Kortrijk rondt de kaap van 20.000 UiTPAShouders waarvan de helft met kansentarief voor mensen met minder

Zuidwest lanceerde de UiTPAS in september 2015 samen met 11 - ondertussen 14 - participerende steden en gemeenten in onze regio. Zuid-West-Vlaanderen is zo de eerste regio die vanuit een gecoördineerde aanpak UiTPAS uitrolde. Kortrijk als centrumstad neemt hierbij zijn trekkersrol met verve op en rondt de kaap van 20.000 uitpashouders.

Kleine Kortrijkzaan Milan Deraedt is 20.000ste uitpasabonnee (c) Kortrijk
  • jpeg
Kleine Kortrijkzaan Milan Deraedt is 20.000ste uitpasabonnee (c) Kortrijk

De UiTPAS wordt als instrument gebruikt om gezinnen die het financieel minder breed hebben met een korting van 80% te laten deelnemen aan alle activiteiten van sport (sportcentra, sportclubs, zwembaden Lago, ...), cultuur (schouwburg, stedelijke musea, OC's, theater, ...) en recreatie (De Warande, speelpleinwerkingen, jeugdbewegingen, ...). Dat er sterk wordt op ingezet, toont dit opmerkelijk cijfer: 10.243 Kortrijkzanen genieten van het kansentarief.

UiTPAS blijkt een krachtig instrument om drempels te verlagen en meer mensen toegang te geven tot vrije tijd. Met andere mensen in contact komen, zich uitleven in bijvoorbeeld de sportclub, de tekenacademie of de jeugdbeweging is onmisbaar voor het welzijn, in het bijzonder voor kinderen. Ongeacht je inkomen, maar voor mensen die het financieel minder breed hebben, is het nog zoveel meer van belang om dat sociaal netwerk te hebben. Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang
Uitpas 2015-2023.png
  • png

De UiTPAS met kansentarief ziet er helemaal hetzelfde uit als een UiTPAS zonder kansentarief. Enkel bij het inscannen kan een baliemedewerker zien dat er recht is op een korting. Ook met de korting kan er in heel de regio deelgenomen worden aan UiTPAS-activiteiten. De achterliggende regeling om de korting te bekostigen is eenvoudig. Van de 80% korting die wordt gegeven aan mensen met een UiTPAS met kansentarief, wordt de helft opgevangen door de organisator of vereniging zelf. De andere 40% korting wordt vergoed door de stad of gemeente waar die persoon gedomicilieerd is.

Wie precies recht heeft op die korting wordt bepaald door een aantal criteria. Het voornaamste criterium is het statuut van verhoogde tegemoetkoming. Maar ook mensen die geen verhoogde tegemoetkoming hebben maar het wel financieel moeilijk hebben, kunnen in aanmerking komen. Bij de sociale dienst in de wijkcentra kan iedereen langskomen om via een klein sociaal onderzoek na te gaan of het kansentarief mogelijk is. Er wordt ook uitgekeken naar andere groepen die de ondersteuning kunnen gebruiken. Zo werd in 2021 het kansentarief beschikbaar gemaakt voor pleegkinderen.

Cadeaupakket voor de 20.000ste Kortrijkse uitpashouder

UiTPAS Zuidwest is een spaar-en voordeelkaart voor vrije tijd die ondertussen in heel wat Vlaamse steden en gemeenten werd ingevoerd. Met de UiTPAS worden punten gespaard tijdens cultuur-, sport- of ontspanningsactiviteiten. Die punten kunnen dan omgeruild worden voor verschillende soorten voordelen zoals gratis tickets, kortingen of cadeaus in de hele regio van Zuidwest: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem. Zuidwest is een van de sterkste regio’s in Vlaanderen met de meeste gespaarde punten en maar liefst 62.278 pashouders, waarvan nu dus 20.000 pashouders in Kortrijk.

We streven ernaar om cultuur zo laagdrempelig mogelijk tot bij de Kortrijkzaan te brengen. Ook de UiTPAS is daar een belangrijk instrument in! Zo bereiken we onder andere in de Schouwburg en andere cultuurorganisaties ook een breder en diverser publiek. Axel Ronse, schepen van Cultuur
Eén van de belangrijkste taken van de Kortrijkse sportdienst is om iedereen de kans te geven te sporten. De UiTPAS is een uitstekend middel om dit doel te bereiken, daarom leggen we met de sportdienst nog eens extra bij om de clubs die een uitgebreide UiTPAS-werking hebben te ondersteunen. Op die manier stimuleren we alle Kortrijkse sportclubs om deel te nemen aan de UiTPAS. Wouter Allijns, schepen van Sport

Middenin het Sinkengedruis, op maandag 29 mei om 16 uur in het Begijnhofpark, wordt de 20.000ste uitpashouder feestelijk in de bloemen gezet. Met een stevig boeket in de vorm van een cadeaupakket. In het pakket:

-          De Stad Kortrijk food box met streekproducten t.w.v. € 40

-          De Sport Kortrijk voucher voor een gratis fitnessabonnement voor 3 maanden in Sportcampus Lange Munte t.w.v. € 80 (tarief volwassene)

-          Een cadeaubon voor de Kortrijkse Musea t.w.v. € 40

-          Een cadeaubon voor Schouwburg Kortrijk t.w.v. € 30

-          2 gratis filmtickets voor Budascoop t.w.v. € 20

Journalisten en persfotografen zijn uitgenodigd voor deze feestelijke overhandiging.

Werken richting nieuw tussentarief

Op vandaag bestaat het kansentarief enkel uit een standaard korting van 80%. Een extra tussentarief, bijvoorbeeld een korting van 50%, brengt een aantal voordelen met zich mee. Het is rechtvaardiger: niet iedereen heeft een korting van 80% nodig en zijn evengoed gebaat met een kleinere korting. En voor het sociaal onderzoek is het een kleinere drempel om de tussenkorting toe te kennen. Zo bereiken we nog meer werkende gezinnen die dat financieel duwtje kunnen gebruiken. Ook voor organisaties en verenigingen die twijfelen om in het systeem te stappen, is het een extra motivatie. Voor kleinere organisaties zorgt een tussentarief voor een aanzienlijk kleinere kostenderving.

Samen met de andere OCMW's van welzijnsorganisatie W13 ijveren we vanuit Kortrijk voor een tussentarief. Publiq, de Vlaamse organisator van UiTPAS kan daar snel werk van maken en we kunnen hen ondersteunen met ervaring. Want dat het werkt is reeds aangetoond; volksrestaurant en opleidingscentrum VORK werkt al sinds de start in 2018 met een standaard tarief (16 euro), een sociaal tarief (8 euro) en een extrasociaal tarief (2 euro). Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang

Meer info over UiTPAS in Kortrijk, alle Kortrijkse UiTPAS partners en de verkooppunten van UiTPAS vind je op https://www.kortrijk.be/uitpas

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL