Bazuin van Johan Tahon schalt over de vallei op Hoog Kortrijk

Op 4 juni wordt het nieuwe kunstwerk in de publieke ruimte ‘Bazuin’ van Johan Tahon (Menen, 1965) feestelijk ingehuldigd. Het werk komt er op voorstel van vzw Wit.h die de beeldhouwer uitnodigde om na te denken - binnen de nieuwe kunstexpeditie De Windstoot - over macht en onmacht. Het werd een monumentale bronzen sculptuur van een bazuin. Deze bazuin schittert op de groenzone rechts naast het crematorium op Hoog Kortrijk en geeft een stem aan zij die niet gehoord worden.

© Steven Decroos_2023_Tahon_Bazuin_beeld brons  (1).png
  • png
Vzw Wit.h brengt al meer dan 20 jaar ongelofelijk sterk werk! Dat kunnen we met dit kunstwerk ook effectief naar buiten brengen op de meest toegankelijke manier. De symboliek van het werk spreekt iedereen aan en krijgt dankzij de heraanleg ook een prachtige locatie. Axel Ronse, schepen van cultuur

De Windstoot: over de macht van de beperking

Vzw Wit.h geeft ruimte in de hedendaagse kunst voor wie anders is. Men startte eind 2019 een nieuwe Art Expeditie: De Windstoot – gebaseerd op een werk van Léon Spilliaert – over de macht van de beperking. De Windstoot gaat over gelijkwaardigheid, over een stem geven aan zij die niet gehoord worden. Met een groot aantal kunstenaars, waaronder Johan Tahon, werd nieuw werk gecreëerd samen met een groep outsider kunstenaars. 

Naar aanleiding van de kunstexpeditie en de twintigste verjaardag van vzw Wit.h maakt Johan Tahon een monumentale bronzen sculptuur in de vorm van een bazuin die vanaf juni 2023 permanent in Kortrijk getoond wordt. Wereldwijd en doorheen de tijd, is de bazuin symbolisch voor het uitschallen van het nieuws: goed of slecht. De bazuin kondigt de komst aan van een groot onheil of omgekeerd, bazuint een grote verwelkoming uit. Wie kent niet het beeld van de bazuin blazende engelen bij het laatste oordeel? Wie kent niet het geluid van de sjofar? Je hoort olifanten in de woestijn of misthoorns in de verte.

De diepe oerklanken van gelijkwaardigheid vervangen de scherpe tonen van de jingle bells en blazen ons naar een nieuwe tijd. Luc Vandierendonck, vzw Wit.h

Johan Tahon

De kunstenaar Johan Tahon is afkomstig van Menen en volgde beeldhouwen aan de academie van Kortrijk en later in Gent. Hij maakt veel monumentaal werk in brons en gips en recent ook in keramiek en realiseerde ook talrijke werken voor de publieke ruimte. De bazuin van Johan Tahon is één van de zeldzame kunstwerken waar er geen mensfiguur in vervat zit. De bazuin werd eerst in gips vervaardigd en vervolgens in brons gegoten. Het gipsen beeld zal toegevoegd worden aan de stadscollectie van de musea Kortrijk. De stad beschikt al over een werk van de kunstenaar namelijk In Fluïdum II, gemaakt in 2003.  

Kunst Publieke Ruimte

Naast onderhoud en restauratie van de bestaande collectie in de publieke ruimte en de ontsluiting ervan, verwerft de stad af en toe nieuwe werken. De Stad Kortrijk heeft het werk aangekocht op voorstel van vzw Wit.h als een blijvende stem voor zij die niet gehoord worden. Het project werd getoetst aan de criteria en visie rond kunst in de publieke ruimte en positief geëvalueerd. Samen met team Musea en de kunstcel werd een geschikte locatie gezocht. De Bazuin krijgt een definitieve stek naast het crematorium op Hoog Kortrijk. 

Onthulling

Het beeld werd door de bronsgieterij reeds geplaatst op de groene zone naast het crematorium op Hoog Kortrijk en wordt feestelijk ingehuldigd op zondag 4 juni 2023 om 11 uur door de schepen van cultuur Axel Ronse, de kunstenaar en vzw Wit.h. De groep Anemoi onder leiding van Diederik Glorieux en Dimitri Andreas zorgt voor live muziek. (Parkeren kan op parking Lange Munte: Bad Godesberglaan 22, 8500 Kortrijk)

 

De andere kunstenaars van het project De Windstoot/vzw Wit.h kan je bewonderen in De Windstoot in het museum Dr. Guislain in Gent. Deze expo loopt nog tot zondag 1 oktober 2023. De bronzen bazuin kan je permanent bezichtigen op de groene zone naast het crematorium Uitzicht op Hoog Kortrijk (Ambassadeur Baertlaan 5, Kortrijk) .

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL