ZieMie toer krijgt uitbreiding

Mie Bogaerts schenkt twee extra beeldjes aan de Stad Kortrijk die ze een plek zal geven in de omgeving van het Gerechtsgebouw en de Tip van Buda. ‘Vrouwe Justitia’ en ‘De Kaaiman’ vervoegen de 20 bestaande bronzen beeldjes in de stad. Een goede reden om de route nog eens opnieuw te wandelen of fietsen en te genieten van de treffende verhalen en anekdotes van Joris Denoo. 

De ZieMie route is een van de meest succesvolle kunstroutes die we hebben in de stad! De prachtige bronzen beeldjes moet je dan ook actief gaan zoeken. We zijn blij met deze uitbreiding richting het Buda-eiland en dagen iedereen uit om ze zo snel mogelijk te vinden! Axel Ronse, schepen van cultuur

Sinds 2020 kan je in Kortrijk een 7-tal kilometer lange route vol ZieMie-beeldjes wandelen of fietsen. Kunstenares Mie Bogaerts schonk de beeldjes aan de Stad Kortrijk die ze liet plaatsen op diverse plekken in de stad. De beeldjes zijn ontsloten via een digitale of papieren folder en Mie Bogaerts en Joris Denoo organiseren ook rondleidingen door de stad langsheen de 22 beeldjes.

zie mie (c) Kortrijk
  • jpg
zie mie (c) Kortrijk
  • jpg
zie mie (c) Kortrijk
  • jpg
zie mie (c) Kortrijk
  • jpeg

Met de uitbreiding worden nieuwe folders gemaakt omdat ook 'De Loper' en 'Eureka' een nieuwe plek kregen. Beide beeldjes werden vorig jaar gestolen. De kunstenares heeft twee nieuwe beeldjes gemaakt die nu stevig verankerd worden tegen diefstal en vandalisme en die op twee nieuwe plekken worden geplaatst op het Casinoplein en het Stationsplein. Ook het beeld ‘Richie’ dat tijdelijk op de gevelbanner van nr. 33 op de Veemarkt prijkte, krijgt nu een permanente plek op het gebouw. 

Het doet me deugd dat we nog steeds met deze tour zoveel positieve reacties krijgen. Dromen, durven en doen blijft mijn levensmotto.   Mie Bogaerts, kunstenares

De schenking: twee nieuwe beeldjes 

Om de afstand tussen de verschillende beeldjes wat korter te maken werden er twee beeldjes toegevoegd aan de route. Bij elk beeldje past een gedicht van schrijver Joris Denoo. Je leest de tekstjes op de kaart of beluistert ze door de QR-code te scannen die je bij de beeldjes vindt.  

 

DE KAAIMAN (krijgt een plek op de Tip van Buda.)

Gereed voor iets eetbaars 

bij schier dit eiland. 

Goed nieuws: weer vis in de Leie. 

Dit wordt een kaaimanland. 

VROUWE JUSTITIA (verwijst naar de omgeving van het gerechtsgebouw en komt op de gevel van een burgerhuis in de Burgemeester Nolfstraat.)

Wikken en wegen. 

Schikken en balanceren. 

Peilen zo recht als het kan. 

Loodzwaar en navelgestreng, 

doch rechtvaardig. 

Toegankelijke kunst 

De beelden van Mie en de taal van Joris hebben weinig toelichting nodig. Het laagdrempelig project spreekt voor zich. De beeldjes interacteren met de locaties of brengen anekdotes die behoren tot het collectieve geheugen tot leven. De beelden zijn heel klein, slechts 20 cm hoog, maar hebben door hun aantal een mooie impact op de beleving in de stad. De bezoekers of passanten ontdekken ze per toeval of gaan actief op zoek. Een leuke activiteit voor gezinnen en kinderen om de twee nieuwe werkjes te spotten in de publieke ruimte in Kortrijk. Er is ook een beperkte oplage ZieMies beeldjes te koop.

Kunst Publieke Ruimte 

De Stad Kortrijk neemt een positieve houding aan ten aanzien van voorstellen van kunstenaars en ideeën van burgers en organisaties. Alle projecten worden getoetst aan de criteria en visie van kunst in de publieke ruimte. Bij een positief advies – zoals bij de schenking van Mie Bogaerts – zoekt team Kunst Publieke Ruimte in samenwerking met de kunstenaar een goede plek in de stad. De mooie match tussen de 22 ZieMie-beeldjes en verschillende plekken versterkt de route. De publieke kunst is toegankelijk en prikkelt de nieuwsgierigheid en sluit daarmee perfect aan op de visie van de Stad Kortrijk. 

Om geen beeldje te missen kan je op www.toerismekortrijk.be/ziemie de folder downloaden.  

Meer info via: https://mie-art.be/

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL