ONDER EMBARGO TOT ZATERDAG 6 MEI 11 UUR

Jeugdhuis De Stove: nieuw jeugdhuis in Heule opent feestelijk de deuren

Vanaf vandaag (6 mei) is er opnieuw een jeugdhuis op Heulse grond. Een geheel nieuwe werking op een vertrouwde locatie. Jeugdhuis De Stove opent de deuren in het voor veel Heulenaren legendarische jeugdhuis Den Ast in de Hemelweg. Het voornaamste doel van de acht jonge initiatiefnemers: de werking verbreden en een jeugdhuis uitbaten waar elke jongere zich welkom en veilig voelt. Na een jaar voorbereiding en met een sterke bestuursploeg opent het jeugdhuis elke week de deuren op vrijdag- en zaterdagavond. Dit met gezellige instuifmomenten, activiteiten op maat van elke bezoeker en - uiteraard - themafuiven.

Midden 2022 kwam de werking van jeugdhuis Den Ast na 45 jaar tot zijn einde. Na een moeilijke coronaperiode was het voor de verantwoordelijken niet evident om een nieuwe bestuursploeg klaar te stomen voor de komende jaren. Andere jeugdhuizen zoals Quo Vadis, d'Antenne en De Skjève Recht'n sloten al langer de deuren.

Via Jeugdcentrum Tranzit volgde een brede oproep om jongeren te vinden die een nieuw jeugdinitiatief op poten wilden zetten. En met succes: in de zomer 2022 werd een eerste infomoment en teambuildingsactiviteit georganiseerd om de groep jongeren te ondersteunen in hun plannen. Tijdens najaar 2022 werkten de jongeren hun idee voor het nieuwe jeugdhuis concreet uit, begeleid door Jeugdcentrum Tranzit en Formaat, de Vlaamse federatie voor open jeugdwerk.

Begin dit jaar volgde de erkenning als jeugdhuis door de stad Kortrijk. Met deze erkenning wordt het nieuwe jeugdhuis inhoudelijk, financieel en infrastructureel ondersteund door de stad. Als eerste activiteit organiseerde de bestuursploeg een croque monsieur-avond waarmee ze extra budget verzamelden voor nog een aantal opknapwerken. Dit was niet enkel een eerste ontmoetingsmoment met jongeren uit de omgeving, maar ook met collega's van andere jeugdhuizen. Zo start jeugdhuis De Stove meteen met een sterke, goed voorbereide ploeg. Hoe ze de naam vonden? Wie binnenwandelt in het jeugdhuis, ziet meteen centraal in het jeugdhuis een gezellige stove staan.

Voor het bestuur voelt het jeugdhuis als een tweede thuis waar iedereen zichzelf kan zijn. Een veilige plaats waar jongeren herinneringen kunnen maken, openbloeien en plezier maken. Het bestuur wil in Heule een safespace creëren, een warme plaats voor jongeren waar iedereen elkaar kan ontmoeten en leren kennen. Het bestuur biedt een inclusieve ruimte aan waar jongeren een gezellige avond kunnen doorbrengen met of zonder een pintje. Bestuur jeugdhuis De Stove
Heule staat bekend om zijn gezellige café's en actieve verenigingsleven. Voor de Heulse jongeren mag een jeugdhuis niet ontbreken. Alle hulde aan de nieuwe bestuursploeg om met zoveel enthousiasme extra leven in het Heulse uitgaans- en verenigingsleven te blazen en open te staan voor alle jongeren. En met goeie afspraken tussen jeugdhuis en buren komt het nieuwe initiatief ook de buurt ten goede. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren

Een jeugdhuis voor iedereen

Het jeugdhuis is gelegen middenin een woonwijk. De nieuwe bestuursploeg wil goeie banden opbouwen met de buurtbewoners. Om elkaar beter te leren kennen, werd de hele buurt uitgenodigd op het officiële openingsmoment.

Voorafgaand werden afspraken gemaakt om het voor iedereen aangenaam te houden. Zo is er directe communicatie naar de buren voorafgaand op evenementen en fuiven, werden een aantal maatregelen genomen rond geluidsoverlast en wordt de omgeving van het jeugdhuis netjes gehouden.

EXTRA VOOR PERS

Er is een fotomoment voorzien in aanwezigheid van schepen Bert Herrewyn en het bestuur op zaterdag 6 mei om 11 uur in JC De Stove, Hemelweg 34 in Heule.

Meer info

Meer info over jeugdhuis De Stove en alle andere Kortrijkse jeugdhuizen is terug te vinden op de stadswebsite.

Komende activiteiten zullen terug te vinden zijn op de instagrampagina van jeugdhuis De Stove.

logo_de_stove.jpg
  • jpg

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL