Kwademeers, Yserbytdreef en deel Kreupelstraat heraangelegd

De werken in de Kwademeers, Yserbytdreef en Kreupelstraat in Bellegem zijn afgerond. Bij de vernieuwing werd ingezet op ontharden, infiltratie en verkeersveiligheid. Zowel het wegdek, de voetpaden als de rioleringen werden vernieuwd. Over het volledige tracé werd een gescheiden rioleringsstelsel (afzonderlijke regenwater- en vuilwaterriool) aangelegd. Het vuilwater werd aangesloten op de rioolzuiveringsinstallatie en komt op deze manier niet meer in de waterlopen terecht.

Dit is een belangrijke verbetering voor de waterkwaliteit van onze waterlopen in het zuiden van de stad. Voor deze werken kwam al het vuile afvalwater uit deze straten terecht in onze beken en grachten. Nu wordt dat afvalwater afgevoerd naar het rioleringsstelsel in de Doornikserijksweg. Zoals steeds werden deze rioleringswerken aangegrepen om ook de bovenbouw drastisch te vernieuwen en te verbeteren. Meer groen, meer lokale infiltratie van het regenwater en meer verkeersveiligheid voor deze zijstraten van de N50.  Axel Weydts, Schepen van Openbare Werken

Kwademeers

De Kwademeers werd volledig vernieuwd. De afvalwaterriolering werd aangesloten op de riolering van de N50. Het regenwater zal via de gracht langs de straat blijven afwateren naar de Keibeek. De nieuwe bovenbouw bestaat uit een rijweg van 3,1m breed in betonstraatstenen. Tegenover de woningen 5 tem 9 is een parkeerstrook in halfverharding (grasbetontegels) aangelegd. Deze parkeerstrook biedt plaats voor 4 auto’s.

Kwademeers.jpeg
  • jpeg

Yserbytdreef

Ook de Yserbytdreef werd volledig heraangelegd. Omdat de Yserbytdreef lager ligt dan de N50 zal het afvalwater opgepompt worden via een ondergronds pompstation. Het regenwater wordt aangesloten op de gracht aan het einde van de straat. De nieuwe bovenbouw bestaat uit een rijweg van 3,2m breed in betonstraatstenen.

Yserbytdreef.jpeg
  • jpeg

Kreupelstraat

De Kreupelstraat werd heraangelegd vanaf de N50 tot aan huisnummer 19. Ook hier zal het afvalwater opgepompt worden via het ondergronds pompstation. Het regenwater sluit aan op de bestaande grachten van de Kreupelstraat, die op hun beurt afwateren naar de Ooievaarsnestbeek. De betonweg werd vervangen door een rijweg van 4,9m breed in asfalt.

Het dubbelrichtingsfietspad aan de zuidoostelijke kant van de rijweg bleef behouden. Voor de veiligheid van de fietsers werd het fietspad breder gemaakt, verhoogd aangelegd en voorzien van een veiligheidsstrook (tussenruimte tussen rijweg en fietspad). Het dubbelrichtingsfietspad werd ook doorgetrokken tot aan het kruispunt met de N50. 

Kreupelstraat.jpeg
  • jpeg

Aubettestraat

De werken in de Aubettestraat zijn, in functie van de triatlon in Kortrijk, uitgesteld tot na het bouwverlof. Het einde van deze werken is voorzien tegen eind 2023.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL