Inschrijvingen Conservatorium van start met hertekend dans- en volwassenenaanbod

Op 12 mei om 8.30 uur starten de inschrijvingen voor het deeltijds kunstonderwijs. De dansafdeling van Conservatorium Kortrijk krijgt een grondige make-over en ook volwassenen die muziek volgen, krijgen extra interessante opties vanaf 2023-2024. Ook de academie breidt hun volwassenaanbod uit met interessante nieuwigheden!

Ons deeltijds kunstonderwijs is een van de grootste en meest kwaliteitsvolle in de regio, met zo'n 4000 leerlingen voor het conservatorium en de academie samen. We brengen dan ook een gevarieerd aanbod met interessante insteken en nieuwigheden. Ook naar presentaties toe zijn we erg sterk, met allerlei toonmomenten doorheen het jaar voor jong en oud. Samen maken we een cultuur in Kortrijk! Kelly Detavernier, schepen van deeltijds kunstonderwijs

Conservatorium

Hertekende dansopleidingen

De grootste verandering komt er in het domein dans. In de tweede graad (8 tot 12 jaar) kregen leerlingen tot nu toe twee uur les en daarbij lag de focus volledig op klassieke dans. Vanaf volgend schooljaar worden die twee uren opgesplitst. Leerlingen van de tweede graad krijgen dan één uurtje klassiek en één uurtje hedendaags.

Deze lessen vinden bovendien zoveel mogelijk plaats in de hoofdschool, wat de aansluiting met andere lessen makkelijker maakt. Als een leerling naast dans bijvoorbeeld ook muziek volgt, kan die van de ene les naar de andere zonder verplaatsingen te maken en zonder lange wachttijden.  Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium Kortrijk 

Ook de lesinhoud van de eerste graad, de Springveertjes (6 tot 7 jaar), verandert. Leerlingen gaan niet alleen klassieke dans verkennen, maar ook andere stijlen zoals hedendaags en zelfs hiphop. Er komt bovendien een extra klas Springveertjes bij: de leerlingen van het eerste en het tweede leerjaar van basisschool Sint-Paulus kunnen op donderdag aansluitend op hun reguliere schooluren ter plaatse dansinitiatie volgen.

 

Vanaf de derde graad (vanaf 12 jaar) komen er niveaugroepen per dansgenre: klassieke en hedendaagse dans. Leerlingen zullen drie jaar na elkaar binnen dezelfde groep dansen en samen met de leerkrachten een intens parcours afleggen. Elke dansgroep werkt steeds met twee verschillende leerkrachten.

Samenwerking met Passerelle

Leerlingen die de lat voor zichzelf graag wat hoger leggen, kunnen vanaf 12 jaar een toegangsproef doen voor de opleiding Jong Talent. De Jong Talenten krijgen elke week een half uur extra les in de derde graad (3 uur in plaats van 2,5 uur) en één uur extra in de vierde graad (4 uur in plaats van 3 uur).

 

Om die Jong Talentenopleiding extra glans te geven gaat het conservatorium een samenwerking aan met Passerelle. Deze vzw is uniek in Vlaanderen en zet volop in op participatie, jongeren en dans. De leerlingen Jong Talent zullen een deel van hun opleiding volgen binnen de reguliere werking van Passerelle en komen zo elk schooljaar in aanraking met topchoreografen van binnen- en buitenland en andere gepassioneerde dansers van over heel Vlaanderen.

Deze vorm van onderwijs heet Alternatieve Leercontext of ALC. We kennen dit al in het domein muziek met leerlingen die groepsmusiceren volgen in bijvoorbeeld een harmonie. Maar in het domein dans is dit nieuw. Conservatorium Kortrijk is de eerste DKO-school in Vlaanderen die een ALC-samenwerking opzet binnen het domein dans en is zo een echte pionier. Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium Kortrijk 

De dansafdeling van het conservatorium krijgt vanaf 1 september 2023 ook een nieuwe coördinator: Pol Coussement. Pol is artistiek leider, stichter, choreograaf en danser van Polydans en Passerelle.

Het dansaanbod van het Conservatorium, Passerelle en Polydans naast en over elkaar leggen, zorgt voor een kwalitatieve, meer diverse dansopleiding op maat van de dansers en dat is voor hen een enorme meerwaarde. Pol Coussement, toekomstig coördinator dans 

Nieuwe danszaal in Groeningeheem 

Tot slot opent in september 2023 een volledig nieuwe danszaal in het Groeningeheem, waar een deel van de danslessen van het conservatorium zal doorgaan. Zo wordt er verder gewerkt aan de realisatie van een echte hotspot voor danseducatie in het Groeningeheem, met kruisbestuiving tussen het Conservatorium en andere aanbieders van dans.

Meer keuze voor volwassenen in domein muziek 

Volwassenen die in het schooljaar 2023-2024 starten met een opleiding muziek, zullen een keuze kunnen maken tussen drie trajecten voor het vak MCV (notenleer): klassiek, vocaal of JPR. Afhankelijk van de eigen interesse in een bepaalde studierichting of instrument, zullen volwassenen dus een opleiding op maat kunnen volgen. Zo kunnen ze ten volle hun eigen talenten ontplooien. Ook dit is uniek in Vlaanderen. De link tussen wat je leert in je instrument- of zangles en de MCV-les zal veel groter zijn. De MCV-lessen voor volwassenen worden bovendien handig gebundeld in één blok van 2 uur per week. 

Maak kennis met het aanbod 

Wie op 11 februari toevallig in K in Kortrijk aanwezig was, werd getrakteerd op een flashmob met meer dan 300 leerlingen. Een aangename kennismaking met het Conservatorium voor velen. Ter ondersteuning van de inschrijvingen steekt de school opnieuw een tandje bij. Begin juni trekt een team van leerkrachten naar de lagere scholen met een speelplaatsvoorstelling rond Lucky Luke. Heel wat eerste en tweede leerjaren uit het Kortrijkse komen ook zelf naar het conservatorium om er de sfeer op te snuiven. Of wat dacht je van een proefles? Vanaf zaterdag 17 juni kunnen leerlingen twee weken lang proeven van de sfeer tijdens zowat alle lessen.

 

Meer info over de proeflessen, het vernieuwde aanbod en de inschrijvingen vind je op www.kortrijk.be/conservatorium

Dans vierde graad - © Karin Coppejans.jpg
  • jpg

Academie

Beeldende kunst krijgt uitbreiding

Ook de inschrijvingen voor de beeldende kunsten in de Academie starten op vrijdag 12 mei om 8u30. De volwassen kunnen vanaf volgend schooljaar nog meer genieten van een hedendaags aanbod waarbij we ook verder inspelen op troeven van onze stad.

Productontwerp keramiek

Komend schooljaar starten we met de opleiding Productontwerp/Keramiek. In deze opleiding leggen de leerlingen zich toe op toegepaste kunsten binnen de optie keramiek. Dit kan gaan van draaiwerk tot mallen ontwerpen en series maken. Tijdens deze opleiding krijgen de leerlingen begeleiding van zowel een vakexpert keramiek om hen te verdiepen in de keramische technieken, als van een docent productontwerp om hen te begeleiden in het design-aspect.

Flexibeler programma

Ook voor creatievelingen met een drukke agenda wordt plaats gemaakt in Academie Kortrijk. Om het aanbod voor een breder publiek toegankelijk te maken kunnen de opleidingen schilderkunst en textiele kunst nu ook 4u per week gevolgd worden in plaats van 8u per week. Illustratie kan ook in de namiddag gevolgd worden en niet enkel meer ’s avonds.

Kwaliteit voorop

Onze leraren zetten kwaliteit altijd voorop. De Academie kiest ervoor om een duidelijker onderscheid te maken tussen de 4e graad en de specialisatiegraad, om zo de leerlingen voor te bereiden op zelfstandig kunstenaarschap. Er wordt in de specialisatiegraad nu nog meer gefocust op groei en ontplooiing door de leerlingen, dit door het te inspireren tijdens verschillende gastcolleges en met het vak scenografie.

Maak kennis met het aanbod 

Tijdens de Sinksenfeesten gooit de academie jaarlijks de deuren open met de eindejaarstentoonstelling op zaterdag 27 en zondag 28 mei. Ontdek er sterk werk van jong en oud, snuif er de sfeer op en ga in gesprek met de leerkrachten. Inschrijven kan er direct ter plaatse.

Ontdek het aanbod op Academie Kortrijk | Kortrijk

Inschrijven kan online via www.mijnacademie.be/academiekortrijk

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL