Jeugdcentrum Tranzit bestaat 10 jaar en viert feest

Tien jaar geleden verhuisde het Jongerenontmoetingscentrum (JOC) van de gebouwen in de Filips van de Elzaslaan naar de loodsen op Kortrijk Weide. JOC werd JC, jeugdcentrum, en kon de laatste 10 jaar verder professionaliseren met een groot bereik van de erkende jeugdverenigingen en een vernieuwend aanbod zoals streetart, urban sports, hiphop, ... Een jubileum moet gevierd worden, zo staat 2023 in het teken van 10 jaar Tranzit met tal van acties en events voor kinderen, jongeren en iedereen die interesse heeft in het Kortrijkse jeugdbeleid.

Events en acties in verjaardagsstemming

  • Verjaardagsfeest op vrijdag 28 april van 18 tot 24 uur

10 jaar Tranzit laten we niet voorbij gaan zonder dit uitbundig te vieren met een verjaardagsfeest op maat van een tienjarige! Hiervoor nodigen ze al hun vrienden uit. Niet alleen de huidige leidingsploegen van alle jeugdinitiatieven, maar ook heel wat oud-vrijwilligers, monitoren en sympathisanten zullen erbij zijn. Er wordt getrakteerd op spectaculaire acts en feestelijke hapjes en drankjes.

  • Expo 10 jaar Tranzit

Op het verjaardagsfeest wordt ook de expo 10 jaar Tranzit gelanceerd. Deze bestaat uit sprekend beeldmateriaal en biedt op een kunstige manier een overzicht van de inhoudelijke werking en de mijlpalen van de afgelopen jaren. De expo reist doorheen de verschillende stadsgebouwen tot eind 2023.

  • Kleurboek

Voor de jongste Kortrijkzanen werd een kleurboek ontwikkeld dat de dagelijkse werkzaamheden van JC Tranzit in de kijker plaatst. Elk thema werd door een Kortrijkse illustrator getekend: speelpleinen (Dieter Van der Ougstraete), fuiven/optredens (Ruth Michaux), op kamp gaan (Elise Vandeplancke), Urban Sports Park (Bruno Tytgat), gaming/Chill Loud (Xavier Truant), workshops/proevertjes (Wouter Flint) en de spoorwegtuin (Klaas Verschoore). Exemplaren zijn gratis te vinden in JC Tranzit, het stadhuis of de (buurt)bibliotheken. Ook op de stadswebsite zijn de tekeningen terug te vinden.

  • Verjaardagskroon

Alle communicatie vanuit JC Tranzit krijgt doorheen het jaar het Tranzit-logo met een verjaardagskroon. Elke 10e dag van de maand gebeurt er via de socials een communicatie over 10 jaar Tranzit. De veranderingen in de stad onder impuls van JC Tranzit worden onder de aandacht gebracht. Zo worden bijvoorbeeld foto’s van het tijdelijk skatepark nabij Kortrijk Weide van 10 jaar terug gecombineerd met foto’s van het huidige Urban Sports Park.

  • Streetart @ Tranzit

De binnenkant van het gebouw wordt onder handen genomen en ter gelegenheid van het jubileumjaar voorzien van nieuwe streetart en bestickering.

  • Streetart @ OC Troubadour

10 jaar na datum slaat Tranzit opnieuw de handen in elkaar met de lokale streetartcommunity en voorzien ze de muren rond OC Troubadour in Bissegem begin juli van een update. Het wordt een poging om ook effectief dezelfde artiesten samen met enkele opkomende Kortrijkse talenten uit te dagen en daardoor ook voor velen een leuk weerzien. Jong en oud zijn welkom om de artiesten in actie te zien. Er wordt ook een terras met bar uitgebaat die voorzien wordt van zomerse deuntjes. 

  • Dag van de Jeugdbeweging op 20 oktober

De Dag van de Jeugdbeweging, die in Kortrijk naar jaarlijkse traditie van start gaat met een ontbijt op de Grote Markt, wordt dit jaar opgeladen met een recordpoging. De inhoud ervan wordt samen met het jeugdwerk verder vorm gegeven, maar zal hoogstwaarschijnlijk draaien rond het cijfer 10. Als je zelf een goed idee hebt, mag je dit doorsturen naar tranzit@kortrijk.be.

Van Jeugdontmoetingscentrum naar Jeugdcentrum Tranzit

JC Tranzit is een typevoorbeeld van een modern en toegankelijk stedelijk jeugdcentrum. We bereiken jaarlijks meer dan 100 jeugdverenigingen, goed voor 9.000 kinderen en jongeren en 600 leiders. Met een masterplan jeugdinfrastructuur zorgen we voor gerenoveerde of nieuwe lokalen voor alle Kortrijkse jeugdverenigingen. Naast de ondersteunende rol organiseren we ook zelf kampen en workshopreeksen waarbij we jaarlijks meer dan 1.000 kinderen en jongeren laten knutselen, bakken, skaten, freerunnen en nog veel meer. Onder impuls van JC Tranzit zijn er doorheen de stad ondertussen meer dan 40 streetartkunstwerken te vinden. En op vandaag beheren we meer dan 100 speelzones en urban sport spots, met elk jaar nieuwe speelruimte die erbij komt. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren

Het Kortrijkse Jeugdontmoetingscentrum had 20 jaar, van 1993 tot 2013, zijn vaste stek in het oude stadslabo in de Filips van de Elzaslaan. Begin vorige legislatuur bleek dat die locatie niet langer geschikt was om verder te bouwen aan een moderne, toegankelijke werking. 6 mei 2013 gingen de deuren open van een gemoderniseerde dienstverlening die inspeelt op de huidige noden van kinderen en jongeren. Dat met een nieuwe naam: van JOC Kortrijk naar Jeugdcentrum Tranzit, een verwijzing naar de nieuwe locatie. In de oude treinloodsen op Kortrijk Weide bouwt JC Tranzit nu al 10 jaar aan een moderne jeugddienst met een steeds groter wordend bereik.

JC Tranzit is een eyecatcher. De kantoren bevinden zich in een oud treinstel en een 'aftandse' bus doet dienst als creatieve overlegruimte. De infrastructuur is een hele verbetering en de werking kon zo de laatste 10 jaar verder professionaliseren. Belangrijk is dat de werking van het JOC samensmolt met de jeugdwerkers die voorheen in het stadhuis werkten. Geen verschillende eilanden meer maar een efficiënte personeelsinzet, meer openingsuren en dus meer ondersteuning voor jeugdinitiatieven. Bert Nauwynck, coördinator JC Tranzit

De nieuwe manier van werken in een laagdrempelige en eigentijdse locatie trekt mensen en communities aan die vroeger minder makkelijk bereikt werden. Eén daarvan is de hiphopscene. De initiatiefnemers van De Stroate organiseerden hun eerste activiteiten in Tranzit, groeiden met de ondersteuning van JC Tranzit uit tot een zelfstandige jeugdhuiswerking met professionele jeugdwerkers en krijgen nu hun vaste stek in het stadsgebouw Palace.

Ook skaters en freerunners komen graag naar Kortrijk Weide. Zij kunnen zich sinds 2017 uitleven in ons Urban Sports Park. Daarnaast is Kortrijk Weide de uitvalsbasis voor heel wat zomerkampen georganiseerd door JC Tranzit. Kinderen kunnen vanop één plek uit het brede aanbod kiezen én het zelf mee vormgeven. Verder trekt de unieke locatie ook andere jeugdcultuurorganisatoren aan, een nieuwe instroom in het ondersteuningsbeleid van meer dan 100 erkende jeugdinitiatieven.

Toekomst

Eind 2022 smolt evenementenhal Depart samen met Tranzit. Deze evolutie zorgt ervoor dat events met focus op jongeren, efficiënter en professioneel georganiseerd worden met onder andere een eigen klank- en lichtinstallatie en ondersteuning in eventplanning.

Verdere toekomstplannen voor JC Tranzit: een update van het masterplan voor onze jeugdlokalen, nieuwe acties die inspelen op de groeiende gamingindustrie waar Kortrijk voorloper in is (zoals een streaminghub in JC Tranzit) en extra inzet op toegankelijkheid en inclusie in het jeugdbeleid en het speelruimteplan.

EXTRA VOOR PERS

Er is een speech en fotomoment voorzien tijdens het verjaardagsfeest op vrijdag 28 april om 19.45 uur in Tranzit.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL