Middeleeuwse oorkonden van de stad Kortrijk gerestaureerd

Honderd van de oudste archiefdocumenten van de stad Kortrijk zijn recent gerestaureerd. De middeleeuwse oorkonden bevatten erg waardevolle informatie over het ontstaan en de vroegste ontwikkeling van de stad. Dankzij een samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Kortrijk en het Rijksarchief was het mogelijk om de oorkonden te laten restaureren.

oorkonden_2_HR.jpg
  • jpg

Het Rijksarchief bewaart meer dan 8 kilometer archief, waaronder ook het archief van de stad Kortrijk. Het oudste Kortrijkse stuk dateert uit 1190. Daarin kent Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen, stadsrechten toe. Het is meteen het oudste bewijs dat Kortrijk een stad is. Op basis van dit document zong de betreurde volkszanger Johny Turbo: ’T is 800 jaar da stad Kortrijk bestaat. Lang leve de stad!’. Andere oorkonden vermelden de bouw van de Broeltorens en van een kasteel in opdracht van de hertogen van Bourgondië. We vinden er ook de vroegste informatie over de Paasfoor in terug. De stukken bevatten daarnaast belangrijke gegevens over de ontwikkeling van de lakennijverheid, waaraan de stad in de middeleeuwen haar rijkdom te danken had. Dankzij één van de documenten kon onlangs een deel van een muur uit de tijd van de Guldensporenslag worden opgegraven.

We hebben een goede samenwerking met het Rijksarchief en we zijn dan ook fier om nu deze gerestaureerde oorkonden te kunnen voorstellen. De geschiedenis van de stad blijft zo verder leven. Ik nodig iedereen uit zeker een kijkje te komen nemen op Erfgoeddag! Axel Ronse, Schepen van Archief en Roerend Erfgoed

Vroeger werd het stadsarchief bewaard in een koffer in de Sint-Maartenskerk. Heel wat middeleeuwse oorkonden gingen verloren in de brand van 1382, toen Franse troepen Kortrijk plunderden en bijna volledig verwoestten. De documenten zijn geschreven op perkament (dierenhuid). Aan de oorkonden zijn grote, wassen zegels bevestigd van de graven van Vlaanderen of de hertogen van Bourgondië. Deze zijn erg breekbaar. In 2022 sloot de stad Kortrijk met het Rijksarchief, een federale instelling, een samenwerkingsovereenkomst af. Dankzij deze financiering konden de oudste oorkonden door een gespecialiseerde firma uit Nederland gerestaureerd worden. De komende jaren zal het restauratiewerk worden verdergezet.

Op Erfgoeddag (zondag 23 april) worden een aantal van de oorkonden in het Rijksarchief tentoongesteld. De expo is vrij te bezoeken in de Guido Gezellestraat 1, van 10u tot 18u.

oorkonden_3_HR.JPG
  • JPG
oorkonden_5_HR.JPG
  • JPG
oorkonden_2_HR.jpg
  • jpg
oorkonden_4_HR.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL