MOOOV filmfestival voor het eerst in Zuid-West-Vlaanderen

Van 20 april tot 2 mei strijkt het MOOOV filmfestival voor het eerst neer in Zuid-West-Vlaanderen. Sinds haar ontstaan bundelt MOOOV een stevig pakket films vanuit alle hoeken van de wereld tot een festival en organiseert activiteiten en gespreksavonden die met het thema van de filmvoorstelling te maken hebben, zoals de Oekraïneoorlog, klimaatverandering of een initiatie Iraanse volksdans.

Het initiatief om het filmfestival naar onze regio te halen, komt van de verschillende Mondiale Raden van Harelbeke, Kuurne, Wevelgem en Kortrijk. Deze adviesraden voor mondiaal beleid staan de stad bij in de aanpak rond duurzame ontwikkeling, noodhulp, ondersteuning van lokale organisatie en ngo's voor buitenlandse projecten en gelijke kansenbeleid.

Het MOOOV Filmfestival Zuid-West-Vlaanderen wordt officieel geopend op donderdag 20 april om 19u in de Hoeveschuur te Kuurne met de film “Amor y Matemáticas”. Vooraf is er een kort woord vanuit de organiserende steden en gemeenten, achteraf een feestelijke receptie.

 

MOOOV toont films die zowel een spiegel als een venster zijn. Verhalen confronteren, informeren, sensibiliseren, doen ons reflecteren over wie we zijn als individu, maar bieden ook een kans om onze blik te verruimen. En dit sluit goed aan bij het streven van de mondiale raden om een bijdrage te leveren aan een objectieve beeldvorming over mondiale verhoudingen in onze geglobaliseerde wereld. Film is hiervoor trouwens een krachtig medium.

 

De We{i}reldraad van Harelbeke slaat voor de organisatie van het evenement de handen in elkaar met CultuurCentrum het SPOOR. De Mondiale Raad Kortrijk zet samen met Howest - lid van de adviesraad - en VIVES (beiden organiseren het postgraduaat duurzame ontwikkeling), Lieve Zusjes Stoere Broers en Budascoop zijn schouders onder dit project. De Mondiale Raad Kuurne werkt samen met cultuurfestival Splinters. Het gemeentebestuur van Wevelgem en Mondiale Raad Wevelgem organiseren vanuit het Cultuurcentrum Wevelgem.

Het is een grote meerwaarde om als Harelbeke Weireldstad het MOOOV-filmfestival te gast te hebben. Onbekende filmische pareltjes uit alle hoeken van de wereld bereiken op die manier ook het grote publiek. Lynn Callewaert, schepen Noord-zuidwerking Harelbeke (lynn.callewaert@harelbeke.be)
In Kuurne leeft de mondiale gedachte bij vele inwoners.  Nu krijgen we voor het eerst ook de kans om onze blik op de wereld te verruimen via het MOOOV filmfestival. Prachtige pareltjes van films die ons verhalen vertellen van mensen over de hele wereld ; verhalen die ons vaak een spiegel voorhouden, die ons doen nadenken over duurzaamheid en een wereld waarin iedereen meetelt…. Een speciaal dankwoord hierbij voor de mooie samenwerking tussen verschillende organisaties binnen Zuid-West-Vlaanderen die dit filmfestival naar hier brachten! Els Verhagen, schepen Mondiaal Beleid Kuurne (els.verhagen@kuurne.be)
Het MOOOV Filmfestival was tot op vandaag nog onbekend in Wevelgem. Toen we de vraag kregen om mee te werken aan het eerste MOOOV Filmfestival in Zuidwest Vlaanderen, werd geen seconde geaarzeld. De film als ontmoetingsplek om de blik te verruimen – is iets waar wij in Wevelgem heel graag aan meewerken.  Bas Surmont, schepen Lokaal Mondiaal Beleid Wevelgem (bas.surmont@wevelgem.be)
Mondiaal beleid, vroeger noord-zuidbeleid, is voor sommige mensen een ver-van-hun-bed-verhaal. Waarom gaat Kortrijk een inhoudelijke samenwerking aan met een stad in Marokko, waarom gaat er financiële noodhulp richting rampgebieden zoals onlangs nog naar Syrië en Turkije? Initiatieven zoals het MOOOV festival tonen persoonlijke, soms moeilijke verhalen van mensen over de hele wereld. Zo'n verhalen tonen waarom het belangrijk is om ook als stad duurzame ontwikkeling, hetzij economisch, sociaal, cultureel of klimaatgewijs in andere landen te bevorderen. Bert Herrewyn, schepen Mondiaal Beleid Kortrijk

Programma

Het MOOOV Filmfestival Zuid-West-Vlaanderen wordt op donderdag 20 april om 20 uur in de Hoeveschuur in Kuurne officieel geopend. Na de vertoning van “Amor y Matemáticas” - de openingsfilm op alle festivallocaties - biedt de gemeente Kuurne een receptie aan.

Op vrijdag 21 april projecteert Lieve Zusjes Stoere Broers de film “How to blow up a pipeline” aan de vuurschaal van Kortrijk Weide in open lucht, voorafgegaan door een panelgesprek rond klimaatactivisme.

Zondag 23 april volgt op de vertoning van “Aurora’s Sunrise”, een nabespreking over de herdenking van de Armeense genocide op 24 april.

Op maandag 24 en dinsdag 25 april verwelkomen wij het publiek op de campussen van VIVES en HOWEST voor respectievelijk “Queens” en “Under the fig Trees”.

Woensdag 26 april zijn wij te gast in Cultuurcentrum het Spoor te Harelbeke voor “Broker”. Nakaarten kan in de foyer.

Vrijdag 28 april ontvangt Cultuurcentrum Wevelgem het festival voor de vertoning van “Argentina 1985”. Eerder dit jaar ontving de film een Golden Globe.

Zaterdag 29 april programmeert Cultuurfestival Splinters in Kuurne de kortfilm “Chance” van dorpsgenoot Pieter Frère, de film “Klondike” en een nabespreking over Oekraïne.

Kunstencentrum BUDA sluit de filmreeks af op dinsdag 2 mei met “Sirens”, voorafgegaan door een workshop dabke. Na de film praten we nog even na. We sluiten het filmfestival af met een receptie, de hapjes worden voorzien door KortRIJK aan Culturen.

EXTRA VOOR PERS

Reporters zijn uitgenodigd voor alle filmevents, in het bijzonder voor het openingsmoment op donderdag 20 april om 20 uur in de Kuurnse Hoeveschuur (Boomgaardstraat 168) en op het slotmoment op dinsdag 2 mei om 20 uur in Budascoop Kortrijk. Het volledige programma is terug te vinden via de website van MOOOV Filmfestival.

partners mooov.png
  • png
partners mooov2.png
  • png

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL