Werken bij Onze-Lieve-Vrouwekerk leggen ontbrekend stuk van historische muur bloot

Na 33 jaar onderzoek is 400 meter lange weermuur van Guldensporenslag volledig opgegraven

De werken in het historisch hart van Kortrijk legden meteen een belangrijke vondst bloot. Archeologen groeven woensdag het laatste ontbrekende deel van de weermuur bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk op. De 400 meter lange muur, die een rol speelde tijdens de Guldensporenslag, is nu zo goed als compleet.

OLV-kerk (c) Kortrijk
  • jpeg
OLV-kerk (c) Kortrijk
  • jpeg
OLV-kerk (c) Kortrijk
  • jpeg

Op 20 maart startte aannemer Ockier met de definitieve heraanleg van het historisch centrum rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In vier fases wordt van de omgeving een idyllisch woonerf gemaakt met meer groen, nieuwe fiets- en wandelpaden, ruimte voor terrasjes, speelelementen voor kinderen, een grotere waterpartij bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk en historische elementen die beter tot hun recht komen. Negen dagen na het begin van de werken, en amper twee dagen na de start van de archeologische opgravingen, leveren die werken al een vondst met een belangrijke historische waarde op.

Muur die Frans leger beschermde

Archeologen van het gespecialiseerde bedrijf Ruben Willaert legden op woensdag 29 maart aan het Deken Zegerplein een muur bloot die dateert van tussen 1297 en 1302. Het gaat om het laatste ontbrekende deel van de weermuur die bij de voorburcht stond ten tijde van de Guldensporenslag. Die voorburcht bevond zich waar nu de Onze-Lieve-Vrouwekerk is. Dat was ten oosten van de dwangburcht die de Franse koning in het grafelijk domein liet bouwen. Via een waterbeheersend systeem beveiligde de voorburcht de dwangburcht waar het Franse leger zich na de Brugse Metten met 300 medestanders verschool. De plaats werd onlangs uitvoerig belicht in de VRT-reeks ‘Het Verhaal van Vlaanderen’.

Opgraving startte in 1990

Dankzij de opgraving is de 400 meter lange weermuur, die indertijd tussen de 6 en 8 meter boven de grond kwam, nu zo goed als helemaal compleet. De vzw Archeologie Zuid-West-Vlaanderen, vroeger de Archeologische Stichting, startte in 1990 met de opgravingen van de muur. Aan de hand van een passage uit 1357 in het Rijksarchief werd toen eerst de artillerietoren blootgelegd. De Kortrijkse archeoloog Philippe Despriet was de gelukkige die daarna de burcht kon blootleggen. De opgravingen werden afgerond in 2006, met als laatste vondst het koor van de Gravenkapel. Het laatste deel van de weermuur kon nooit worden blootgelegd, tot nu.

Op deze tekening is het ontbrekende stuk van de muur goed te zien (links onder, onderbroken zwarte lijn)
  • jpeg
Op deze tekening is het ontbrekende stuk van de muur goed te zien (links onder, onderbroken zwarte lijn)

Bewaring in Trezoor

De archeologen van Ruben Willaert zullen de muur nu verder blootleggen en schoonmaken. De muur wordt met foto's en gegevens geregistreerd in een archeologisch rapport. Loszittende elementen worden uitgehaald en samen met het rapport zorgvuldig bewaard in Erfgoeddepot Trezoor in Heule.

De stad van morgen bouwen, betekent ook de geschiedenis indachtig zijn. Daarom dat we voor de heraanleg van deze buurt ervoor kozen om de historische gebouwen en elementen beter tot hun recht te laten komen. Het zichtbaar maken van deze muur was een van onze plannen. De militaire geschiedenis van de Onze-Lieve-Vrouwekerk wordt zo nog meer voelbaar. Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing
Deze vondst is de bekroning van 33 jaar onderzoek. Omwille van technische redenen konden we dit laatste stuk nooit blootleggen, wat voor ons een ontgoocheling was. We zijn zeer blij dat dit nu wel is gelukt. Philippe Despriet, archeoloog vzw Archeologie Zuid-West-Vlaanderen

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL