Hoveniersstraat verkeersveiliger en opgewaardeerd met nieuwe fietsenstalling, groen en spelplezier

Het plan om op vraag van de bewoners een buurtfietsenstalling in de Hoveniersstraat aan residentie St.-James te maken, is uiteindelijk uitgegroeid tot de aanleg van een woonerf tussen huisnummer 5 en 13, de vernieuwing van het wegdek tussen huisnummer 30 en Minister Tacklaan en de plaatsing van een houten spelelement voor kinderen. Met de aanplanting van nieuwe struiken, planten en een Bijenboom vorige week is dit project afgerond.

De bewoners van de Hoveniersstraat kunnen al enkele maanden gebruikmaken van de nieuwe afgesloten fietsenstalling, waarin maar liefst 25 fietsen kunnen geplaatst worden. Daarnaast kon door het inrichten van éénrichtingsverkeer tussen de Hoveniersstraat 30 en de Minister Tacklaan, een deel van de straat tussen huisnummer 5 en 13 autoluw gemaakt worden en ingericht worden als woonerf, met een comfortstrook voor fietsers en een voetpadstrook tegen de gevels.

We slaan hier meerdere vliegen in één klap! Een veiliger kruispunt, een veilige afgesloten buurtstalling, meer biodiversiteit, een plekje om te spelen en een klein nieuw stukje woonerf in waterdoorlatende materialen. Dit is zonder twijfel een grote meerwaarde voor deze buurt.  Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken
Hoveniersstraat.jpg
  • jpg

Aandacht voor ontharding en biodiversiteit

De Stad maakte daarbij van de gelegenheid gebruik om maximaal te ontharden met groene voegen in de verharding en te kiezen voor waterpasserende betonstraatstenen. Deze straatstenen zorgen ervoor dat bij regenval ongeveer 100 mm regenwater/u kan insijpelen in de ondergrond. Overtollig water wordt afgeleid naar de beplanting, waar in een kleine wadi de overloop ervoor zorgt dat er geen wateroverlast kan ontstaan. Zo kan regenwater maximaal infiltreren.

Aangezien het door de aanwezigheid van nutsleidingen niet mogelijk was om de fietsenstalling op het wegdek te plaatsen, diende de bestaande klimopbeplanting te worden verwijderd. Dit groen werd gecompenseerd door een biodivers groendak op de fietsenstalling en de aanplanting van vaste planten en heesters (Vlinderstruik, Sering Duizendblad, Margrieten, ...) die een sterke bloei kennen en daardoor een grote bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Ook een Bijenboom en enkele eetbare bessenstruiken werden aangeplant, goed voor in totaal 35 m² extra groen. Binnenkort wordt nog een insectenhotel geplaatst. Als speels aspect werd een multifunctionele houten knikkerbaan geplaatst, gemaakt uit een afgestorven boom van op Kortrijks grondgebied.

In Kortrijk staan nu reeds op een 15-tal locaties buurtstallingen of fietskluizen. Voornamelijk in straten en buurten zonder garages. Zo worden er nu al 200 fietsen veilig gestald. De komende jaren breiden we dit aanbod stelselmatig verder uit. Deze nieuwe buurtstalling in de Hoveniersstraat is een groot succes. Van de 25 plaatsen is er slechts 1 plekje nog vrij. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL