OPROEP: Reisplannen komende zomer? Controleer vandaag al jouw reispas en kids-ID!

De paasvakantie ligt bijna achter de rug, tijd om vooruit te kijken naar de zomer. Heb je plannen om komende zomer naar het buitenland op reis te gaan? Wacht dan niet tot enkele weken voor jouw vertrek om te controleren of de reispassen en kids-ID's van jouw gezin nog geldig zijn. Maak vandaag al een afspraak om jouw nieuwe documenten aan te vragen. Elk jaar lopen de wachttijden tijdens de zomermaanden op door de vele aanvragen. Daardoor kunnen de stress én kosten nodeloos oplopen in aanloop naar jouw vakantie.

(c) Kortrijk
  • jpg
(c) Kortrijk

De reispas, soms ook een internationaal paspoort genoemd, is een officieel document dat je nodig hebt om naar een groot aantal landen te kunnen reizen. Voor landen die lid zijn van de Europese Unie volstaat de ID-kaart. Een reispas heeft een geldigheidsduur van 7 jaar. Let op! Sommige landen eisen dat de reispas nog voor een bepaalde periode geldig is. Meer informatie daarover vind je op www.diplomatie.belgium.be. Een nieuwe reispas aanvragen doe je door een afspraak te maken op het stadhuis. Alle nodige info vind je op www.kortrijk.be/reispas.

De kids-ID is een identiteitsdocument waarmee kinderen jonger dan 12 jaar kunnen reizen in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten. De kids-ID is drie jaar geldig. Let op! Voor de meeste landen buiten de Europese Unie, maar ook voor sommige landen binnen de Europese Unie, is een reispas (en eventueel een visum) vereist. Om te weten welke landen, raadpleeg je best het consulaat of de ambassade van het land waar je heen reist, je reisagent of de site van Buitenlandse Zaken. Een nieuwe kids-ID aanvragen doe je door een afspraak te maken op het stadhuis. Alle nodige info vind je op www.kortrijk.be/kidsid.

De zomer van 2022 was na twee coronajaren een uitzonderlijk drukke zomer wat betreft de aanvraag van reisdocumenten. De dienst bevolking verwerkte 5.800 aanvragen van reispassen i.p.v. 4.000 tijdens een normale zomer, er werden ook 3.200 kids-ID’s aangevraagd i.p.v. 2.500 in een normale zomer. Sinds vorig jaar sturen we ook een verwittigingsbrief naar gezinnen waarvan de vervaldatum van een kids-ID komt te verstrijken. Maar het is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat de dienst bevolking in de zomermaanden overspoeld wordt door een vloedgolf van last-minute aanvragen van reisdocumenten. Ondanks dat we extra jobstudenten inzetten om deze specifieke aanvragen te behandelen lopen de wachttijden in de zomermaanden zo vaak hoog op. Spoedprocedures kosten ook veel geld, tot 315 euro voor een reispas. Bespaar je dus die stress en extra kosten en maak vandaag al een afspraak om een nieuwe reispas of kids-ID aan te vragen. Zo kan je zorgeloos op reis vertrekken. Stephanie Demeyer, schepen van burgerzaken

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL