ONDER EMBARGO TOT ZATERDAG 18 FEBRUARI OM 15 UUR

Wandeltheater Dolorosa komt naar Kortrijk

Op zaterdag 1 en zondag 2 april kan je in Kortrijk een uniek en ongeziene artistiek spektakel beleven. Een 80-tal getalenteerde jongeren brengen er onder leiding van enkele professionele acteurs en dansers het Paasverhaal tot leven in de Kortrijkse Sint-Maartenskerk. Het wandeltheater Dolorosa vertolkt het verhaal zonder woorden door middel van levende standbeelden, live muziek, dans en theaterscènes. Het hele opzet is een samenwerking tussen Jeugd met een Opdracht Kortrijk, Kerk in Kortrijk, Lux Mundi en kerken van verschillende denominaties die de handen in elkaar slaan om dit project te laten slagen.

Dolorosa_spiegel.jpg
  • jpg
Dolorosa_levende standbeelden_engelen.jpg
  • jpg
Meer dan 100 vrijwilligers uit België en Nederland doen mee aan dit project. Het is een unicum voor Kortrijk. Toen trekkers Tanja Biesbrouck en Geert Morlion me het project kwamen voorstellen, was ik meteen verkocht! Een samenwerking boven geloofsuitingen heen die, zonder woorden, een prachtig verhaal van hoop en liefde uitbeeldt.  Axel Ronse, schepen van cultuur

Samenwerking

25 maart 2018, Haarlem. Wim en Tanja Biesbrouck krijgen een persoonlijke uitnodiging voor een voorstelling van het Wandeltheater Dolorosa. Een Kortrijkzane, Anne-Ruth Biesbrouck, met op zak certificaat Klassiek ballet conservatorium Kortrijk en Rotarycultuurprijs voor modern ballet, studeert op dat moment een dansopleiding in Nederland. Door haar ontmoeten ze Carla Veldhuis, de theatermaakster van het pakkende verhaal dat mensen diep raakt door de uitbeelding van het lijdensverhaal van Jezus. Ze beslissen om het innemende project naar Kortrijk te halen.

De boodschap is universeel: het goede wint het van het kwade. Liefde is sterker dan blind geweld! Een uitvoering die aanspreekt, gelovig of niet, katholiek of evangelisch, … Het wandelen doorheen dit theater en het ontmoeten van Carla en haar team plantte het zaad om hen uit te nodigen en deze ontroerende voorstelling te brengen in hartje Kortrijk.  Tanja Biesbrouck, trekker wandeltheater Dolorosa

Wandeltheater Dolorosa

Het wandeltheater brengt zonder woorden het verhaal van Jezus tot leven. Op een unieke manier brengen acteurs, dansers en vrijwilligers theaterscènes. Het project wordt ondersteund door 30 Kortrijkse jongeren tussen de 12 en 18 jaar uit de Kortrijkse kerken en omgeving. Ze komen maandelijks onder noemer "24" samen, want ze verblijven 24 uur samen op De Warande. Dit is een werking onder Jeugd met een Opdracht Kortrijk. De 30 jongeren zullen instaan voor het helpen bij de omkadering en logistiek van het hele gebeuren. Hiernaast worden jongeren uit Kerk in Kortrijk, Evangelische en Protestantse kerk uitgenodigd om hierin hun deel op te nemen.  

Het verhaal zelf is uitgewerkt door Carla Veldhuis, dramadocente en theatermaker. Ze werkt voor de Stichting Youth Alive (jongerenwerk) en Arts Alive (bewegingskunst in Nederland). Haar motto is: "beeldtaal is communicatie"! Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Zij kent als geen ander de impact van uitbeelden. Door kijken en beleven komt het verhaal opnieuw tot leven. De uitdaging was om Jezus’ levensverhaal inhoudelijk te bewaren en de kracht ervan naar vandaag de dag over te brengen.

Carla is ruim 30 jaar actief als theatermaker. Zij toerde met teams in binnen- en buitenland met producties als ‘Frame’, ‘Regalia’ en danstheater ‘Waardeloos?’. Haar stukken zijn geliefd door humor en diepgang. Met het Levende standbeeld ‘De Beschermer’ werd haar team Nederlands kampioen in 2009, en met haar standbeelden-team ‘Moederliefde’ won zij de prijs voor ‘beste inhoud’ in 2013 bij de World Statues. Haar beide zonen spelen al van af kleins af aan mee in Dolorosa.

De acteurs, muzikanten, dansers en de ganse crew verblijven in gastgezinnen in de regio Kortrijk. Dit hele opzet is een samenwerking tussen Jeugd met een Opdracht Kortrijk, Kerk in Kortrijk, Lux Mundi en kerken van verschillende denominaties die de handen in elkaar slaan om dit project te laten slagen. Het initiatief in Kortrijk kadert in het verlangen om over de grenzen heen met de Kortrijkse Christelijke kerken samen de boodschap van het oorspronkelijke Paasverhaal onder de aandacht te brengen.

Bekijk hier al het promofilmpje

Praktisch

In het weekend van 1-2 april 2023 komt een grote groep jongeren samen met enkele professionele acteurs en dansers naar de Kortrijkse Sint-Maartenskerk. Ze brengen er het wandeltheater Dolorosa. Het weekend van Palmzondag zijn er 5 opvoeringen (duurtijd: 75 min) :

- zaterdag 1 april 2023: 14.00 uur en 19.00 uur

- zondag 2 april 2023: 11.00 uur, 14.00 uur, 16.00 uur

Meer info over het theater en de maker Carla Veldhuis vind je via www.wandeltheaterdolorosa.nl

 

Tickets zijn online te verkrijgen:

- 6 tot 12 jaar: 7,50€

- Vanaf 12 jaar: 12,50 €

- Aan de deur + 2,50€ (contant te betalen)

LET OP! Tickets aan de deur zijn beperkt beschikbaar (en enkel als de voorstelling niet is uitverkocht).

EXTRA VOOR PERS

Op zaterdag 18 februari om 15 uur wordt de Grote Markt in Kortrijk verrast met een voorsmaakje. Twee levende standbeelden zullen er de bezoekers warm maken voor het wandeltheater in het bijzijn van de schepen van cultuur Axel Ronse en de trekkers Tanja Biesbrouck en deken Geert Morlion. Een foto/interview is mogelijk. De info uit dit persbericht blijft ONDER EMBARGO tot het toonmoment op zaterdag 18 februari om 15 uur.

Persvoorstelling (c) Kortrijk
  • jpeg
Persvoorstelling (c) Kortrijk
  • jpeg
Persvoorstelling (c) Kortrijk
  • jpeg
Persvoorstelling (c) Kortrijk
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL