Rekkemsestraat krijgt betere kruispunten en comfortabele fietssuggestiestroken

In Marke krijgt de Rekkemsestraat een gedeeltelijke heraanleg om de straat verkeersveiliger én groener te maken. De betonstroken aan beide zijden van de weg worden weggewerkt, alsook de klinkers aan de kruispunten. Er komen fietssuggestiestroken en groenzones met bomen en fietsenstallingen. Er is ook aandacht voor voldoende parkeerplaatsen. De werken gaan van start in de zomer van 2023.

Van een grauwe grijze straat naar een groene en veiligere leefomgeving

De betonstroken voor fietsers zijn in de Rekkemsestraat al jaren in slechte staat. De klinkers aan de kruispunten zorgen voor geluids- en trillingsoverlast en zijn onveilig voor fietsers. Een grondige onderhoudsbeurt is nodig maar kon nog niet eerder worden uitgevoerd omdat dit niet te combineren was met de heraanleg van de N43 tussen Marke en Aalbeke. Nu deze werken voltooid zijn kan de Rekkemsestraat eindelijk onder handen worden genomen.

Om het fietscomfort te verbeteren maken de betonstroken aan beide zijden van de straat plaats voor fietssuggestiestroken, waarbij ook de verzakte riooldeksels aangepakt worden. De luidruchtige klinkers aan de kruispunten worden verwijderd en er wordt een asverschuiving gerealiseerd om de rechtlijnigheid te doorbreken en de verkeersveiligheid te verhogen. Op verschillende locaties in de straat komen er fietsenstallingen. In totaal zullen er 32 fietsen kunnen gestald worden. De op vandaag grijze straat maakt plaats voor 13 groenzones met plantvakken en de aanplanting van 11 nieuwe bomen. Ter hoogte van het parkje worden betontegels onthard en vervangen door een grindpad. Ook het parkeren in de straat zal beter georganiseerd worden via het aanbrengen van parkeerstroken. Er verdwijnen geen parkeerplaatsen. Tussen de Brabanderstraat en de Keiweg komen er zelfs 2 parkeerplaatsen bij.

Vorig jaar werd de trajectcontrole in de Rekkemsestraat actief. Dat betekende een grote verbetering voor de verkeersveiligheid. Nu gaan we nog een stap verder voor nóg meer veiligheid. De Rekkemsestraat is helaas te smal om afgescheiden fietspaden te voorzien, daarom komen er duidelijke en comfortabele fietssuggestiestroken, in plaats van de smalle betonnen strookjes nu. We brengen ook groen in de nu vooral grijze straat. De straat wordt dus niet alleen mooier maar ook veiliger en leefbaarder.  Axel Weydts, schepen van Openbare Werken
Simulatie_Rekkemsestraat2 (c) Kortrijk
  • jpg
Simulatie_Rekkemsestraat1 (c) Kortrijk
  • jpg

Gefaseerde uitvoering van de werken

De werken starten in de zomer van 2023 en zullen in 4 fasen uitgevoerd worden, rekening houdend met de bereikbaarheid van handel en horeca. Eerst wordt de zone tussen bakkerij Santy en de Carrefour aangepakt, vervolgens de zone tussen de Keiweg en bakkerij Santy. Fase 3 omvat de zone tussen de Carrefour en het uitvaartcentrum en tot slot komt de zone tussen het uitvaartcentrum en de rotonde aan de beurt. De totale duurtijd van de werken wordt geschat op 15 weken. Het verkeer zal hoofdzakelijk omgeleid worden via de Baliestraat.

We hebben de werken zo gefaseerd dat de hinder voor de ondernemers en bewoners zo beperkt mogelijk blijft. We hebben extra aandacht voor de bereikbaarheid van de handelszaken. We willen iedereen nu al bedanken voor het begrip en het geduld tijdens deze werken.  Axel Weydts, schepen van Openbare Werken

EXTRA VOOR PERS

Op donderdag 2 februari vindt een 'werfcafé' plaats voor de handelaars en bewoners van de Rekkemsestraat. Tijdens dit overleg worden de plannen uitgebreid besproken. Welkom vanaf 18.30 uur in het Experience Center van Vandewiele, Rekkemsestraat 150 in Marke.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL