Het jaar 2022 van Cultuurcentrum Kortrijk in cijfers

Het jaar 2022 startte dramatisch voor de cultuursector: een culturele lockdown. Gelukkig konden de deuren snel terug open. Ook die van Cultuurcentrum Kortrijk. Het publiek toonde duidelijk vertrouwen in de 4 'gezichten' van Cultuurcentrum Kortrijk (Schouwburg Kortrijk, Ticketservice Kortrijk, Muziekcentrum Track en DURF2030). Zo'n 78.000 tickets gingen de deur uit voor verschillende organisatoren.

Schouwburgsessies_Jonas Verbeke
 • jpg
Schouwburgsessies_Jonas Verbeke
Cultuurcentrum Kortrijk kende een schitterend jaar! Na enkele moeilijke jaren om welbekende redenen vond de Kortrijkzaan duidelijk terug de weg naar ons ruime podiumaanbod. Ook onze innovatieve CUBO-formule wordt steeds meer gesmaakt met intussen meer dan 600 CultuurBouwers! Uiteraard denken we ook volop aan de toekomst: na dit cultuurseizoen starten we met de uitvoering van het masterplan van onze Schouwburg en zorgen we dat de Schouwburg nog meer een ontmoetingsplek zal worden waar iedereen in contact kan komen met ons divers cultuuraanbod. Axel Ronse, schepen van cultuur

Ruim 78.000 toeschouwers bereikt met cultuuraanbod

De ticketverkoop van Schouwburg Kortrijk en Ticketservice Kortrijk is stabiel gebleven in vergelijking met het laatste seizoen pre-corona. Zo'n 78.000 tickets gingen de deur uit voor verschillende organisatoren. Verenigingen en organisatoren zetten in 2022 opnieuw de stap om volop cultuur mogelijk te maken. Ook Schouwburg Kortrijk schudt het coronajuk van zich af. Ruim 45.000 bezoekers genieten van een voorstelling in of buiten de zalen van Schouwburg Kortrijk. Dit ondanks de keuze om ook heel wat onbekende, nieuwe en jonge artiesten een speelkans te geven.

Bovendien merken we een tendens op dat het publiek later en later een ticket aankoopt, maar er is duidelijk vertrouwen in ons cultuurhuis Alexander Ververken, directeur

Die last-minutetrend was al lang voor COVID ingezet, maar is versneld sinds de lockdowns. Schouwburg Kortrijk heeft zijn abonnementsformule herdacht en experimenteert sinds kort met een maandelijks lidmaatschap met de naam CUBO. Voor een vast bedrag per maand krijg je toegang tot het podium- en filmaanbod van Schouwburg Kortrijk en kunstencentrum BUDA. Dit maandelijkse lidmaatschap kent sinds september 2022 een serieuze groei. Het ledenaantal verdubbelde in de laatste 3 maanden van 2022: van 300 naar 600 leden.

De website van Schouwburg Kortrijk

Meer info over CUBO

CUBO

Muziekscène in Kortrijk groeit en bloeit

Muziekcentrum Track heeft ook zijn deuren opnieuw volledig opengezet. Vanuit het cultuurcentrum zijn er tal van muziekworkshops en muzieklessen georganiseerd voor 250 deelnemers. Ook de lokale bands konden opnieuw naar hartenlust repeteren in de jamboxen. Ruim 50 bands maken gebruik van deze repetitieruimtes. Het team van Muziekcentrum Track ondersteunt 100 leerlingen in dagonderwijs en organiseert de opleiding Podiumtechnieken van de VDAB.

MicrosoftTeams-image (1).png
 • png
MicrosoftTeams-image (2).png
 • png

De website van Muziekcentrum Track

DURF2030 experimenteert

DURF2030 experimenteert verder met innovatieve cultuurprojecten. Die projecten dienen als voedingsbodem voor onze kandidatuur culturele hoofdstad. 17 DURF-projecten staan nu al op de rails, 252 personen hebben ook financieel bijgedragen via GROWFUNDING. Dit jaar opende de DURFBAR zijn deuren in BK6.

MicrosoftTeams-image (3).png
 • png
MicrosoftTeams-image (4).png
 • png

Meer info over DURF2030

Enkele cijfers en wist-je-datjes

 • 5.000 leerlingen genieten van het scholenaanbod van Schouwburg Kortrijk.
 • 9.000 kinderen en hun ouders bezoeken kinderkunstenfestival Spinrag '22.
 • Meer dan 13.000 deelnemers aan NEXT Festival, waarvan meer dan 1.000 mensen de festivalbus namen.
 • CUBO, het innovatieve cultuurlidmaatschap, verdubbelt zijn ledenaantal in 2023 van 290 naar 600 leden.
 • 20 opkomende artiesten krijgen een speelkans dankzij de Schouwburgsessies en de nieuwe programmatielijn van Schouwburg Kortrijk 'emerging artists'.
 • 157 medewerkers en patiënten van az Groeninge en 60 leerkrachten en cursisten van Ligo ontdekken voorstellingen op het kruispunt van zorg en kunst tijdens het festival Caring=Sharing.
 • De eerste editie (na een lange pauze) van Feux d'Hiver in Bolwerk heeft zijn (koude) start niet gemist.
 • Schouwburg Kortrijk start een nieuw theatergezelschap met 18 vrouwen in het kader van het project Vrouwentongen in samenwerking met A'kzie.
 • De Sinterklaasvoorstelling, huisgemaakt in Schouwburg Kortrijk, speelt 3 uitverkochte voorstellingen. Ook de beide schoolvoorstellingen waren uitverkocht. Opnieuw was er een livestreamverbinding met az Groeninge.
 • DURF2030 organiseert verschillende DURFSESSIES waren 161 deelnemers aanwezig zijn.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL