Het linnen tafellaken Tafelgeesten krijgt een frisse remake

In december pakt Texture, museum van vlas en textiel,  uit met een exclusief linnen tafellaken. Een nieuwe linen story van Verilin (Heule), in samenwerking met Wim Opbrouck, in een gelimiteerde oplage van 82 stuks. Deze hedendaagse heruitgave van Tafelgeesten uit 2014 is een ode aan Kortrijks erfgoed, geïnspireerd door de rijke damastcollectie van het Kortrijkse textielmuseum. Te koop vanaf 15 december in de museumshop en webshop van Texture. Voor wie een uniek kerstgeschenk met een lokaal verhaal zoekt.

Tafelgeesten is een Kortrijks topproduct, met een eeuwenoude traditie. 100% Belgian Linen. Leuk om te geven, heerlijk om te krijgen. Te koop vanaf 15 december in de museumshop en webshop van Texture. Copyright Verilin - fotograaf Alexander D'Hiet.
  • jpg
Tafelgeesten is een Kortrijks topproduct, met een eeuwenoude traditie. 100% Belgian Linen. Leuk om te geven, heerlijk om te krijgen. Te koop vanaf 15 december in de museumshop en webshop van Texture. Copyright Verilin - fotograaf Alexander D'Hiet.

De rijke damastcollectie van Texture 

Kortrijk is de bakermat van linnendamast. Damast komt uit het Midden-Oosten - de naam verwijst naar de stad Damascus. Oorspronkelijk gaat het om zijden stoffen met een tekening erin geweven. Die heeft dezelfde kleur als de achtergrond: de lichtinval bepaalt hoe duidelijk je ze ziet. Kortrijkse wevers worden eind 15e eeuw de pioniers van het damast in linnen. Ze slagen erin om zelfs hele veldslagen, jachttaferelen of bijbelverhalen te reproduceren, met niet meer dan een superfijne, hagelwitte en glanzende vlasdraad én heel veel vakmanschap. Het mag dan ook niet verbazen dat het Kortrijks textielmuseum Texture een internationaal sterke historische collectie gefigureerde servetten en tafellakens in damast bewaart. Op vandaag telt die museale damastcollectie ruim 700 stukken. In de Schatkamer van het museum wordt een uitgekiende selectie damasten servetten en een imposant tafellaken aan de hand van animatie- en lichttechnieken tot leven gewekt, maar er is méér dan dat!  

Lichtkunstenaar Alexander Stragier werkte een installatie met videomapping uit om de motieven op de damasten tot leven te brengen. Copyright Alexander Stragier.
  • jpg
Damast is een eenkleurig weefsel waarin het patroon ‘wit op wit’ geweven is. De figuren verschijnen glanzend op een matte achtergrond en zijn slechts vanuit een bepaalde hoek en met een bepaalde lichtinval duidelijk zichtbaar. Copyright Alexander Stragier.
  • jpg

Texlabs slaan de brug tussen verleden en toekomst 

De bijzondere collectie van het museum vormt ook een dankbare bron voor participatieve creatieprojecten. Zo slaat Texture de brug tussen verleden en toekomst. Met vlas als rode draad, in verhalen die steevast breder open getrokken worden tot een inspirerende ervaring over ondernemerschap en vakmanschap. Daarom daagt Texture al sinds 2014 kunstenaars, bedrijven en bezoekers uit om samen verder te schrijven aan dit lokaal verhaal én dit onder de noemer van een Texlab.  

Het creëren van een exclusief tafellaken in Kortrijks damast was in 2014 de allereerste Texlab van Texture én dit ter gelegenheid van de heropening van het museum. Ná Tafelgeesten volgden nog succesvolle samenwerkingen zoals Pigeon Service, het parfum van de Leie en atelier vlascello. Keer op keer worden kunstenaars en designers uitgenodigd om technieken, materialen en kennis uit het verleden te transformeren tot nieuwe creaties. 

Het ontstaan van Tafelgeesten 

Texture sloeg voor het ontwerpen van een damasten tafellaken de handen in elkaar met weverij Verilin uit Heule, internationaal bekend voor haar schitterende stoffen in damast en jacquard tafellinnen. Samen zochten ze naar een kunstenaar die ze associeerden met de regio én die een sterke appreciatie voor esthetiek, authenticiteit, tafelgenoegens en… humor had. Al snel dook de naam van Wim Opbrouck op, een ware ambassadeur van onze streek. Wim stamt langs moeders kant af van de bekende vlasfamilie Decavele. Hij woont in een omgebouwde vlasloods en in zijn tuin staat nog een rootput. Hij was direct gewonnen om een exclusief tafellaken in damast te ontwerpen voor Texture.  

Het ontwerp van Wim bestaat uit 11 verschillende personages – tafelgasten – die met elkaar in dialoog gaan. Bij elke feestmaaltijd zitten die 11 ‘gasten’ mee aan tafel. Ze dragen verhalen in zich die terug gaan tot de 16e eeuw, want toen al werd er vlas verwerkt in de streek van Kortrijk. Het zijn ‘tafelgeesten’ waarvan de koppen enkel door een bepaalde lichtinval zichtbaar zijn.  

Alles wat ik doe is vertellen, of het nu film is, of toneel, of tekenen. En een tafel is natuurlijk ook dé plek waar verteld wordt: je deelt dingen, je maakt ruzie, je lacht… Daarom heb ik gekozen om tekeningen van hoofden in de stof te laten weven. En de damasttechniek voegt daar nog iets aan toe: je ziet de tekeningen, maar je ziet ze ook niet. Het licht moet juist vallen. Kaarslicht is het mooiste. Dat geeft die hoofden mythische proporties. Voor een verhalen-verteller en acteur die zeer romantisch is aangelegd, is dat een cadeau. Wim Opbrouck

Ook de gemoedelijke sfeer in het familiebedrijf Verilin, met gepassioneerde vrouwen aan het roer, speelde een belangrijke rol in dit project. Ook voor hen was het een boeiende oefening om de delicate, haast pointillistische stijl van Wim om te zetten in een textielontwerp. De laagdrempeligheid en de bevlogenheid bij het bespreken van technische mogelijkheden en beperkingen wekte heel wat bewondering op. De liefde voor de stiel én het materiaal werkte duidelijk inspirerend. Een speciaal voor de gelegenheid geschreven tekst van Wim maakte de tafellakens bovendien tot echte verzamelobjecten. 

Mini-documentaire van Tafelgeesten

Een frisse remake van Tafelgeesten 

Het exclusieve tafellaken in Kortrijks damastlinnen viel in 2014 duidelijk erg in de smaak. Het jacquard geweven tafellaken, in een gelimiteerde, genummerde oplage van 82 stuks, was in een mum van tijd uitverkocht. Een begeerd verzamelobject. Tot op vandaag is er in het museum regelmatig vraag naar Tafelgeesten, maar al lang geen aanbod meer. Een kleine tien jaar later, én op algemeen verzoek, is het dus hoogtijd voor een nieuwe editie.  

Zowel museum Texture, weverij Verilin als kunstenaar Wim Opbrouck besloten om niet zomaar een simpele heruitgave doen. Zo werden bijvoorbeeld talloze kleuren bekeken en uiteindelijk viel de keuze op een tijdloze, krachtige Buio-kleur. Deze blauw-grijze kleur laat de blauwe pentekeningen van Wim nog meer tot hun recht komen. Een contrasterend fluoroze borduuraccent zorgt voor een pittige toets. Bovendien is dit tafellaken multifunctioneel. Doordat het double face geweven is, kan je het dubbelzijdig gebruiken, als picknickkleed of lichte plaid. Opnieuw werd gekozen voor een gelimiteerde, genummerde oplage van 82 stuks, een referentie naar het jaar 1982 toen het vlasmuseum de deuren opende.

In tegenstelling tot het grote, hagelwitte damast voor elegante XL feesten (170 x 300 cm), is deze hedendaagse, robuuste heruitgave van Tafelgeesten (160 x 260 cm) er eentje voor de tafel waar je geniet van een dampende koffie met zelfgebakken cake, waar kinderen hun huiswerk maken, waar het hart van het huiselijke leven zich afspeelt. 

Ik heb in mijn kast drie oude tafelkleedjes liggen van mijn grootmoeder zaliger, door haar gemaakt op haar Singer naaimachine. Ze zijn tot op de draad versleten en in de loop der jaren hier en daar door kundige handen versteld. We kunnen er geen afscheid van nemen en gebruiken ze nog regelmatig. Dan is het alsof mijn grootouders weer aan tafel zitten. Heel eventjes maar, al was het in de herinnering van de blauwwit geblokte stof. Tafelgeesten in Vichy ruitjes. Koester dit nieuwe linnen tafelkleed als een familiestuk. Geef het misschien ooit door aan wie u lief is, zodat ook zij het op hun beurt kunnen doorgeven aan een volgende generatie. Zo blijven de tafelgeesten leven als in een oud ritueel en bestaat er zoiets als…voor altijd. Wim Opbrouck

Kortom, Tafelgeesten is een Kortrijks topproduct, met een eeuwenoude traditie. 100% Belgian Linen. Leuk om te geven, heerlijk om te krijgen. Te koop (€ 289) vanaf 15 december in de museumshop en webshop van Texture. Voor wie een uniek kerstgeschenk met een lokaal verhaal zoekt! Kortrijk en damast. Het was, het is en het blijft een topcombo. 

Tafelgeesten in een krachtige brulo-kleur is een nieuwe linen story van weverij Verilin, in samenwerking met Wim Opbrouck, in opdracht van Texture. Copyright Verilin - fotograaf Alexander D'Hiet.
  • jpg
De blauw-grijze kleur laat de blauwe pentekeningen van Wim nog meer tot hun recht komen. Copyright Verilin - fotograaf Alexander D'Hiet.
  • jpg
Doordat het double face geweven is, kan je het dubbelzijdig gebruiken, als picknickkleed of lichte plaid. Copyright Verilin - fotograaf Alexander D'Hiet.
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL