Onumentsessies en Kortrijk Reveilt brengen troost

Naar aanleiding van 1 jaar Onument organiseert crematorium Uitzicht in samenwerking met Stad Kortrijk een reeks Onumentsessies. De eerste van die sessies was het zonsopgangconcert dat op 26 juni plaatsvond. Op zondag 23 oktober staat een tweede Onumentsessie gepland. Een week later, op dinsdag 1 november, organiseert ook Kortrijk Reveilt een troostconcert aan het Onument op de begraafplaats Hoog Kortrijk.

Tweede Onumentsessie op begraafplaats Hoog Kortrijk

Kortrijk was de eerste stad in Vlaanderen die op 20 juni 2021 een Onument onthulde op de begraafplaats Hoog Kortrijk. Het cirkelvormige herdenkingsmonument is ontstaan ter nagedachtenis voor de vele coronaslachtoffers, maar is ook een plaats waar mensen kunnen stilstaan bij andere overleden dierbaren. Het ontwerp is van landschapsarchitect Bas Smets. De "O" van onument staat voor de cirkel en vormt een teken van verbondenheid. Ondertussen werd ook in andere steden een Onument ingehuldigd: Gent opende een Onument in maart, op 1 november is er de inhuldiging in Lommel. Brussel, Leuven en Aarschot volgen later dit jaar.

Samen met crematorium Uitzicht ontstond het idee om die verbinding en samenhorigheid tot uiting te brengen met muziek. Op zondag 23 oktober om 18 uur vindt een tweede Onumentsessie plaats met een optreden van Innerwoud. Pieter-Jan Van Assche brengt met zijn contrabas ingetogen en gelaagde composities die zich ergens tussen neoklassiek en ambient bevinden. Er zijn al een honderdtal mensen ingeschreven. Het aantal inschrijvingen is beperkt tot 170 aanwezigen. Wie nog een plekje wil, kan inschrijven via www.kortrijk.be/onument. Bij regenweer gaat het optreden door in de aula van crematorium Uitzicht. Het concert bijwonen is gratis.

Reveil organiseert opnieuw troostconcert op begraafplaats Hoog Kortrijk

Op dinsdag 1 november laat Reveil de begraafplaatsen in Vlaanderen opnieuw oplichten tussen 17 en 18.30u. Van de meer dan 140 deelnemende gemeenten komt Stad Kortrijk met de meest interculturele en eclectische Reveil van Vlaanderen.

Al enkele jaren organiseert bijna 1 op de 2 Vlaamse gemeenten op 1 november samen met Reveil een troostconcert. Daarbij brengen lokale muzikanten, dichters en vertellers een eerbetoon aan de overledenen. Ook Stad Kortrijk & Kohesie (werkgroep levensbeschouwingen) springen opnieuw mee op de kar. Al voor de 3e keer organiseren ze een troostconcert aan het Onument op de begraafplaats Hoog Kortrijk. Vertegenwoordigers van 7 levensbeschouwingen komen samen en brengen er om de beurt het beste uit hun rouwcultuur. West-Vlaamse liedjesheld GESMAN lijmt met z'n band de interculturele bijdragen aaneen. Kohesie Kortrijk Reveilt wordt een eclectisch lappendeken van emoties, van melancholisch over ingetogen tot absurd of humoristisch.

De Onumentsessies en Kortrijk Reveilt zorgen ervoor dat mensen die iemand verloren er niet alleen voor staan. Door verdriet en verlies te delen, raken ze met elkaar verbonden. Muziek is daarbij een krachtig instrument, want het brengt troost. Samen met het crematorium Uitzicht zullen we deze sessies jaarlijks organiseren, om te tonen dat we de overledenen niet vergeten.  Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk
Van meet af aan wilde Uitzicht méér zijn dan een louter afscheidscentrum. We investeren in verdieping en verbinding, doorheen kunst en beleving. Samen met het stadsbestuur hebben we vorig jaar het eerste Onument gerealiseerd in Kortrijk. We willen deze plek betekenis geven, in leven houden, met stemmige evocaties op bijzondere momenten.  Jan Sabbe, Directeur Crematorium Uitzicht
Sinds Kortrijk in 2020 de allereerste troosthoofdstad van Vlaanderen werd, ligt de stad ons nauw aan het hart. Het wordt op 1 november de meest multiculturele Reveil van Vlaanderen. Met een portie humor.  Pieter Deknudt, Kortrijk Reveilt

Praktisch

Onumentsessie

zondag 23 oktober om 18u aan het Onument

Gratis. Inschrijven via www.kortrijk.be/onument

Kortrijk Reveilt

dinsdag 1 november, 17-18.30u aan het Onument

Gratis. Voor alle leeftijden. Inschrijven is niet nodig.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL