Vernieuwde centrale bib opent opnieuw de deuren

De bib viert op zaterdag 19 november feest en zet met de herinrichting nog meer in op selfservice en digitale collecties. Daarnaast beschikt de centrale bibliotheek nu over een splinternieuw Maaklab, een coole Gameroom en een ruime verpooshoek.

centrale bib november 2022 (6).jpeg
  • jpeg
centrale bib november 2022 (7).jpeg
  • jpeg
centrale bib november 2022 (4).jpeg
  • jpeg
centrale bib november 2022 (1).jpeg
  • jpeg

De Centrale Bibliotheek in de Leiestraat onderging de voorbije maanden een grondige make-over. Stad Kortrijk investeerde zo'n 630.000 euro in de bib om deze zo klaar te maken voor de toekomst, in afwachting van een nieuwe bibliotheek die er later op de Budatip zal komen.

Het is geen geheim dat we dromen van een prachtige nieuwe bibliotheek op de Budatip, maar in afwachting daarvan zitten we niet stil wat de huidige bib betreft. We hebben stevig geïnvesteerd om de centrale bibliotheek een ware make-over te geven die nog meer inzet op ontmoeting en verbinding.  Axel Ronse, schepen van cultuur

Tijdens de periode van de sluiting konden bezoekers terecht in de pop-upbib wat verderop in de straat. Sinds 14 november is de vernieuwde bib opnieuw geopend en kan iedereen terug tijdens de gekende openingstijden in Leiestraat 22 terecht.

Verdwijnen baliefunctie geeft ruimte aan de bezoeker

Het verdwijnen van de grote infobalie geeft letterlijk en figuurlijk meer ruimte aan de bezoekers. Zo kan je zonder hulp van een medewerker je reservatie ophalen of iets kopiëren. Er is nog een klein, centraal infopunt waar je als bezoeker steeds terecht kan met vragen en waar bibmedewerkers je graag verder helpen om te leren zelfstandig aan de slag te gaan in de bibliotheek.

Nieuw is ook het gratis abonnement voor wie wel gebruik wil maken van de publiekcomputers, maar geen materialen ontleent. Het aantal publiekspc's werd fors uitgebreid en iets printen kan nu rechtstreeks vanop je eigen smartphone of laptop.

Zoals Albert Einstein al zei : Het enige dat je absoluut moet weten, is de locatie van de bibliotheek Carol Vanhoutte, bibliothecaris

Maakbib en Gameroom zijn blikvangers in vernieuwde bib

De grootste vernieuwing vind je op de benedenverdieping. Daar bots je op de Gameroom, een afgescheiden ruimte met een Street Fighter 2 arcadekast, twee pc's vol indie games en een Playstation 5 met een groot scherm. De Gameroom biedt plaats aan 6 gamers, waardoor het gamen ook een sociaal gebeuren wordt. Het Maaklab is een goed uitgeruste makerspace en dé plek waar de bib STEM-workshops organiseert. In die workshops delen we wetenschap, technologie, digitale en elektronische kennis. Je maakt er kennis met handig gereedschap, maakmachines, de ontwerpcyclus en je kan er digitale en technische vaardigheden ontwikkelen.

Feestelijke heropening

Ook al heropende de bib al op maandag 14 november de deuren, de officiële heropening is pas voorzien op zaterdag 19 november, in aanwezigheid van schepen Axel Ronse. De stad en bib verwelkomen dan elke bezoeker met een drankje. Op het programma onder meer een openingsspeech met receptie en een sessie van de Digidokter over TikTok (gratis, vrije inloop). DJ Dolby draait tussen 11 en 16 uur verzoekjes uit de unieke singles en elpee-collectie. Voor de kinderen zijn er airbrush tattoos van bekende personages uit kinderboeken en interessante workshops en demo's in de Maakbib. In de namiddag is er koffie en cake. Bezoekers kunnen de vernieuwde bib op eigen houtje ontdekken of aansluiten bij een korte rondleiding met een bibmedewerker.

Info en het programma op: www.kortrijk.be/bibliotheek/herinrichting.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL