Week van de Fair Trade in Kortrijk: 100 vierkante meter lappendeken bedekt Schouwburgplein als statement voor meer eerlijke kledij

De 21ste editie van de Week van de Fair Trade vindt plaats van 5 tot 15 oktober 2022. Tien dagen lang zet Kortrijk fair trade in de kijker. Dit jaar met een thema op maat van een historische textielstad: eerlijke kledij. De hele maand september werkten leerlingen van 6 secundaire scholen en organisaties zoals Theater Antigone en psychiatrische ziekenhuis De Heilige Familie aan een gemeenschappelijke opdracht: meer aandacht voor de problemen dat kledij aan dumpingprijzen met zich meebrengt. Met versleten kledij maakte elke school en organisatie zijn eigen lappendeken. Op zaterdag 8 oktober om 14u30 worden op het Schouwburgplein de lappendekens samengevoegd in 1 groot lappendeken. Als sluitstuk wordt het lappendeken verwerk de studenten van het Provinciaal Technisch Instituut opleiding Ontwerp en Prototyping.

Fair trade koffie, fair trade chocolade, het zijn ondertussen goed ingeburgerde termen en gesmaakte producten. Via Oxfam Wereldwinkel en ondertussen ook via verschillende supermarkten heeft fair trade zijn weg gevonden in de winkelrekken. Tegelijk vindt goedkope kledij meer en meer ingang door in te spelen op nieuwe modetrends.

Maar goedkope kledij betekent voor veel arbeiders wereldwijd een amper leefbaar inkomen en slechte of ronduit gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Slechts 4% van de 250 merken die de vzw Fashion Revolution recent screende in zijn jaarlijkse Fashion Transparancy Index, kan aantonen dat alle arbeiders in hun handelsketen een leefbaar inkomen verdienen. Daarnaast staat ook het milieu onder druk: 20% van de globale watervervuiling komt van het verven en afwerken van textiel. Uitstoot: 10% van de jaarlijkse globale broeikasgasuitstoot.

België behoort in Europa bij de top 5 grootste vervuilers als het aankomt op het weggooien van vaak kwalitatief, nog bruikbaar textiel. Met verschillende workshops en infosessies wil de stad leerlingen en organisaties bereiken die op hun beurt ambassadeur te worden van fair trade en faire kledij in de stad. Deelnemende scholen en organisaties zijn: 't Vier, Rhizo, Spes Nostra, PTI, Guldensporencollege, Athena Ter Bruyninge, MeMade, Theater Antigone en psychiatrisch ziekenhuis De Heilige Familie.

Week van de Fair Trade

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Zowel op nationaal niveau met een algemene campagne, als op lokaal vlak met activiteiten in de buurt. De Kortrijkse actie kadert binnen de samenwerking Kortrijk Fair Trade Gemeente, dit in samenwerking met Oxfam Wereldwinkel Kortrijk, Howest Hogeschool en de ecologische winkel Maria's corner.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL