Digitaal referendum stelt vier vragen over netheid in de stad

Inspraak van inwoners is een prioriteit binnen het bestuursakkoord 'Beste Stad van Vlaanderen'. Daarom organiseren we één keer per jaar een digitaal referendum. Dit jaar leggen we vier vragen over netheid voor aan de Kortrijkzaan. Het voorstel werd op het college van 26 september besproken en komt voor op de gemeenteraad van 10 oktober. Na de goedkeuring gaan we over tot de praktische organisatie van het digitaal referendum.

Het thema van het digitaal referendum dit jaar is Nette Stad. We kozen met het stadsbestuur bewust om vragen te stellen over de netheid van Kortrijk. Netheid van de stad is een thema dat alle Kortrijkzanen aanbelangt. Op die manier geven we de inwoners beleidsmatig ook inspraak om van Kortrijk de netste stad van Vlaanderen te maken.   Ruth Vandenberghe burgemeester

Deze vier vragen zouden we aan de Kortrijkzaan willen voorleggen:

1)  Akkoord dat we het reservatiesysteem voor het recyclagepark in Heule en Rollegem afschaffen? JA of NEE

Momenteel moet je reserveren vóór je naar het recyclagepark van Heule of Rollegem kan gaan. Ga je akkoord dat we dit systeem afschaffen en terug de vrije toegang hanteren? Voor het recyclagepark Rollegem kan dit meteen, voor het recyclagepark Heule moeten we hiervoor een wijziging van de omgevingsvergunning aanvragen.

 

2)  Akkoord dat er hogere boetes worden gegeven voor het sluikstorten van klein afval? JA of NEE

We geven als stad vandaag GAS-boetes tussen 25 en 350 euro voor sluikstorten. Onder sluikstorten valt heel wat: van een matras in de berm tot een blikje op de grond werpen. Voor dat laatste krijg je vandaag eerder de minimumboete, maar het is net dat kleine afval dat onze straten en parken een vuile aanblik geeft. Als we strenger gaan optreden, kan je boete al gauw oplopen tot 100 euro.

 

3)  Akkoord dat we handhaven en strenger toezien op het feit dat je voetpad, rioolputje en straatgoot vuilnis-, modder- en onkruidvrij moet zijn? JA of NEE

Wist je dat iedereen verplicht is om het voetpad, straatgoot en rioolputje voor de eigen woning of eigendom proper te houden? Je kan er zelfs een boete voor krijgen, maar we doen dat op vandaag niet. Ga je akkoord dat we daar strenger op toezien? We zetten eerst 3 maanden een sensibiliseringscampagne op. Wie daarna niet in orde is, krijgt eerst nog een waarschuwing. Als er opnieuw geen gevolg wordt gegeven aan die waarschuwing, kan een GAS-boete volgen.

4)  Akkoord dat we naast de GAS-boete ook de kost voor de stad voor het opruimen van sluikstorten aanrekenen? JA of NEE

Bovenop de GAS-boete die de betrapte sluikstorter krijgt, hebben we ook de mogelijkheid om de kosten aan te rekenen voor de opkuis van het sluikstorten. Dit doen we op vandaag nog niet. Voor het sluikstorten van bv. een oude tv op het openbaar domein betaal je dan al gauw een retributie van meer dan 50 euro extra.

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL