Nieuwe fantasiewandeling in de natuur rond Hoeve Te Coucx

De landschapskamer Te Coucx, de natuur die de gelijknamige hoeve omringt en beheerd wordt door vzw Doerak, heeft er een hele hoop nieuwe inwoners bij. Doerakies zijn kleine wezens die in perfecte harmonie leven met de natuur. Niemand heeft er ooit één opgemerkt, maar hun aanwezigheid in de natuur is zeker te merken. Doorheen het omliggende bos verschijnen allerlei taferelen die wijzen op hun aanwezigheid. Sommige elementen zijn zichtbaar, andere zitten goed verstopt. Iedere bezoeker bepaalt zelf waar op het Doerakiepad de ontdekking start en waar ze eindigt, om zo de Doerakies beter te leren kennen.

De laatste jaren wordt door Stad Kortrijk en vzw Doerak veel geïnvesteerd in Hoeve Te Coucx en de omliggende landschapskamer, deel van Stadsgroen Marionetten, om de site de trekker te maken voor gezinnen, verenigingen en klassen die willen bijleren over natuur en biodiversiteit. Van de heropwaardering van de gebouwen, een toegankelijke werking met begeleiding en initiatieven als een buitenklas en zomerbar tot de opwaardering van de natuur rond de hoeve, een nieuwe boomgaard, ... Bert Herrewyn, schepen van Natuur en Kinderen en Jongeren

Met een nieuw concept, het Doerakiepad, wil vzw Doerak bezoekers stimuleren hun eigen spel te ontwikkelen, op een andere manier naar de natuur te kijken en de natuur als een plaats te zien waar enorm veel aan de gang is, ook al is dat niet altijd zichtbaar. Als het pad wordt afgewandeld, komen verschillende taferelen tevoorschijn die tonen hoe het mythische volk van de Doerakies in harmonie met de natuur leeft. Het pad is toegankelijk voor individuele bezoekers als voor verenigingen die het verhaal willen aangrijpen binnen natuureducatie. Bij elk tafereel vindt de bezoeker een QR-code die meer info geeft over hoe de Doerakies natuurvriendelijk leven en hoe we dit kunnen toepassen op onze eigen manier van leven.

Concept

Het bos in deze landschapskamer, de locatie van het nieuwe Doerakiepad, is geen officieel speelbos. Er worden geen speeltoestellen geïnstalleerd. Maar door de grote aanwezigheid van kinderen op de site en de wens om nog veel meer kinderen en gezinnen een leuke tijd in eigen stad te laten beleven, wordt ook dit deel van de site aantrekkelijker gemaakt.

De creatieve firma Woutwerk van Wouter Verbeke werkte het concept van de fantasievolle, kindvriendelijke natuurlijke elementen uit. Het project is een samenwerking tussen vzw Doerak en de stad Kortrijk. vzw Doerak investeerde 4.500 euro, de stad Kortrijk 10.500 euro. Het uitwerken van de QR-codes is een samenwerking tussen vzw Doerak en Ine en Charlotte Lemeire. Zij volgen een opleiding tot natuurgids via Natuurpunt. Hun eindopdracht in deze opleiding was het maken van een gidsenwandeling dat op deze manier creatief werd ingevuld.

Vzw Doerak in Stadgroen Marionetten: natuurbehoud, educatie en recreatie

Vzw Doerak is onlosmakelijk verbonden met deze landschapskamer. Al enkele jaren verzorgt de vzw  enerzijds educatieve sessies aan scholen en groepen en biedt anderzijds een permanent programma aan voor gezinnen, alles met de bril van natuureducatie. Landschapskamer te Coucx en de gelijknamige hoeve is hun terrein, hun tuin, hun experimenteerzone. De landschapskamer is een deel van Stadsgroen Marionetten: een langgerekte strook groen, bos met verschillende karakters en functies. In elk deel van de site wordt een evenwicht gezocht tussen natuurbehoud, educatie en recreatie.

Het Doerakiepak wordt officieel ingewandeld tijdens een persfotomoment op zondag 25 september. Vertrek aan Hoeve te Coucx om 11 uur. Iedereen is welkom.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL