Stad Kortrijk en Designregio Kortrijk lanceren tweede editie Commerce Design Award

Na een succesvolle eerste editie in 2020 zetten Stad Kortrijk en Designregio Kortrijk in het najaar van 2022 opnieuw samenwerkingen tussen handelaars en ontwerpers in de kijker. Met Commerce Design Kortrijk willen ze aantonen dat designgerichte of commerciële aanpassingen aan handelszaken niet alleen een positieve invloed hebben op de zaak zelf, maar ook op de hele buurt en zelfs stad en streek.

 

“Commerce Design” is een award-programma dat werd ontwikkeld in Montréal, een van de partnersteden van de stad in het UNESCO-netwerk. De wedstrijd richt zich tot handelaars die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in de architectuur en het commercieel ontwerp van hun zaak en zo de stad en deelgemeenten levendiger, unieker en aantrekkelijker maakten voor zowel bewoners als bezoekers. Die inspanningen willen de partners belonen en Kortrijkse creatieve en innovatieve handelszaken én ontwerpers in de kijker plaatsen.

Net als 2 jaar geleden zijn er heel wat sterke kandidaten die aanspraak maken op een Commerce Design Award. De kwaliteit van deze projecten zorgt voor een vibe die niet enkel de eigen zaak ten goede komt, maar ook de onmiddellijke omgeving ervan. Design van de bovenste plank kan heel wat in beweging zetten. Iets wat we ook willen doen met de make-over van het winkelwandelgebied. Het voorontwerp is nu in volle ontwikkeling en met de juiste ingrepen willen we ook daar heel wat in gang steken. We hopen de handelaars in het centrum te inspireren om verder te bouwen op die plannen en hun zaak aan te pakken. Zo zijn we meteen verzekerd van een nieuwe lading genomineerden voor de 3e editie in 2024. Wouter Allijns, schepen van Ondernemen

Jury Grand Prize en Public's Choice Award

Begin september werd uit de inschrijvingen een eerste selectie gemaakt van 15 kandidaten die verder kans maken op de Jury Grand Prize en de Public’s Choice Award. Eind september ging de jury langs bij deze kandidaten. Op basis van deze fysieke bezoeken heeft de jury een finale selectie gemaakt van de winnaars van de Jury Grand Prize. De 15 kandidaten maken tevens kans op de Public’s Choice Award. Iedereen kan zijn stem uitbrengen op zijn/haar favoriete project via www.commercedesignkortrijk.be . Stemmen kan vanaf vandaag t.e.m. 20 oktober.

 

De winnaars van de Jury Grand Prize en de unieke winnaar van de Public’s Choice Award zullen bekend gemaakt worden op de feestelijke award uitreiking op 25 oktober in de Budafabriek. Behalve de eer ontvangen zij een award gemaakt in het Budalab. Tijdens de eerste editie brachten 3.634 personen hun stem uit op één van de 12 geselecteerde zaken. De winnaar van de Public Choice Award 2020 was kapperszaak Ton sur Ton van Nico Desmet. 

 

De 15 geselecteerde kandidaten die dit jaar deelnemen aan de wedstrijd:

overzicht.JPG
  • JPG
overzicht.JPG

De jury bestaat uit:

Marjorie Heuskin, Assistante de Projets, Ideta - Partner Design IN

Thomas Chuzeville, Responsible Design & Innovation, Lille Design - Partner Design IN

Leonie Van Damme, Design Director Interior, We Want More

Jacinthe De Guire, Commissaire au design, Bureau du Design, Montréal

Marie-Amélie Cnockaert, Urban Designer

Mathieu Desmet, Stadsarchitect, Stad Kortrijk

 

De juryleden worden begeleid door Sébastien Hylebos, Project Manager, Designregio Kortrijk

Favicon for eur02.safelinks.protection.outlook.com Download hier beeldmateriaal (c) Fort 07 eur02.safelinks.protection.outlook.com

Commerce Design is een concreet resultaat van het lidmaatschap van de stad en regio Kortrijk aan het UNESCO Creative Cities Network. Dit project moedigt de samenwerking tussen handelaars in stadscentra en professionele designers aan. Het project wordt uitgevoerd door Designregio Kortrijk en gefinancierd door de stad Kortrijk en het Interreg France-Wallonie-Vlaanderen programma.

partners.png
  • png

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL