Stem op je favoriet voor Architectuurprijs Kortrijk

Op 20 oktober wordt de Architectuurprijs Kortrijk 2022 uitgereikt. Het publiek kan vanaf nu zijn favoriet kiezen uit 8 genomineerde panden. Het gaat zowel om waardevolle erfgoedpanden die een nieuw leven kregen als kwalitatieve renovatie- en nieuwbouwprojecten. Stemmen kan op kortrijkarchitectuur.be. 

Kortrijk draagt beeldkwaliteit, architectuur en erfgoed hoog in het vaandel. De Architectuurprijs moedigt kwaliteitsvolle architectuur in onze stad aan. Goede architectuur maakt niet alleen onze stad mooier, maar ook mensen gelukkiger. Met deze prijs belonen we bouwheren met durf en architecten met lef. Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing

In totaal zijn er 38 projecten ingestuurd voor de Architectuurprijs Kortrijk. Uit deze inzendingen selecteerde de beoordelingscommissie 8 projecten die zij bijzonder waardevol vindt. Het gaat telkens om bestaande projecten die interessant werden omgevormd of herbouwd.

Architectuurprijs (c) Kortrijk
  • jpeg
Architectuurprijs (c) Kortrijk
  • jpeg
Architectuurprijs (c) Kortrijk
  • jpeg
Architectuurprijs (c) Kortrijk
  • jpeg

Tentoonstelling

De geselecteerde projecten staan tentoongesteld op de Broelkaai tegenover Broelkaai 6. De tentoonstelling is te bekijken tot en met 20 oktober. Via een QR-code kan je er meteen ook je stem uitbrengen.

Prijsuitreiking en lezing

Op 20 oktober worden de winnaars bekend gemaakt in de Budafabriek. Om 19 uur worden de prijs van de professionele jury (onder leiding van Bram Aerts - Trans Architectuur/Stedenbouw) en de publieksprijs uitgereikt. Iedereen is welkom. Aansluitend om 20 uur volgt de voordracht van Bram Aerts over de “productieve stad” in het kader van de lezingenreeks van Archipel (in samenwerking met Leiedal). De lezing is gratis na reservatie via deze link.

Bezoek genomineerde woningen

Op 22 oktober tussen 14 en 18 uur is er een fietstocht om de 8 genomineerde projecten te bezoeken. De plaatsen zijn beperkt, inschrijven is noodzakelijk en kan via info@kortrijkarchitectuur.be.

Architectuurprijs Kortrijk

De Architectuurprijs Kortrijk is een samensmelting van de vroeger uitgereikte prijzen Kortrijk Heritage en Gulden Pand. De Architectuurprijs wil de kwaliteitsvolle bouwprojecten in de stad onder de aandacht brengen. Zowel waardevolle erfgoedpanden die een nieuw leven kregen als kwalitatieve renovatie- en nieuwbouwprojecten komen in aanmerking. Vele Kortrijkse eigenaars hebben recent boeiende architectuurprojecten gerealiseerd in Kortrijk en de deelgemeentes. Ook heel wat erfgoedpanden schitteren na een zorgvuldige restauratie en/of herbestemming terug als nooit tevoren. Er zitten vele pareltjes bij, ze kunnen een voorbeeld vormen voor nieuwe bouwprojecten. Ze laten zien welke eigenaars de durf hebben om kwaliteit te willen en welke architecten daar een goed antwoord op kunnen formuleren.

Architectuur zorgt voor levendigheid in een stad. Ze heeft niet enkel een positieve impact op de stad zelf, maar ook op haar mensen. Met Architectuur Kortrijk willen we vernieuwende, beeldbepalende, kleinschalige en duurzame architectuur in Kortrijk bevorderen. Dirk Van Heuven, Architectuur Kortrijk
Durf een bestaande woning – al dan niet met erfgoedwaarde – kopen en verbouwen. Sfeer en authenticiteit krijg je. Comfort, licht, ruimte creëer je zelf. - Nicole Pannier, Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk Nicole Pannier, Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk

Partners

Deze prijs wordt uitgereikt door AK en ABEKO in samenwerking met de stad Kortrijk. AK (vroeger Kortrijk Heritage) is een organisatie van ondernemende architectuursympathisanten welke zich inzetten voor de gebouwde stad. In het verleden reikten ze drie keer een prijs uit: in 2013, 2016 en 2019. Ze publiceerden twee boeken: 10 Kortrijkse fabriekswoningen en gedurfde stadwoningen in Kortrijk.

ABEKO is de Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk en zet zich sinds 2014 actief in voor het behoud en de herwaardering van waardevol bouwkundig erfgoed in de stad. ABEKO organiseerde in 2019 een Erfgoedprijs onder de naam ‘het Gulden Pand’. Er werd een prijs van de vakjury uitgereikt en een publieksprijs.

Stem via www.kortrijkarchitectuur.be

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL