WONDER 22, is de toekomst Phygital?

WONDER brengt al voor de derde keer al het creatieve talent uit Vlaanderen samen. Diverse organisaties en onderwijsinstellingen palmen tussen 20 oktober en 6 november acht locaties in in het stadscentrum van Kortrijk, met de Budafabriek als uitvalsbasis. Het festival is dit jaar volledig gratis. Geen excuses dus om je niet te laten verwonderen.

Persvoorstelling WONDER 22 vlnr: Hélène Dupondt en Petrus Paklons van Ulterieur, burgemeester Ruth Vandenberghe, Stijn Debaillie en Lisa Declercq van Designregio Kortrijk, Ariane Heystraeten van Texture, Gauthier Renard van Stad Kortrijk en Klaus Delanghe van Devine Howest.
  • jpeg
Persvoorstelling WONDER 22 vlnr: Hélène Dupondt en Petrus Paklons van Ulterieur, burgemeester Ruth Vandenberghe, Stijn Debaillie en Lisa Declercq van Designregio Kortrijk, Ariane Heystraeten van Texture, Gauthier Renard van Stad Kortrijk en Klaus Delanghe van Devine Howest.

 

Kortrijk mag zich ondertussen al 5 jaar UNESCO Creative City of Design noemen. WONDER 22 moet het perfecte verjaardagsfeest worden waar alle creatieve en rebelse energie samenkomt. Denk aan de volgende generatie ontwerpers in de Budafabriek of de zoektocht naar de balans tussen natuur, mens en technologie van de alumni van IPO (Howest). Ook elders in de binnenstad word je verwonderd, bijvoorbeeld door het werk van jonge professionele textielontwerpers, grafische vormgevers, juweelontwerpers en architecten in Texture. Tussen Budafabriek en Texture maak je kennis met een nieuw stukje openbare ruimte op de Buda-tip, en meer naar het stadscentrum toe kun je de immersive experience rond 1302 in de Gravenkapel gaan ontdekken. Uniek is het vruchtbare partnership van Stad Kortrijk, Designregio Kortrijk, Howest, Ugent, Texture, Voka, Leiedal, Zorggroep H.Hart, Buda KC, Hangar K, Wilde Westen, Kunst in Huis, 4n20, Syntra-West en Gluon.

Deze derde editie biedt een zeer afwisselend en verrassend programma. Eens te meer tonen we waarom Kortrijk een creatieve en dynamische stad is. Ik hoop dat heel veel Kortrijkzanen even komen piepen op één van de locaties om zich te laten 'verwonderen'. Ruth Vandenberghe, burgemeester

Phygital

In het thema Let’s get phygital schuilt de samentrekking van de woorden physical en digital. WONDER verkent tijdens deze editie namelijk de grenzen tussen fysiek en digitaal binnen verschillende creatieve sectoren. Tijdens de coronacrisis werden onze fysieke contacten sterk beperkt en kwamen we in een digitale leefwereld terecht. Nu zoeken we de ultieme beleving in de combinatie van beide werelden.

We Are the Next Generation

Sinds 2014 gaan Designregio Kortrijk en haar partners ieder jaar op zoek naar de volgende generatie Belgisch ontwerptalent in productdesign, architectuur, grafisch ontwerp en gamedesign. Trekken de ontwerpers van morgen die digitale transformatie door in hun projecten? Studenten uit het creatieve ontwerponderwijs aan hogescholen en universiteiten uit gans Vlaanderen verwonderen ons in hun blik op de toekomst.

input *`please°- GENERATE output

We bevinden ons al een tijdje in een digitaal tijdperk. Technologische ontwikkelingen geven productontwerpers enorm veel nieuwe mogelijkheden. Maar dit tijdperk heeft ook een keerzijde: technologie kan té veel overnemen van de mens. In deze expo zoeken 20 alumni van Howest Industrieel Productontwerpen (IPO) naar een balans tussen mens, natuur en technologie. Met analoge, synthetische, digitale en organische onderwerpen veranderen zij input in output.

Super Tactility Soft Technology

Ook Texture is van de partij op WONDER. De expo Super Tactility Soft Technology zoekt het kruispunt op tussen het voelbare en het digitale. Verlangen we naar fysieke aanraking in deze digitale tijden? Kan het visuele ook een tactiele beleving zijn? Welke rol speelt materiaalgevoel vandaag voor ontwerpers en gebruikers? Ontdek het werk van jonge textielontwerpers, grafische vormgevers, juweelontwerpers, architecten ...

Mimesis

In de Jakob van Arteveldelaan 24 in Kortrijk bevond zich vroeger een weefatelier. Nu heeft de organisatie 4n20 er zijn intrek genomen. Tijdens WONDER vind je er de groepstentoonstelling Mimesis, die de grenzen tussen kunst en design verkent. Buig je samen met kunstenaars en designers over de volgende vragen. Wat is het verschil tussen design en kunst? En hoe vullen ze elkaar aan?

Zoveel meer

Maar er is uiteraard nog veel meer te beleven tijdens WONDER. Naast het vele jong talent, vind je in de Budafabriek ook nieuwe circulaire producten die in co-creatie zijn ontwikkeld voor Sunconfex, Moerman en Fluvius. Je ziet er ook de positieve impact van design in detailhandel. En beeldend kunstenaar Jonas Vansteenkiste doet ons met Pedigree nadenken over hoe we wonen en waar we vandaan komen. Steek je ook graag zelf de handen uit de mouwen? Speel dan een rondje Emojipong, waarbij de spelbesturing van het retro arcadespel vervangen wordt door gezichtsexpressies.

 

Ontdek het volledige programma, alle events en de verschillende locaties op www.wonderkortrijk.be.

 

Wonder-Campagnebeeld-2010-611.jpg
  • jpg

 

 

 

 

 

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL