Autovrije Zondag op 18 september

Eén keer per jaar mogen voetgangers en fietsers nét iets meer in de binnenstad. Op zondag 18 september gaat Koning Auto in ballingschap en verovert de zwakke weggebruiker de straat tijdens Autovrije Zondag. De stad organiseert dan heel wat activiteiten. 

Autovrije-Zondag-22-FB-omslag.jpg
  • jpg
Autovrije zondag is het jaarlijkse feest van de duurzame mobiliteit. We hebben de voorbije jaren al veel ruimte gemaakt voor veilig wandelen en fietsen in onze stad. Op autovrije zondag kan iedereen ervaren hoe leuk en aangenaam een nóg autoluwere binnenstad kan zijn. Door de stad autovrij te maken voor allerlei leuke activiteiten is deze dag uitgegroeid tot een van de leukste gezinsevenementen in Kortrijk.  Axel Weydts, schepen van Mobiliteit

Grote Markt 

Wil je graag zelf je kleuter leren fietsen, maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? ‘Kijk! Ik fiets!’ is een project van Sportwerk Vlaanderen dat jonge kinderen op slechts 3 uur tijd leert fietsen op 2 wielen. Inschrijven is verplicht via de website. 

 

Het Kortrijkse fietsencentrum Mobiel verkoopt en onderhoudt niet alleen fietsen. Het organiseert ook fietstochten en een fietsschool. Tijdens Autovrije Zondag simuleert Mobiel het echte verkeer voor kinderen met een behendigheidsparcours. 

 

Verder ook nog op de Grote Markt: een kraan van 60 meter hoog waarop je jezelf omhoog fietst en een minibeurs over deelmobiliteit met Cambio, Dégage, Blue Bike, Donkey Republic, Bird, Mobiel. En Stad Kortrijk geeft je meer uitleg over de fietspremie voor wie zijn auto inruilt. 

Verlaagde Leieboorden 

Ook op de nieuwe hotspot van Kortrijk gonst het van de activiteit. Ga de Leie op met een kano of neem een shortcut en steek de rivier over met een overtrekbootje. Op de Leieboorden zelf toont VORK je hoe je met voedseloverschotten een maaltijd op tafel tovert. Deze sensibiliseringsactie is een samenwerking met Rhizo. 

Schouwburgplein 

Het Schouwburgplein wordt dan weer een circusdorp. Tijdens korte initiatiesessies leert je verschillende technieken en trucjes. Je kan er ook een ritje maken op gekke fietsen en daarna terug op adem komen in de gelegenheidsbar van de school Levensboom. 

Andere blikvangers 

Maar daar stopt het niet, want ook in de straten tussen deze pleinen beweegt er vanalles. Zo kom je zeker wel eens Compagnie Selderie tegen. Deze straattheatergroep doet ‘Iets met ne fiets’. Ook het majorettenkorps van de Koninklijke Harmonie Moed & Vlijt uit Kuurne tekent present. Zij werken vanaf nu samen met Kortrijk en komen nieuwe leden rekruteren. 

 

Het sportieve luik wordt verzorgd door de Bruggenloop en Urban Walk. De CM Urban Walk Kortrijk is een unieke ontdekkingstocht van ongeveer 10 km die je langs en door bijzondere gebouwen en verborgen plekjes leidt. Start en finish op het Nelson Mandelaplein. Inschrijven kan via www.cmurbanwalkkortrijk.be

 

Ook DURF2030 ontbreekt niet op Autovrije Zondag. Door middel van interventies in de openbare ruimte wil DURF2030 positief gedrag stimuleren. Lisa Goddeeris ontwikkelde zo’n interventie: Silly Walk Street. Hiermee wil zij in het winkelwandelgebied een spontane glimlach op onze gezichten toveren. Silly Walk verwijst naar de legendarische sketch van Monty Python. 

Praktisch 

De activiteiten op zondag 18 september beginnen om 12 uur. De binnenstad wordt wel al vanaf 8 uur verkeersvrij gemaakt. Je kan de stad dan niet meer binnen met de auto. Woon je in de betrokken zone en ben je van plan om die dag er op uit te trekken, parkeer dan je auto op voorhand buiten het centrum. Fietsers blijven uiteraard welkom. Er zijn fietsenparkings voorzien in de buurt van alle activiteiten. Breng trouwens je herbruikbare drinkfles mee, want er zijn overal waterkraantjes waar je gratis kan bijtanken. Dat de thema’s mobiliteit en duurzaamheid hand in hand gaan, blijkt verder ook uit de keuze voor droogtoiletten. Vanaf 18 uur is autoverkeer opnieuw mogelijk. Geef je medische zorg aan iemand in de binnenstad of heb je een andere dwingende reden, vraag dan je doorgangsbewijs aan via de website. 

 

Volledige programma en verdere informatie op www.kortrijk.be/autovrijezondag

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL