Week van de Geletterdheid: nieuw aanbod @llemaal Digitaal versterkt digitale vaardigheden van Kortrijkzanen

In de Week van de Geletterdheid (maandag 5 tot zondag 11 september 2022) lanceert Stad Kortrijk een versterkt aanbod van het stadsproject @llemaal Digitaal, met drie speerpunten om mensen hun digitale hulpvraag dichter bij huis en sneller op te lossen.

Facturen van gas en elektriciteit controleren, solliciteren voor een job, informatie zoeken op het internet, de kinderen helpen met hun huiswerk, online bankieren, prijzen vergelijken, nieuwe softwareprogramma's op het werk, ... Heel wat dagelijkse taken gebeuren digitaal. Bovendien noopte de coronacrisis organisaties en bedrijven ertoe hun dienstverlening versneld te digitaliseren. Geen evidentie, want op vandaag is 1 op 7 volwassenen in Kortrijk onvoldoende digitaal geletterd om mee te kunnen. Met nieuwe acties als laptopschenkingen voor kwetsbare mensen en vernieuwende opleidingstrajecten blijven we het aanbod van @llemaal Digitaal afstemmen op de huidige digitale noden van de Kortrijkzaan. Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang en @llemaal Digitaal

1. Digitale ondersteuning in de buurt: 20 nieuwe Digipunten

Met 20 Digipunten op verschillende locaties in de stad, in de wijkcentra, de OC's, de buurtbibliotheken en bij partnerorganisaties zoals AZ Groeninge, brengen we het aanbod van @llemaal Digitaal dichter en op maat in de buurten. Alle praktische vragen rond computer-, tablet- en smartphonegebruik worden er beantwoord door vrijwillige computerassistenten. De Digipunten worden dé locatie waar korte thematische infosessies doorgaan, bijvoorbeeld over een specifieke app, en de plaats waar mensen langere lessenreeksen kunnen volgen, bv. een opleiding rond het gebruik van Microsoft Office.

De Digipunten zijn er bovenal voor een brede laag van Kortrijkzanen; mensen met een digitale kloof of met een beperkt inkomen. Ze kunnen er terecht om een openbare computer of de gratis Wifi te gebruiken. Bij de Digipunten krijgen ze meer informatie over goedkopere internettarieven of de gratis bruikleen van laptops via de stad. De Digipunten zijn een toegangspoort voor verdere sociale dienstverlening want een digitale nood is vaak een indicator van andere noden. Mensen met een hulpvraag worden door de computerassistent, wijkwerker of maatschappelijk werker verder begeleid naar de bredere sociale dienstverlening van de stad.

2. Digitale ondersteuning aan huis en bij partnerorganisaties

Voor mindermobiele mensen of mensen die een digitaal probleem thuis hebben, bijvoorbeeld een printer die niet met de computer verbonden raakt, staan de computerassistenten klaar om gratis aan huis hun hulp aan te bieden.

Daarnaast brengen we met de infosessies 'Digibank komt naar je toe' het aanbod van @llemaal Digitaal naar verschillende partners die werken met mensen die vaak nog nood hebben aan digitale opleiding en ondersteuning, zoals de Centra voor basiseducatie, LIGO, A'kzie, ... Zo vergroten we de kans dat mensen hun weg vinden naar het brede opleidingsaanbod van @llemaal Digitaal en partners.

3. Laptopdonatie voor kwetsbare Kortrijkzanen wordt uitgebreid

In maart 2020, het begin van de covid-pandemie, startte de stad een donatieactie van laptops. Toen signaleerde vrijwel elke basis- en secundaire school dat er, ondanks verschillende inspanningen, niet genoeg kwaliteitsvol materiaal kon voorzien worden voor kwetsbare leerlingen om digitaal les te krijgen. Velen van hen hadden thuis geen laptop of tablet ter beschikking, of er was gebrekkig internet. Na twee jaar werking verdeelden we al 350 laptops. We schakelen een versnelling hoger: met een uitleendienst breiden we ons aanbod uit naar volwassenen met weinig financiële middelen.

Week van de Geletterdheid 2022

LIGO, het Centrum voor Basiseducatie voor Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, neemt in samenwerking met Avansa, VOC Mozaïek en de andere partners van @llemaal Digitaal de organisatie van de Kortrijkse Week van de Geletterdheid op zich met een thema-avond rond internetprivacy (dinsdag 6 september 18u, VOC Mozaïek), de eerste 'Digibank komt naar je toe' (woensdag 7 september 14u, V-tex Poortgebouw) en een netwerkmoment voor professionele organisaties (donderdag 8 september om 10u, Budascoop). Persfotografen zijn welkom op alle activiteiten.

Het stadsproject @llemaal Digitaal is een nauwe samenwerking met verschillende partners die de stad ondersteunen in zijn beleid of zelf een opleidingsaanbod rond digitale geletterdheid voorzien. Onze partners: W13, LIGO, cvo Creo, cvo Miras, cvo Scala, Mentor, Huis van het Leren, Zuidwest, Howest, hogeschool Vives, Kringloopwinkel, Febelfin, Avansa, AZ Groeninge en A'kzie vzw.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL