Kortrijk krijgt eerste cohousingproject aan nieuw stadspark De Paulientjes

Lijkt het jou wel iets om af en toe ruimtes en spullen met je buren te delen? Dat is het idee achter cohousing: naast jouw eigen privéwoongedeelte met keuken, badkamer, en alles erop en eraan, deel je een wassalon, coworking, zaaltje, logeerkamer met je buren. Binnenkort komt er een eerste cohousingproject in Kortrijk. Daarvoor heeft Cohousing Projects uit Wommelgem een pand aangekocht tussen de Groeningestraat en het nieuwe park De Paulientjes.

Kortrijk Ten Broele 2.jpeg
  • jpeg

Net als de manier van wonen is ook de locatie voor het eerste Kortrijkse cohousingproject uniek. Het 17de eeuwse Huis De Kroon en het 18de eeuwse huis Chomé deden vroeger dienst als klooster en als schoolgebouw (Instituut Ten Broele). Het pand geeft langs de achterkant uit op de Broeltorens en het gloednieuw aangelegde stadspark De Paulientjes. Het beschermde monument zal worden omgebouwd tot 15 woonunits met ruime gemeenschappelijke delen zoals een zaal met keuken, wasbar, coworkingspace, logeerkamer, bibliotheek en fietsenstalling.

Bewoners ontwerpen mee hun toekomstige woning

Nu het pand is aangekocht en met Dehullu Architecten een architect werd aangesteld, gaat Cohousing Projects op zoek naar geïnteresseerde bewoners. Zij mogen – neen, zij moeten – zelf meedenken tijdens het ontwerpproces om zo een woning uit te bouwen die aansluit bij hun behoeftes. Wie geïnteresseerd is, kan zich aanmelden via het interesseformulier, zodat je op de hoogte gebracht wordt wanneer het project van start gaat. Bewoners kunnen ook aandeelhouder worden van Cohousing Projects. Cohousingprojecten zijn woonprojecten voor én door de bewoners. Dit vraaggestuurd bouwen zet de traditionele projectontwikkeling op zijn kop.

Wij zijn niet vies van een uitdaging zoals dit beschermde pand. Ze lenen zich vaak tot unieke woonprojecten. We bouwden eerder al in kerken en kloosters. We mikken nu op een vijftiental appartementen voor een divers publiek. In je eigen appartement heb je alle privacy, daarnaast kies je zelf hoe vaak je gebruik maakt van de gemeenschappelijke delen: een zaaltje, een coworking, een logeerkamer, een wassalon en een bibliotheek. De bedoeling is dat we zo veel efficiënter omgaan met ruimte en spullen. Als kind leren we allemaal ons speelgoed delen, maar als volwassene willen we plots een eigen grasmachine. Laten we het goede voorbeeld geven. Eef Tanghe, zaakvoerder Cohousing Projects
Als stadsbestuur stimuleren we diversiteit in het Kortrijkse woonaanbod. Daarbij moeten we ook durven experimenteren met cohousing. Daarom ondersteunen we dit project. Het is ook de laatste fase van het project op de site van het voormalige instituut Ten Broele waarbij nu al zo'n 70 appartementen zijn gerealiseerd. Wout Maddens, schepen van bouwen en wonen

Meer info:

www.cohousingprojects.com/project/tenbroele

V.l.n.r. Federico Bisschop (zaakvoerder Cohousing Projects ), schepen Wout Maddens en Bert Dehullu (architect).jpg
  • jpg

Foto: v.l.n.r. Federico Bisschop (zaakvoerder Cohousing Projects ), Wout Maddens (schepen) en Bert Dehullu (architect)

Kortrijk Ten Broele 7.jpeg
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL