Kortrijk houdt zich klaar voor extreme hitte

Vanaf het weekend schieten de temperaturen de hoogte in. Volgens de voorspellingen van het KMI gaan we vanaf zondag naar temperaturen die de drempelwaarde van 30°C ruim overschrijden. De hoge temperaturen zouden enkele dagen kunnen aanhouden. Kortrijk zet zich op scherp en heeft een hittenoodplan klaar. 

Stad Kortrijk doet tijdens hittegolven een oproep naar elke stadsgenoot om een extra oogje in het zeil te houden. Vooral bij kwetsbare buurtbewoners die tijdens een uitzonderlijk warme periode geïsoleerd dreigen te geraken, ouderen die slecht te been zijn,....  

Bel 1777 of 1701 

Problemen die je zelf niet onmiddellijk kan oplossen, leg je best voor aan meldpunt 1777. Je kan gratis bellen van maandag tot en met vrijdag tijdens de kantoortijden van 9 tot 17 uur. Het meldpunt is ook bereikbaar via 1777@kortrijk.be  of het meldingsformulier op www.kortrijk.be. Buiten de openingstijden kan je voor dringende gevallen terecht bij de politie op het gratis nummer 1701 of het noodnummer 112. Men kan ook rechtstreeks (telefonisch) terecht bij het Sociaal Huis en de wijkcentra.

Sociaal Huis en wijkcentra 

Bij vragen of problemen rond thuiszorg, huisvesting, welzijn,... kan men terecht bij het Sociaal Huis. De wijkcentra zijn elke weekdag telefonisch bereikbaar voor alle vragen. Meer info over openingstijden en telefonische bereikbaarheid vind je via www.kortrijk.be/sociaal-huis-kortrijk of www.kortrijk.be/wijkteams.

Zorg en maaltijden aan huis 

Zorg aan huis blijft gegarandeerd. Via de Dienst Thuiszorg (056 24 46 53) kan men terecht voor alle bestellingen en vragen rond maaltijden (levering maandag, woensdag en vrijdag). Alle contactinfo via www.kortrijk.be/zorg/zorg-aan-huis  

Boodschappendienst voor ouderen 

Samana boodschappenlijn blijft bereikbaar op weekdagen tussen 10 en 12u: 0800 95 001 of boodschappenlijn@samana.be

Warmweerregeling voor stadsmedewerkers 

Stadsmedewerkers die buiten werken gedurende een hittegolf kunnen een zomerregeling volgen. Dit betekent dat zij vroeger mogen beginnen werken en meer (korte) pauzes mogen nemen.   

Zwemmen in Leie verboden 

Wildzwemmers zoeken vaak verkoeling op in de Leie of het kanaal Bossuit-Kortrijk. Dit is gevaarlijk. Koude onderstromen kunnen je spieren doen verkrampen tijdens het zwemmen en je kan je ernstig bezeren als je het ondiepe water induikt. De stad en De Vlaamse Waterweg lieten bordjes ‘verboden te zwemmen’ plaatsen. De politie controleert indien nodig en schrijft GAS-boetes uit.

Wie verkoeling zoekt, kan terecht in het zwembad LAGO Kortrijk Weide en het openluchtzwembad LAGO Kortrijk Abdijkaai. Let op: reserveer tijdig en neem vooraf de afspraken door op www.lago.be/kortrijk.

Dierenwelzijn 

Honden hebben snel last van de warmte. Laat hen daarom nooit achter in de auto bij warm weer. Een stilstaande auto wordt in de zon snel heet, ook al staan de ramen een stukje open. De gemeenschapswachten en politie houden daarom een oogje in het zeil. Heb je andere dieren? Zorg dat ze koel drinkwater en de nodige beschutting tegen de zon hebben. Meer info: www.huisdierinfo.be/dieren-en-warm-weer

Meer tips:

www.warmedagen.be

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL