Bewoners Preshoekbos komen tot leven in ecotunnel in Preshoekstraat

De afgelopen weken was streetartist David Duits in opdracht van stad Kortrijk aan de slag in de ecotunnel in de Preshoekstraat. De betonnen wanden die de ecologische doorsteek afschermen van de rijbaan vormen een canvas voor een nieuwe muurschildering. Diverse bewoners van het Preshoekbos verschijnen bijna levensecht in de tunnel en transformeren de grijze betonstructuur tot een pareltje op het vlak van streetart.

In 2021 opende de ecotunnel in de Preshoekstraat in Marke. Via deze tunnel verplaatsen dieren zich op een veilige en ecologische manier doorheen het Preshoekbos zonder de E403 te moeten oversteken. De betonnen wanden die de doorsteek scheiden van de straat, lenen zich tot een canvas voor een nieuwe muurschildering.

Streetartist David Duits, die ondertussen meerdere werken in Kortrijk plaatste zoals 'Helden van de zorg' op de V-tex site, leeft zich opnieuw uit.

Het ontwerp voor de ecotunnel kwam tot stand in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos, dat inbreng leverde over welke dieren er zoal aanwezig zijn in het Preshoekbos. Met dit werk wordt het nut van de tunnel nog eens letterlijk in de verf gezet. Voorbijgangers krijgen zo meteen een idee van welke diersoorten er in het bos aanwezig zijn.

Met dit kunstwerk verbinden we de bewoners van het Preshoekbos met de kunstenaars in onze stad. Ook brengen we onze inwoners iets bij over de soortenrijkdom van de natuur dicht bij ons. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen & Jongeren en Natuur

Stad Kortrijk investeert deze legislatuur sterk in streetart, een kunstvorm ontstaan in de obscuriteit maar ondertussen een gevestigde waarde in de kunstwereld. De middelen ingezet voor Kortrijkse streetart dienen om te zorgen dat de invulling kwalitatief gebeurt. Zo wordt er gezorgd voor een samenwerking tussen beginnende kunstenaars en gevorderde streetartartiesten. Op deze manier komt meer kwaliteitsvolle streetart in het straatbeeld en is er positieve beeldvorming over deze kunstvorm. Denk maar aan de cassettes op het landhoofd van de Ronde van Vlaanderenbrug, de zwemmende snoek onder de Dambrug of de vrouwenmond aan het Begijnhofpark.

Streetart Preshoekbostunnel (4).jpg
  • jpg

Foto: © Mario Craeynest

Nieuw: streetartwandeling met Gidsenplus

Door deze ondersteuning kleurt streetart al heel wat verschillende locaties in Kortrijk. Zodanig dat Gidsenplus nu ook een Kortrijkse streetartwandeling organiseert onder de naam K-Town Streetart Walk. De toer gebeurt niet zonder voorkennis. Zo maakte gids Dominique Vanden Berghe zelf een eindwerk over streetart in Louvain-la-Neuve; gids Anthony Sandra gidste een tijdlang een streetartwandeling in het Gentse.

De wervingstekst luidt als volgt: "Is Jam confituur? Is Banksy om op te zitten? Is Haring een vis? Moet je overgeven van een Throw-up? Is Jeps een West-Vlaamse vervoeging van ja? Spuit Intvis inkt? Je krijgt alle antwoorden op deze vragen, maar ook heel wat andere weetjes over streetart tijdens deze zomerse wandeling door Kortrijk."

De eerste streetartwandeling gaat van start op donderdag 25 augustus om 19 uur in samenwerking met Toerisme Kortrijk.

Streetart blijft een ongelofelijk laagdrempelige manier om bewoners en bezoekers in contact te brengen met kunst. We hebben al heel wat streetart in de aanbieding in Kortrijk, het is dan ook zeer leuk dat je ze allemaal met Gidsenplus kan ontdekken! Axel Ronse, schepen van Cultuur
Streetart Preshoekbostunnel (13).jpg
  • jpg
Streetart Preshoekbostunnel (16).jpg
  • jpg
Streetart Preshoekbostunnel (7).jpg
  • jpg
Streetart Preshoekbostunnel (5).jpg
  • jpg

Foto linksboven: (vlnr) gids Dominique Vanden Berghe, streetartist David Duits en schepen Bert Herrewyn.

Foto's: © Mario Craeynest

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL