Rotaryprijs opnieuw uitgereikt

Naar jaarlijkse traditie reikten de 3 Rotary clubs van Kortrijk de Rotary Cultuurprijs uit aan de stedelijke academie en het stedelijk conservatorium in de Trouwzaal van het stadhuis op dinsdag 5 juli. In totaal werden 9 laureaten gehuldigd.

Uitreiking Rotaryprijzen 5 juli 2022.jpeg
  • jpeg

Het is ongelofelijk hoeveel talent we in onze academie en conservatorium hebben, ook de Rotaryprijzen onderschrijven dat. Samen met onze leerkrachten halen de leerlingen het allerbeste uit zichzelf boven en halen we een topniveau! Ook de verdere ondersteuning van de laureaten met masterclasses zal het talent alleen doen groeien! Kelly Detavernier, schepen van deeltijds kunstonderwijs

Conservatorium

Sinds dit schooljaar (2021-2022) richt de Rotarywedstrijd zich op de leerlingen Jong Talent van de vierde graad (15- tot 18-jarigen) van het DKO Kortrijk. Sinds 2016 bestaat er in het Conservatorium een Jong Talent richting muziek. In 2019 werd de Jong Talent-richting dans in het leven geroepen. De komende schooljaren is het de bedoeling dat ook een Jong Talent-richting binnen het domein woord wordt opgestart.

Leerlingen Jong Talent worden intensief begeleid en krijgen meer individuele lessen. De bedoeling is om het aanwezige talent maximaal te ondersteunen en te laten ontwikkelen. Om toegelaten te worden tot de richting Jong Talent is er jaarlijks een toegangsproef in september.

Laureaten Muziek

Op donderdag 3 februari 2022 verzorgden 8 leerlingen uit de vierde graad Jong Talent muziek een hoogstaand concert in de Concertstudio. De jury, bestaande uit Jo Libeer (vz), Vic Nachtergaele, Nicolas Dupont, David Desimpelaere en directeur van het Conservatorium Erik Desimpelaere, was onder de indruk van het hoge artistieke niveau van de avond. De eerste prijs werd toegekend aan Liesl Vanoverberghe, leerling uit de fluitklas van Helga Jacob, voor de uitvoering van de Sonatine van Henri Dutilleux. De tweede prijs ging naar Anouk Vandenbussche, de derde prijs naar Louise Van Eygen, beiden leerlingen uit de hoboklas van Yf Bourry.

Laureaten Dans

Op woensdag 16 maart 2022 traden 10 jong talenten dans voor het eerst aan in hun Rotary wedstrijd in de Concertstudio. Elke dans die werd gebracht was een eigen creatie van één (hedendaagse dans) of twee (klassiek dans) leerlingen. Gedurende het creatieproces van deze dansen werden de leerlingen ondersteund door hun docenten in de extra lessen Jong Talent Dans, respectievelijk Annemie Vanhee voor klassiek en Darline Deprez voor hedendaags. Elke leerling werd individueel beoordeeld op basis van 1 of 2 dansen. De jury, bestaande uit Jo Libeer (vz), Vic Nachtergaele, Daryl Woods en Katrien Dewulf waren bijzonder enthousiast over de dansprestaties van deze wedstrijd. De eerste prijs viel te beurt aan Ise Vanneste die zowel klassiek als hedendaags danste. Ook Sulamit van Nes trad aan voor zowel klassieke als hedendaags dans en kreeg de tweede prijs toegekend. Mounia Kassimi tenslotte kaapte de derde prijs weg maar haar prestatie als hedendaagse danseres.

Achterom kijkend mag men stellen dat het opzet, van ondertussen vele jaren geleden, een geslaagde stap was en het bewezen heeft dat de service geen hol woord is in Kortrijk. We kijken uit naar een vernieuwing van de prijzen en dat er nog meer geïnvesteerd zal worden in de opvolging van de laureaten. Kortom, het verhaal gaat verder en we willen er allemaal samen - de scholen, de stad en Rotary - verder aan werken om het eigentijdser en beter te maken. Xavier D'Hulst, voor de Rotary clubs van Kortrijk

Academie

Dit schooljaar (2021-2022) organiseerden de Rotaryclubs voor de laatste keer onder de huidige vlag de Rotary Cultuurprijs voor de Academie Kortrijk. Daarin presenteren de volwassen leerlingen die hun diploma behalen aan de academie hun werken om deel te nemen aan de selectie van de Rotary Cultuurprijs. De jurering bestond uit 2 momenten. De jury van de beslissende ronde werd voorgezeten dor leden van Rotary Groeninghe en Rotary Kortrijk aangevuld met experten uit he tveld, Karinne Ottevaere, Luc Doutrebon, Elise Debrock en onder het toeziend oog van directeur Petra Flamand.

De eerste prijs werd toegekend aan Jan Van Compenolle, leerling in het atelier Tekenkunst onder leiding van Ilse Petillon. De jury was bijzonder gecharmeerd door het kleine tekenwerkje van Jan in grijswaarden. Een tafereel in een woonkamer waar enkel een kleine tafel, een afstandsbediening en het zicht door het vensterraam het onderwerp uitmaken.

De jury kende ook 2 aanmoedigingsprijzen toe. De eerste aanmoedigingsprijs ging naar Carmen Baelde, leerling keramiek onder leiding van Jella Onderbeke. De tweede aanmoedigingsprijs was voor Benedicte Bertrand, leerling schilderkunst onder leiding van Thomas Huyghe.

In de vernieuwde cultuurprijs gaan we vanaf volgend jaar voor een nog nauwere samenwerking met andere cultuurpartners. Zo sullen de winnaar(s) een coaching traject aangeboden krijgen. Dit coaching traject zal opgenomen worden door DASH, het tentoonstellingsplatform onder de vleugels van de academie die jonge hedendaagse kunstenaars de kans biedt om tentoon te stellen in een uitdagend kader. Dit biedt de winnaars een extra stimulans in hun opleiding en verdere carrière.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL