Beeld Watcher krijgt nieuwe locatie

Naar aanleiding van de heraanleg van het groen en toevoegen van speelelementen op het Sint-Maartenskerkhof en het Jozef Vandaleplein in Kortrijk, krijgt het beeld Watcher van de Kortrijkse kunstenares Inge Dewilde een nieuwe bestemming in de Nedervijver nabij de vroegere locatie.

Watcher nieuwe locatie Nedervijver.jpeg
  • jpeg
De Watcher staat nu prachtig in het groene bladerdek, net aan de kerk, als een echte bewaker. Dankzij deze nieuwe locatie zullen hopelijk meer Kortrijkzanen en bezoekers het prachtige beeld (her)ontdekken.  Axel Ronse, schepen van cultuur

Schenking

Het beeld Watcher van Inge Dewilde kreeg in 2007 een plek in de groenzone van het  Sint-Maartenskerkhof in Kortrijk. De Kortrijkse Inge Dewilde, die studeerde aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en bekend is door haar gegoten bronzen beelden (verloren was techniek), kreeg de opdracht van Club Kortrijk, Soroptimist International om een beeld te maken. 

SI Kortrijk schonk het kunstwerk aan de stad naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan. De Soroptimisten wil als organisatie een wereldwijde impact hebben op de levens van meisjes en vrouwen door de levensomstandigheden en status te verbeteren met beter onderwijs en ondersteuning naar zelfredzaamheid en te streven naar werkelijke emancipatie en gelijkheid.

De Watcher

Symboliek speelt een belangrijke rol in het oeuvre van Dewilde. Zo ook in het beeld Watcher. Het kunstwerk, een verticale uitgewerkte anonieme figuur, verwijst naar het feit dat niemand perfect is. Het beeld is anoniem, zonder gezicht, met flarden brons die vervaagd zijn en reflecteren naar de droomwereld. Het beeld is volledig herleid tot zijn enige functie: die van toezichter. De Watcher is als het ware een bewaker die toeziet op het menselijke reilen en zeilen en aandacht heeft voor de fundamentele rechten. Hij is stoer, sterk en straalt rust uit.

Nieuwe locatie

Naar aanleiding van de veranderingen op het Sint-Maartenskerkhof en het Jozef Vandaleplein, zocht de stad samen met de kunstenares en de Soroptimisten een nieuwe kwalitatieve plek voor het beeld. Sinds 5 juli staat het beeld in de Nedervijver, in een groene border aan de achterkant van de Sint-Maartenskerk dichtbij het Overbekeplein. Het werk komt er optimaal tot zijn recht door de neutrale achtergrond van de kerkmuur en de natuurlijke barrière van de groenzone.

Het beeld wordt op de nieuwe plek ingehuldigd op zondag 23 oktober door de Kortrijkse afdeling van de Soroptimisten, die op exact die dag hun 40-jarig bestaan vieren.

De verhuis van het werk Watcher kadert prachtig binnen ons 40-jarig bestaan als club. Het is een link naar het verleden, namelijk de integratie van het werk naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de Soroptimisten en naar de toekomst. We willen ons eveneens mee engageren voor meer groen. Nedervijver is een uitstekende rustige en inspirerende plek voor het beeld Inge Dewilde, kunstenares
SI Kortrijk is Inge Dewilde, de beeldhouwer, en Stad Kortrijk dankbaar dat ze onze club in staat hebben gesteld om ons 40-jarig bestaan te vieren met de verhuizing van The Watcher  Caroline Vandecasteele, Voorzitter SI Kortrijk
Watcher plaatsing Nedervijver (2).jpeg
  • jpeg
Watcher Sint-Maartenskerkhof.jpeg
  • jpeg
Watcher plaatsing Nedervijver.jpeg
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL