Zomers spelen in Kortrijk: Tiende zomerspeelplein Grote Markt en gloednieuwe speelkaart

Voor het tiende jaar op rij krijgt de Grote Markt in Kortrijk een zomerspeelplein, als boegbeeld van een kindvriendelijke stad. Met een ambitieus speelruimteplan komen er elk jaar nieuwe speelzones bij en wordt bestaande speelinfrastructuur grondig gerenoveerd of vervangen. Dat wordt dit jaar extra in de kijker gezet met een gloednieuwe speelkaart.

Een jubileum. Wat in 2013 begon als een statement voor een autovrije Grote Markt waar kinderen voorrang krijgen, is ondertussen een traditiegetrouw zomers weerzien. Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren

De invulling van het zomerspeelplein op de Grote Markt gebeurde dit jaar in samenspraak met de kinderen van de wijk Lange Munte. In januari mochten zij aangeven wat er nodig is om het spelen en ravotten in de wijk aangenamer te maken. De prioriteiten van de kinderen waren duidelijk: een sporttoestel, een vogelnestschommel en een avontuurlijk hindernissenparcours.

Waarom de kinderen van de wijk Lange Munte de invulling van het zomerspeelplein Grote Markt kiezen? Het speelruimteplan stelt dat elk kind in een straal van 400 meter van zijn thuis veilig en kwalitatief moet kunnen spelen. Dat betekent dat naast het ontwikkelen van nieuwe speelruimte ook bestaande speelzones in wijken waar de doelstelling van 400 meter al bereikt is, onderhouden, gerenoveerd en inclusiever worden gemaakt.

Het zomerspeelplein op de Grote Markt is tijdelijk, maar krijgt na de zomer steeds een nieuwe bestemming. Een deel van de speeltoestellen verhuizen midden oktober naar de speelsite nabij het ontmoetingscentrum Lange Munte. Het avontuurlijk hindernissenparcours met speelhuisje vindt zijn plaats nabij de sportcampus Lange Munte.

Zomers spelen in Kortrijk: alle speelruimte handig gebundeld in een speelkaart

Op 1 juli wordt een gloednieuwe speelkaart gelanceerd. Een handig overzicht van alle speel- en ravotzones in Kortrijk en deelgemeenten. Hiermee kunnen kinderen, ouders en grootouders deze zomer de stad op een kindvriendelijke manier gaan verkennen. Op de kaart in handig formaat zijn alle speel- en ravotzones te vinden in Kortrijk en deelgemeenten. Via de iconen is te zien over welk type speelzone het gaat. De speelkaart is te raadplegen zijn op de website van Stad Kortrijk, waar je alle speelzones in jouw buurt kunt opzoeken. De speelkaart is op te halen in alle stadsgebouwen: stadhuis, ontmoetingscentra, sportcentra, bibliotheken.

Het zomerspeelplein wordt feestelijk geopend samen met de kinderen van de tweede en derde kleuterklas van Freinetschool De Baai uit de wijk Lange Munte. Iedereen kan er vrij op spelen tot 17 oktober, waarna het dus verhuist.

De firma Boer Speeltoestellen leverde de kwaliteitsvolle speelinfrastructuur af. Vzw Jongerenatelier is de vaste partner voor opbouw en verder beheer. Voor het zomerspeelplein werd een budget 30.000 euro voorzien, voor aankoop speeltoestellen, gebruik zand, omkadering, plaatsing en eerste onderhoud.

  • jpeg
  • jpeg
  • jpeg
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL