Kortrijk is gaststad voor Europees congres 'We stand up for Women'

Kortrijk plaatst zich van 23 t.e.m 26 juni op de kaart als gaststad voor het Europees congres van de Soroptimisten. Bijna 200 leden uit 43 landen buigen zich over het thema 'We stand up for Women'.

Kortrijkzane Carolien Demey, sedert 1 jaar verkozen tot internationaal President van de Soroptimisten Europa, koos onze Leiestad uit voor de organisatie van hun eerste post-COVID congres met als thema 'We stand up for Women'. Het vrouwvriendelijk multicultureel imago van de stad, de vlotte bereikbaarheid, de goede kwaliteit en ligging van de hotels en de ware culinaire verwennerijen vormen hierbij de voornaamste drijfveren.

De Soroptimisten hebben ook een actieve afdeling in Kortrijk. Zo hebben ze al een aantal keer de Broeltorens oranje verlicht om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Een boodschap die jammer genoeg ook in ons land, waar twee op de vijf vrouwen ooit fysiek seksueel geweld heeft meegemaakt, moet gehoord worden. Ik ben trots dat deze 200 sterke vrouwen uit 43 landen voor onze stad hebben gekozen om samen te komen om de levens van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren. Ruth Vandenberghe, burgemeester
Als inwoner van Kortrijk, als vrouw in Kortrijk, België kreeg ikzelf enorm veel kansen, kon ik zelf keuzes maken uit een waaier van mogelijkheden. Het is mijn betrachting- en met mij de betrachting van de 31.000 leden in de Europese Federatie- om ook andere vrouwen en meisjes de kans te geven keuzes te maken om hun leven familiaal, sociaal en professioneel de invulling te geven waar ze zelf kunnen achter staan. Mijn werkterrein beslaat gans Europa (dus ook Oost-Europa) en ook nog het nabije en Midden-Oosten en dat is een ongewoon sterke uitdaging, maar als je opgegroeid bent in Kortrijk, heb je de sterkte om dit aan te kunnen. En ik ben fier dat de Europese Federatie van Soroptimist hierin toonaangevend is voor de wereldwijde organisatie van Soroptimist die een veelvoud van onze Europese leden telt. Carolien Demey, International President Soroptimists Europa
Programma

Na enkele voorbereidende overlegmomenten in The Penta (Howest) trekt de groep op 25 en 26 juni naar de Circle voor de SIE Governors' Meeting. Het hoofdkwartier van Barco vormt het toneel voor de bijeenkomst. Vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee Vincent Van Quickenborne geeft er een keynote over zijn inspanningen om geweld op vrouwen terug te dringen. De deelnemers krijgen er de kans om hun professionele en privénetwerken over de internationale grenzen heen te cultiveren. The Penta vormt het decor voor het federation dinner op zaterdagavond.

We zijn vereerd dat de Soroptimisten onze campus uitkiezen als locatie voor hun voorbereidende overlegmomenten en federation dinner. Het DNA van Howest ligt volledig in lijn met hun waarden en normen: opportuniteiten zien, kansen geven, talent tot ontwikkeling brengen. Mensen inspireren om meer uit zichzelf te halen, om de lat hoger te leggen, om te durven doen. Karin Lecluyze, Facilitair coördinator Howest Kortrijk

Burgemeester Ruth Vandenberghe ontving bijna 200 leden van Soroptimisten tijdens een bijeenkomst op vrijdag 24 juni in de trouwzaal van het stadhuis.

  • jpg
  • jpg
  • jpg

Over Soroptimisten

Soroptimisten leiden vrouwen en meisjes op, maken hen mondiger en stellen hen in staat hun leven te verbeteren. Soroptimist International of Europe (SIE) is een netwerk van bijna 31.000 professionele vrouwen die samenwerken om dit doel te bereiken. SIE telt momenteel 1.162 clubs, verspreid over 43 landen in Europa, het Midden-Oosten en het Caribisch gebied. Europa is de grootste van de vijf federaties die samen Soroptimist International vormen en meer dan 70.000 vrouwen als leden groeperen.

Elk jaar ondersteunen, implementeren en/of financieren SIE-leden gemiddeld 4.200 projecten voor miljoenen euro's per jaar. SIE laat een krachtige stem horen om de rechten van vrouwen te verdedigen via haar vertegenwoordigers bij internationale instellingen. Soroptimist International werd in 1921 in Oakland (Californië) opgericht met als doel een netwerk te creëren van professionele en gemeenschapsgezinde vrouwen die in hun werk blijk geven van hoge ethische normen. Het is een onafhankelijke en neutrale organisatie.

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL