Vlas is de enige plantaardige textielvezel van Europese oorsprong. Dit kleine maar dappere plantje toont zich in juni van haar meest betoverende kant. Voor het zevende jaar op rij brengt Texture, museum van vlas en textiel, de bloeiende vlasvelden in kaart en sturen ze jou op vlassafari. Dit jaar ontdek je niet alleen de Vlaamse percelen, maar kan je ook de Waalse vlasvelden gaan spotten. Een ideale uitstap in eigen land met een zonnig weekend in het vooruitzicht!
Midden juni staan onze vlasvelden opnieuw in volle bloei! Het ideale moment om op je fiets te springen en ons rijke Kortrijkse vlasgeschiedenis te ontdekken. Spring ervoor of erna zeker binnen bij Texture, want daar kom je alles te weten over het verleden, heden en toekomst van het vlas.Axel Ronse, schepen van cultuur
Op de website www.vlasveldeninbelgie.be vind je een handige kaart met maar liefst 3000 Belgische vlasvelden. Circa 1000 in Vlaanderen, circa 2000 in Wallonië. De ideale schatkaart voor wie in zijn of haar buurt één of meerdere vlasvelden wil ontdekken. Met dank aan het Vlaamse en Waalse departement Landbouw en Visserij.
Het Algemeen Belgisch Vlasverbond verklaart deze verdeling aan de grotere beschikbaarheid van landbouwgronden in Wallonië. Bovendien diversifiëren vlassers hun percelen om het teeltrisico te spreiden. In de praktijk zijn het vooral Vlaamse vlassers die als eerste verwerkers het vlas in Wallonië aansturen en doen uitbreiden.
TIP: Bloeiend vlas spotten doe je best in de ochtend. Vlasbloempjes staan ’s morgens in volle glorie en zijn tegen de vroege namiddag uitgebloeid. Elk bloempje bloeit maar enkele uren. Geen zorgen, ze bloeien allemaal op verschillende momenten in een periode van slechts twee à drie weken. Mis dit wonderlijke schouwspel der natuur niet, want tegen eind juni is de blauwe magie voorbij!
Texture stippelde op basis van deze kaart enkele fietsroutes uit. Je start en eindigt telkens aan museum Texture. Ideaal voor wie de sportieve rit achteraf met een museumbezoek wil combineren en/of voor wie in museumbistro Kaffee Damast even wil uitblazen. Op het museumplein is er een fietsstalling en fietspomp aanwezig. Vergeet zeker niet om de trofeeën van jouw vlassafari te delen met #texturekortrijk en #vlassafari.
Je fietst van knooppunt naar knooppunt en onderweg zie je 4 vlasvelden. Je doorkruist Zwevegem, Ingooigem, Vichte, Deerlijk en Harelbeke alvorens naar Kortrijk terug te rijden. Deze knooppunter van 37,2 km kan je gratis ophalen aan de balie van museum Texture, alsook in het infopunt Toerisme Kortrijk vanaf zaterdag 11 juni. We bieden deze aan in de vorm van een handige sticker die je op je fiets kan bevestigen.
Wie méér bloeiende vlasvelden wil spotten, raden we de vlassafari 2.0 aan. Deze verlaat de vertrouwde knooppunten, en neemt je mee langsheen de Leie richting Wervik, om vervolgens via Geluwe en Moorsele opnieuw in Kortrijk te belanden. Onderweg zie je méér dan 20 vlasvelden! Een rit van 48 km waarvan je de route kan bekijken én de gpx kan downloaden op de website www.vlasveldeninbelgie.be.
Tot slot is er ook voor de echte Flandriens een kleine kuitenbijter van 100 km, met een passage op de Kluisberg en de Mont-Saint-Aubert. Goed voor 630 hoogtemeters én natuurlijk heel wat bloeiende vlasvelden. Ook deze route kan je bekijken en downloaden op de website www.vlasveldeninbelgie.be.
TIP: de begeleide fietstocht - vlas à velo - op zaterdag 11 juni was in een mum van tijd uitverkocht. De Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik neemt evenwel deze 20 kilometer rit ook op in hun gratis BlueWalks onder de noemer 'Balade Vlas', en dit op zaterdag 18 juni. Wees er snel bij!
Als je weet dat 80% van alle vlas in de wereld in België, Nederland (Zeeland) en (Noord-)Frankijk wordt uitgezaaid, geteelt en geoogst, dan is het duidelijk dat je ook bij onze zuider- en noorderburen heel wat vlas kan spotten. Vooral in Noord-Frankrijk (incluis Normandië) is het vlasareaal op relatief korte tijd verdubbeld: van 55.000 ha in 2010 naar 106.000 in 2018. Deze liefde voor het vlas uit zich ook in tal van festiviteiten en daar is museum Texture graag bij.
Zo is er het Festival du Lin et de la Fibre Artistique (8-9-10 juli 2022, Seine-Maritime/Normandië) waar museum Texture binnenkort enkele unieke linnen damasten uit de 17de en 18de eeuw zal tonen. Kortrijk is de bakermat van linnendamast. Eind 15de eeuw werden de Kortrijkse wevers dé pioniers van het damast in linnen. Meer dan een superfijne, hagelwitte en glanzende vlasdraad hadden ze niet nodig om hele veldslagen, jachttaferelen of Bijbelse verhalen te reproduceren. Texture beschikt over een belangrijke historische collectie van zowat 700 damasten.
Bevoegd
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Jongeren varen met picknicktafels op de Leie
Picknicken langs de Leie, dat kennen we. Maar met picknicktafels varen óp de Leie? Dat gebeurt voor het eerst op vrijdag 11 juli. Twaalf Kortrijkse leerlingen tussen 14 en 16 jaar laten dan hun zel...
Texture en Kunstwerkt lanceren open call met een steekje los: Draad
Texture en Kunstwerkt gaan voluit voor een tweede editie van Draad: een open call én groepstentoonstelling voor beeldend kunstenaars. Na een succesvolle eerste editie in 2024 waarbij Texture samen ...
Kinderen tekenen hun toekomst
Wat als we de toekomst door kinderogen bekijken? De tentoonstelling ‘Oog op Later’ in Kortrijk doet precies dat. Meer dan 700 kinderen tussen 6 en 12 jaar uit de regio beantwoordden één eenvoudige ...
Negen topfilms in openlucht
Het Kunstencentrum BUDA en de ontmoetingscentra brengen opnieuw openluchtcinema in de stad en deelgemeenten. Drie weken lang, elke dinsdag- en woensdagavond, verwelkomt BUDA filmliefhebbers in de f...
Spot bloeiende vlasvelden tijdens nieuwe gravelroute in Kortrijk
In juni kleuren de vlasvelden opnieuw paars en dat betekent maar één ding: het is tijd voor de jaarlijkse vlassafari van Texture. Al tien jaar lang stippelt het museum fietsroutes uit langs bloeien...