Kortrijk mag zichzelf een diervriendelijke stad noemen, onlangs scoorde de stad nog uitstekend op een uitgebreide analyse van dierenwelzijnsorganisatie GAIA. De afgelopen en komende maanden werd en wordt extra ingezet om 5 bestaande hondenloopweides op te waarderen en te investeren in 2 nieuwe hondenloopweides. Veilige zones waar trouwe viervoeters en hun eigenaars in alle vrijheid kunnen spelen en elkaar kunnen ontmoeten. Voor een optimale beleving worden vanaf nu ook duidelijke afspraken gecommuniceerd.
Een pas aangelegde loopweide van 2000 m² met speelheuvel en tunnel waar heel wat Markse honden en hun eigenaars enthousiast op wachtten. Om de ervaring verder te verbeteren wordt de loopweide voorzien van zitbanken, het gras wordt verder ingezaaid en dit najaar volgt de aanplant van extra bomen. De locatie is mee gekozen door de Markse gemeenschap.
Eveneens een jonge loopweide met grote aantrek van de buurt met zitgelegenheid en een speelheuvel met betonbuis. De hondenloopweide is 1100 m² groot.
De oude, zieke kerselarenbomen rond de hondenloopweide kregen vorig jaar te kampen met hevige windstoten en veel van hen sneuvelden. Deze zomer worden de aftakelende bomen verwijderd voor de veiligheid van de bezoekers en vervangen door nieuwe bomen. Er waren heel wat meldingen over modderige ondergrond met slipgevaar, hiervoor werd extra dolomiet voorzien. Voor de honden werden speelelementen voorzien en de omheining werd vernieuwd en opgeschoven om een grotere weide te bekomen.
De hondenloopweide op De Warande is ondertussen een populaire trekpleister met een aantal hondenverenigingen die er vaak vertoeven. De dienstpoort werd verbeterd en een inkomsas geïnstalleerd om te voorkomen dat honden kunnen ontsnappen. Daarnaast werden de rustplaats voor bezoekers opgewaardeerd en verschillende putten gevuld.
De hondenloopweide werd volledig gemoderniseerd met een vernieuwde toegangspoort en krijgt deze zomer een picknickbank en nieuwe spelprikkels voor de honden.
De heraanleg van de hondenloopweide van 1.000m² dicht bij De Bildings is bijna afgerond. Het gras wordt binnenkort ingezaaid. De hondenloopweide wordt deze zomer geopend, afhankelijk van het weer en hoe snel het gras ingeworteld raakt.
Op vraag van inwoners werd in 2014 deze hondenloopweide aangelegd. Een tijdelijk herstel van de omheining werd uitgevoerd. Deze zomer wordt de hondenloopweide volledig vernieuwd (speelmogelijkheden, bodembedekking) en uitgebreid met een aangenamere rustzone voor bezoekers.
Succesvol gebruik van hondenloopweides is niet enkel goed beheer door de stad. Er rust ook een verantwoordelijkheid bij de hondenbaasjes die de weides bezoeken. Om duidelijke afspraken te maken, plaatste de stad infoborden. Ook op de website van Stad Kortrijk zijn de afspraken over oa. gedrag en netheid te vinden. Samen met een aantal tips maken we hondenbaasjes bewust om het aangenaam te maken voor iedereen.Bert Herrewyn, schepen van Dierenwelzijn
Donderdag 16 juni vindt een infosessie plaats over hoe we honden en katten gelukkiger kunnen maken. Dierendokters Christine Halsberghe (gedragsdeskundige) en Joshua Dutré (bekend als presentator 'Beestig' op VTM) brengen praktijkvoorbeelden en do & don'ts voor toekomstige en ervaren honden- en katteneigenaars.
Deze infosessie gaat uit van de adviesgroep Dierenwelzijn die zo het brede publiek warm wil maken voor meer welzijn van deze die geen stem hebben. Afspraak op 16 juni om 19u30 in het dakcafé van het stadhuis.
Bevoegd
-
- Bert Herrewyn
- Schepen van Milieu, Klimaat, Biodiversiteit, Kinderen en Jongeren
- bert.herrewyn@kortrijk.be
- 0496 25 81 54
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
11.000 bloemen fleuren binnenkort opnieuw de stad op met dank aan PTI
Kortrijk zet opnieuw de bloemetjes buiten. Letterlijk, want de komende weken worden opnieuw honderden bakken en schalen met bloemen en plantjes uitgezet of opgehangen langs Kortrijkse str...
Diervriendelijke anticonceptiepil voor duiven toont succesvol eerste jaar
Sinds maart 2021 wordt de duivenpopulatie in de stad en deelgemeenten op een diervriendelijke manier onder controle gehouden. De populatiemetingen vinden plaats aan de IJzerkaai ter hoogt...
Minder gras, méér bloemen: het ecologisch maaibeheer groeit in Kortrijk!
Met het ondertekenen van het ByeByeGrass-charter engageerde Kortrijk zich in 2019 om het openbaar groen ecologischer te beheren om tot meer biodiversiteit te komen en de stad meer klimaa...
De huiszwaluw maakt terug zijn intrede in Kortrijk
In 2020 werd samen met stadlandschap Leie en Schelde, en de vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen een project met kunstnesten opgestart om de huiszwaluw terug in Kortrijk te brengen. De red...