Kortrijk pakt als eerste stad in België uit met consumptieparkeren

Shoppers krijgen parking terugbetaald

Kosteloos parkeren wanneer je een dagje gaat shoppen in de binnenstad? Het kan voortaan in Kortrijk. De stad en het Handelsdistrict lanceren op donderdag 12 mei het concept van ‘consumptieparkeren’: wie 75 euro spendeert bij deelnemende handelaars, krijgt vanzelf zijn parkeergeld teruggestort. De stad schakelde hiervoor Swave in, een Kortrijkse start-up die van je bankkaart een spaarkaart maakt.

De Paasfoor is nog maar net voorbij, de Sinksenfeesten en de braderie komen er binnenkort aan, het ideale moment dus om een gloednieuwe actie op poten te zetten die de lokale economie vleugels zal geven. Wie komt shoppen, eten of drinken in de stad krijgt zijn parkeerkosten terugbetaald. Uiteraard stimuleren we om zoveel mogelijk met de fiets naar de stad te komen. Maar voor wie het niet mogelijk is met de fiets te komen of grotere aankopen wil doen, stimuleren wij om die aankopen in Kortrijk te doen. Dit past absoluut in het kernversterkende beleid dat we met de stad voeren. De tijdelijke lanceringsactie gaat van start op donderdag 12 mei en duurt zolang het budget strekt.

Consumeren = parking terugbetaald krijgen

Concreet krijgt wie op één dag tijd 75 euro spendeert in het stadscentrum bij de deelnemende handelaren, zijn parkeergeld automatisch en volledig teruggestort.

Het principe is eenvoudig: wie consumeert, kan gratis ondergronds parkeren. Door parkeren aan consumptie te koppelen, stimuleren we aankopen bij onze lokale handelaars en kunnen mensen genieten van een dagje Kortrijk. Mensen die komen shoppen, eten en drinken, komen bovendien al snel aan 75 euro. Deze lanceringsactie is tijdelijk om het concept te kickstarten, daarna zal de parking terugbetaald worden door de handelaars die beslissen om ook na de lanceringsactie deel te nemen. Wouter Allijns, schepen van Economie
De beste manier om naar de stad te komen blijft de fiets, te voet of met het openbaar vervoer. Met de fiets parkeer je immers altijd gratis en kan je parkeren voor de deur. Maar voor wie aangewezen is op de wagen, of wie grote aankopen moet doen, willen we stimuleren om ondergronds te parkeren. Met de actie trachten we om nog meer mensen te overtuigen om gebruik te maken van onze ondergrondse parkings. We werken ook een actie uit om fietsende shoppers te belonen om ervoor te kiezen om op de meest duurzame manier naar de stad te komen. Binnenkort komen er ook deelbakfietsen in de stad. Dus voor grotere aankopen zal er straks ook een duurzaam middel beschikbaar zijn. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit
Gratis parking kunnen aanbieden in de stad, dat is heel mooie reclame voor alle handelaars. Onze klanten kunnen voor of na het shoppen rustig van hun koffie genieten, terwijl het mensen motiveert om naar de stad te komen en bij handelaars te consumeren. In deze tijden is het een fantastisch initiatief vanuit de stad en de handelsvereniging. Bovendien vraagt het systeem geen tijd van onze medewerkers. Bart Buyse, CEO van de snelgroeiende koffieketen IzyCoffee

Hoe krijg je gratis parking?

De stad schakelde Swave in om alles zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen. Dit Kortrijks bedrijf maakt van mensen hun bankkaart een spaarkaart. Eenmaal geactiveerd, hoef je gewoon te betalen met je bankkaart, bank-app of Payconiq om te genieten van gratis parkeren. Hoe het werkt en hoe je je registreert, ontdek je in deze video:

Consumptieparkeren in Kortrijk

Alle deelnemende handelaars en parkings staan opgelijst in de app van Swave, die je kan downloaden via www.swave.be of via de app stores. Je kunt dit doen voordat je naar Kortrijk komt, of tot 48u na een aankoop.

300.000 euro omzet naar Kortrijkse handelaars

Wie gratis wil parkeren, kan er maar beter snel bij zijn. Onderneem in Kortrijk en de vereniging Handelsdistrict Kortrijk Centrum voorzien voor deze actie samen een budget van 16.000 euro. Zodra het budget is opgebruikt, loopt de lanceringsactie ten einde.

Mei is traditioneel een goede shoppingmaand. Met deze actie willen we mensen dan ook stimuleren om dat bij Kortrijkse handelaars te doen. Het voorziene parkeerbudget is gelinkt aan een geschatte omzet van om en bij de 300.000 euro. Wouter Allijns, schepen van Economie

Na de lanceringsactie zullen de deelnemende handelaars zélf een deel van de parking terugbetalen aan hun klanten. Momenteel tekenden hier al een 50-tal zaken op in. De bedoeling is dat deze lanceringsactie niet enkel de klant overtuigt. We rekenen erop dat een deel van de meer dan 200 handelaars die meedoen aan de tijdelijke actie ook definitief instappen op het consumptieparkeren. Hoe meer handelaars instappen, hoe sterker het verhaal.

Als handelaar zien we dit vooral als een extra dienstverlening naar onze klanten. In het centrum van de stad kun je moeilijk zelf de grond kopen om klanten gratis parkeerplaatsen te bieden. Via Swave kunnen we mensen die naar ons komen toch bedanken door een deel van hun parkeergeld terug te betalen. Ubbe Descamps, kledingzaak Brooklyn 

Over Swave

Swave is een Kortrijkse start-up die mensen automatisch beloont voor hun aankopen. Met de Swave app kan je niet alleen gratis parkeren, maar ook punten sparen voor klantenkaarten en genieten van acties bij handelaars zoals een '1+1 gratis'. Voor handelaars betekent Swave een gemakkelijke manier om nieuwe klanten aan te trekken en aan zich te binden, zonder tijdsverlies. De oprichter haalde zijn inspiratie bij een gelijkaardige app toen hij in New York woonde. Het team heeft reeds tech investeerders als Pitchdrive en imec.istart.

Meer info

Jencey Provoost, jencey.provoost@swave.be, 0468 47 29 91

Swave Logo.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL