11.000 bloemen fleuren binnenkort opnieuw de stad op met dank aan PTI

Kortrijk zet opnieuw de bloemetjes buiten. Letterlijk, want de komende weken worden opnieuw honderden bakken en schalen met bloemen en plantjes uitgezet of opgehangen langs Kortrijkse straten, bruggen en pleinen. Voor het kweken en planten van de bloemen kon de stad opnieuw rekenen op de leerlingen van de PTI Campus Wetenschap & Groen.

Schepen Stephanie Demeyer samen met de leerlingen van PTI (c) Kortrijk
  • jpeg
Schepen Stephanie Demeyer samen met de leerlingen van PTI (c) Kortrijk
91 locaties

226 hangbakken en 107 bloemschalen verspreid over 91 locaties, samen goed voor zo'n 11.000 plantjes, fleuren binnenkort opnieuw het straatbeeld op in Kortrijk en de deelgemeenten. Traditiegetrouw is ook dit jaar gekozen voor rode en witte bloemen, de Kortrijkse stadskleuren. In de hangbakken zijn net zoals vorig jaar rode en witte hanggeraniums (Pelargonium Peltatum Red en White) geplant. Voor de staande schalen is dit jaar gekozen voor rode en witte begonia's (Begonia Hybrid Tophat), hangend penningkruid (Lysimachia Goldilocks) en witte prachtkaars (Gaura). De hangbakken worden vanaf deze week uitgehangen aan bruggen over de toegangswegen tot het centrum zoals in de Wandelweg, Zwevegemsestraat en Hugo Verriestlaan maar ook in het stadscentrum hangen bloemen aan de Leiebrug en aan de toegang tot winkelcentrum K. De bloemschalen worden uitgezet na het Sinksenweekend.

  • jpeg
  • jpeg
  • jpeg
  • jpeg
  • jpeg
  • jpeg
Tuinbouwschool

Net zoals de afgelopen jaren zijn de plantjes opnieuw gekweekt door leerlingen van PTI Campus Wetenschap & Groen, de Tuinbouwschool, tijdens hun praktijklessen. De gewortelde stekken komen in maart aan op school en worden door de leerlingen van de tweede graad Plant, Dier en Milieu machinaal ingepot. Hierdoor doen ze ervaring op over hoe het in de echte plantenkwekerijen aan toe gaat. In april zijn de Pelargoniums dan in de bloembakken geplant door de leerlingen van het vijfde jaar Tuin en Groenvoorziening in hun werkweek. 

Op dinsdag 10 mei plantten de leerlingen samen met de medewerkers van de stedelijke groendienst de overige plantjes in de bloemschalen op de site van de groendienst in de Aardweg in Marke waar de bloemschalen nu onder de goede zorgen van stadsmedewerkers van de groendienst verder zullen aankweken tot ze na het Sinksenweekend worden uitgezet. Vanaf dan zijn ook permanent twee medewerkers op pad om de plantjes water te geven. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van regenwater uit de regenputten van stadsgebouwen zoals op Kortrijk Weide of de Vier Linden. De week voor 1 november worden de bloemen terug binnengehaald. Alleen aan kerken blijven nog even staan, opgevuld met chrysanten die ook door de Tuinbouwschool opgekweekt worden.

Wanneer de bloembakken en -schalen weer in onze stad en deelgemeenten verschijnen, weet je dat de zomer wenkt. De bloemen zorgen telkens voor extra kleur en sfeer. Ik wil ook een bloemetje toewerpen aan de leerlingen van de Tuinbouwschool. Net zoals de voorbije jaren hebben ze opnieuw vakmanschap afgeleverd. Stephanie Demeyer, schepen van groenonderhoud

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL