Nieuwe toegang en tuin voor OC De Vonke

De opgefriste tuin van OC De Vonke in Heule die ook dienst doet als nieuwe toegangsweg via de Zeger Van Heulestraat is zondag 8 mei feestelijk ingehuldigd tijdens een receptie met de Heulse verenigingen, buurt- en straatcomités.

Enkele jaren geleden werd het poortgebouw dat werd gebruikt om OC De Vonke te bereiken via de Zeger van Heulestraat verkocht, waardoor er nood was aan een nieuwe toegangsweg. De hoofdingang van het ontmoetingscentrum ligt aan het Lagaeplein. De toegang langs de Zeger Van Heulestraat dient vooral voor de logistieke leveringen en ook minder mobiele mensen kunnen langs deze weg het ontmoetingscentrum betreden. De nieuwe toegangsweg van 4 meter breed werd deels aangelegd in waterdoorlatende grasbetontegel waar gras doorgroeit. Aan de Zeger Van Heulestraat werd een nieuwe poort geplaatst waardoor de herassen die jarenlang het OC afsloten uit het straatbeeld verdwijnen.

Opfrissing tuin

Van de aanleg van de nieuwe toegangsweg is meteen gebruik gemaakt om de volledige tuin van De Vonke op te frissen. Zo werd er een nieuw terras aangelegd in okerkleurig uitgewassen beton. Het nieuwe terras heeft een oppervlakte van 270 m². Toch is er wel degelijk sprake van ontharding. De totale oppervlakte van de tuin is 900 m² waarvan 350 m² verharding (terras + toegangsweg), voor de werken was dat nog 385 m². Met uitzondering van de bestaande bomen die werden behouden, is de tuin volledig opnieuw aangeplant. Daarvoor is gebruik gemaakt van vaste planten die het jaar rond rijkelijk en langdurig bloeien en weinig onderhoud vragen zoals herfstanemoon, zegge, ooievaarsbek, japans siergras, leliegras, hartlelie, lampenpoetsergras, duizendknoop, salie, zonnehoed, hemelsleutel, reuzenlavendel en diverse varens.

De nieuwe logistieke toegang is heel belangrijk voor de goede werking van OC De Vonke. Heule is een levendige en ondernemende deelgemeente met veel verenigingen en comités. De Vonke is dan ook een druk gebruikt OC. Met de opgefriste tuin krijgen de gebruikers van het ontmoetingscentrum er nu ook een nieuwe, aangename plek bij waar ook buitenactiviteiten en kleinschalige evenementen mogelijk zijn. Naar aanleiding van de opfrissingswerken werd ook al nieuw tuinmeubilair aangekocht. Stephanie Demeyer, schepen van ontmoetingscentra
De herinrichting van de tuin zorgt ervoor dat het OC is uitgebreid en nu ook over een aangename kwaliteitsvolle buitenruimte beschikt. We zijn er van overtuigd dat vele Heulenaars hiervan gebruik zullen maken. Matias Vandenbossche, coördinator OC-raad De Vonke

De aanleg van de toegangsweg en tuin werd uitgevoerd door Growebo uit Gullegem voor een bedrag van 62.000 euro (incl. BTW).

Situatie voor de werken
  • jpg
  • jpg
  • jpg
Situatie na de werken
  • jpg
  • jpg
  • jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL