Stadsbestuur maakt engagement in Green Deal project concreet

Innovatieve onkruidverwijderaar moet sportvelden optimaal bespeelbaar houden

Kortrijk heeft de ambitie om het gebruik van pesticiden zoveel mogelijk te vermijden en zet volop in op meer biodiversiteit. De stedelijke sportdienst ging dan ook op zoek naar alternatieven om de sportvelden op een duurzame manier onkruidvrij te houden.

Persvoorstelling vlnr: Koen Verledens, Vladimir Modylevski, schepen Wouter Allijns, Dieter Van Hamme (c) Kortrijk
  • jpeg
Persvoorstelling vlnr: Koen Verledens, Vladimir Modylevski, schepen Wouter Allijns, Dieter Van Hamme (c) Kortrijk

Green Deal Sportdomeinen

Eerder besliste de stad al om zich in te schrijven in de Green Deal Sportdomeinen in Vlaanderen. Met deze Green Deal wil de stad samen met Sport Vlaanderen, Lokaal Netwerk Sportbeleid, de Vlaamse Sportfederatie en de Vlaamse Milieumaatschappij oplossingen zoeken die zowel het hoogwaardig karakter van de sportinfrastructuur behouden en tegelijk zorgen voor een gezonde, milieuvriendelijke en klimaatbestendige sportomgeving.

Door in te tekenen in de Green Deal Sportdomeinen krijgt de stad toegang tot het netwerk van de Green Deal, waarin diverse experts aanwezig zijn die hun ervaring delen met de leden. Zo is de sportdienst bijvoorbeeld sneller op de hoogte van innovaties in de sector.

Persvoorstelling (c) Kortrijk
  • jpeg
Persvoorstelling (c) Kortrijk
  • jpeg

Onkruid verwijderen zonder gebruik van pesticiden

Aangezien Kortrijk volop wil inzetten op innovatie ging men op zoek naar een manier om het bestrijden van onkruid via robotisering aan te pakken. Bij deze zoektocht kwam men uit bij de onkruidverwijderaar Violette van de firma Milati. Er werd contact opgenomen met het bedrijf en er werd een demo opgezet. Gezien het goede verloop hiervan wil de sportdienst nu testen uitvoeren waarbij de werking en de resultaten van het gebruik van de Violette worden gemonitord. De Violette is een innovatie op het gebied van autonome en mechanische onkruidbestrijding op gras- en sportvelden. De machine lokaliseert via camera’s het onkruid en verwijdert het op een mechanische manier, nauwkeurig van blad tot en met wortel. De machine kan via de software en camera’s op dit moment een zestal onkruiden herkennen en verwijderen. Deze manier van onkruid verwijderen is duurzaam omdat het blad en de wortels van het onkruid worden verwijderd zonder chemicaliën te spuiten of te gebruiken.

Testfase aan de gang

De Violette wordt voor enkele maanden (tot september 2022) gehuurd en ingezet op diverse sportterreinen in Kortrijk. Tijdens deze periode zal de impact van de machine op het aantal geregistreerde onkruiden in kaart gebracht worden. Op basis van de verkregen ervaringen zal Kortrijk later beslissen of er al dan niet overgegaan wordt tot de effectieve aankoop van de Violette onkruidverwijderaar. Ondertussen worden ook de nieuwe evoluties en opties bij de verdere ontwikkeling van de robot in de gaten gehouden.

Na de succesvolle integratie van geautomatiseerde maairobots en de aanleg van meerdere kunstgrasvelden is dit opnieuw een stukje innovatie die een positieve impact heeft op het spelplezier van de vele Kortrijkse sporters. Hiermee maken we ons engagement als partner van Green Deal Vlaanderen concreet. Wouter Allijns, schepen van Sport

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL