Bus 41: laaggeletterden samen op de planken

Binnenkort gaat “Bus 41” in première, een unieke theatervoorstelling met de cursisten van Ligo Midden-Zuid-West-Vlaanderen in de hoofdrol. Een voorstelling over onderweg zijn, over zoeken, vinden en niet-vinden.

Ligo is een centrum voor basiseducatie: zowel anderstalige volwassenen als laaggeletterde Nederlandstaligen volgen er les.  De voorbije maanden gebeurde er meer dan alleen maar lessen volgen. Ligo sloeg de handen in elkaar met theatercollectief Het Bataljong en Avansa Mid- en Zuidwest met wie ze samen een theatervoorstelling hebben gemaakt. Een 20-tal cursisten staat samen met 5 medewerkers van Ligo op de planken. Voor sommige cursisten een bijzondere manier om Nederlands bij te leren, maar het gaat over zo veel meer: spreekdurf, cultureel bewustzijn, uitbreiding van sociale contacten, nieuwe ervaringen opdoen, grenzen verleggen,... Bovendien zijn het allemaal mensen die nog nooit op de planken stonden. 

 

De levensverhalen van de cursisten uit Kortrijk en Roeselare vormen de basis van de voorstelling. De theatermakers Hilde Vanderstraeten en Heleen Allary gingen maandenlang samen met hen op pad en gingen op zoek naar wat hen bindt. 

 

Het is niet de eerste keer dat theatercollectief Het Bataljong op deze manier theater maakte. In 2019 gingen ze een jaar lang op pad met mensen met jongdementie, hun mantelzorgers en buddy’s. Dit resulteerde in de theatervoorstelling “De Loteling”, die ze tot het einde van vorig jaar opvoerden.

 

Het project “Bus 41” wil meer zijn dan alleen een uniek traject voor de deelnemers met een theatervoorstelling als eindproduct. Door de vaak moeilijke verhalen van de cursisten in de kijker te zetten en in te zetten op verbinding, wil dit project ook een antwoord bieden op de polarisering in de samenleving.  Daarom werkt Ligo in dit project ook samen met Avansa MZW, dat regelmatig projecten organiseert rond inclusiviteit en verbinding. Het ‘project’ gaat verder dan de voorstelling alleen: cursisten die minder graag op de planken staan, krijgen ook de kans om deel te nemen. Ze helpen aan de affiche, het decor of de inkleding van de foyer. Vele cursisten gingen nog nooit een theaterzaal binnen; het is voor sommigen misschien de eerste stap naar meer. 

De voorstelling gaat op 17 maart 2022 om 20 uur in première in de Kortrijkse Budascoop. De andere voorstellingen vinden plaats op vrijdag 18 maart (20u) en zaterdag 19 maart (20u) in de Budascoop, op zondag 24 april (19u) in CC Het Spoor in Harelbeke en op woensdag 11 mei (20u) in De Spil in Roeselare. Een ticket kost €11. Ben je -26 jaar? Dan betaal je €9. Koop je ticket telefonisch via 056 23 98 55 of volg Ligo Midden en Zuid West Vlaanderen op facebook om te bestellen via de webshop.

Stad Roeselare, Stad Kortrijk, Cultuurkuur, CERA en Provincie West-Vlaanderen helpen om dit project mogelijk te maken. 

 

Bekijk hier het promofilmpje van de voorstelling. 

Meer info over dit project:  https://www.facebook.com/ligomzwvl 

 

PERSUITNODIGING

De theatermakers en cursisten geven meer info over de theatervoorstelling tijdens een pers/fotomoment op donderdag 17 maart om 19 uur in Budascoop. Aansluitend vindt de première plaats. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen.

Contact

Laura Bernolet (projectcoördinator Ligo)

Hilde Vanderstraeten en Heleen Allary (Het Bataljong)

Jan Timmerman (avansa)

Helga Kints, helga.kints@ligo-mzwvl.be, 056 22 62 84

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL