Wijkcentrum De Vlaskapelle viert zilveren jubileum

De Vlaskapelle in Bissegem werd 25 jaar geleden opgericht als dienstencentrum. Vijf vaste medewerkers krijgen er de steun van zo’n 56 vrijwilligers. Alle Bissegemnaren kunnen er, na 25 jaar, nog steeds terecht voor ontmoeting en hulpverlening.

airkes3.jpg
  • jpg
25 jaar geleden

Op 21 maart 1997 opende Lokaal Dienstencentrum De Vlaskapelle de deuren. De naam verwijst naar het rijke vlasverleden van Bissegem. Het gebouw ligt tussen de assistentiewoningen Rietveld en woonzorgcentrum Biezenheem, in de Hendrik Dewildestraat in Bissegem. Het doel van de werking was van bij het begin de ouderen in Bissegem zo lang mogelijk op een kwaliteitsvolle en veilige manier thuis laten wonen. Dat werd gerealiseerd door een ruim activiteitenaanbod en de juiste dienstverlening. Van lessen @llemaal digitaal en fietstochten tot tips van woningaanpassingen door de ergotherapeute van het wijkteam. Er was voor elk wat wils.

Ontmoeting in de wijk

Sinds 2015 kwam er een extra accent in de werking. De doelgroep werd uitgebreid, en de werking werd meer buurt- en wijkgericht. De naam veranderde in Wijkcentrum De Vlaskapelle. Het centrum biedt nog steeds dienstverlening en activiteiten aan, maar nu voor alle Bissegemnaren met vooral aandacht voor de meest kwetsbare inwoners. Het wijkteam gaat binnenkort ook zeer gericht acties uitvoeren. In straten waar bijvoorbeeld veel alleenstaanden wonen, zal het wijkteam ontmoetingsmomenten organiseren, zodat het netwerk van de bewoners versterkt wordt. In buurten waar veel sociale woningen zijn zal het wijkteam bij de bewoners langsgaan om te bekijken of ze alle premies en tegemoetkomingen krijgen waar ze recht op hebben.

Het wijkcentrum De Vlaskapelle is een ontmoetingsplaats waar iedere Bissegemnaar terecht kan met zijn hulpvragen. Dit gaat van financiële vragen tot vragen over thuiszorg of voor een goed gesprek met medewerkers, vrijwilligers en andere bezoekers. De medewerkers trekken ook vaker de buurt in. Met informele babbels of met concrete informatie staan ze op de drempel, dicht bij de mensen. Zo trachten we elke Bissegemnaar te bereiken en waar nodig bij te staan. Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang en Armoedebestrijding.
Toekomst

De medewerkers van Wijkcentrum De Vlaskapelle kijken er al naar uit om de komende jaren met minstens even veel enthousiasme, empathie en vakkennis klaar te staan voor de buurt en breiden hun dienstverlening verder uit. In de toekomst volgt zelfs een verhuis.

Binnenkort starten de werken aan de Sint-Audomaruskerk op Bissegemplaats. Ook het wijkteam zal binnen enkele jaren vanuit de kerk opereren. Met ook de bibliotheek, de kunstacademie en plaats voor de Bissegemse verenigingen wordt de kerk het kloppende hart van Bissegem dat vers bloed in de 'Platse' zal pompen. Het wijkcentrum kan rekenen op de steun van 56 vrijwilligers. Zij staan in voor een heel divers takenpakket: van thuisbezoeken bij senioren tot het openhouden van de bar. Hun dagelijkse inzet is echt onmisbaar, zonder hen zou de werking niet kunnen zijn zoals ze vandaag is. Stephanie Demeyer, schepen van deelgemeenten, vrijwilligers en coördinatie wijkteams

Het Wijkteam organiseerde, naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan, tal van activiteiten om hun vaste klanten te bedanken én om nieuwe mensen te bereiken. Zo kregen buurtbewoners van het wijkcentrum een uitnodiging voor een kaas -en wijnavond en was er een comedy-avond met o.a. Bas Birker. Samen met de Gezinsbond ontwikkelde het Wijkteam een Bissegemse Bingo Wandeling. Deze tocht kan je nog maken tot 21 april 2022. Meer info via 056 /24 45 45 of www.kortrijk.be/wijkteams.

  • jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL