Grote bereidheid om Oekraïense vluchtelingen op te vangen

De bereidwilligheid bij Kortrijkzanen om Oekraiënse vluchtelingen op te vangen is groot. Twee dagen na de oproep lieten al zo'n 100 Kortrijkzanen weten opvang te willen aanbieden, goed voor ongeveer 300 plaatsen. Ondertussen is ook de website www.kortrijk.be/oekraine bijgewerkt met de meest actuele info.

Nu al ongeveer 100 Kortrijkzanen bieden opvang aan

Stad Kortrijk bekijkt momenteel welke publieke crisishuisvesting zij kan aanbieden in samenwerking met Fedasil. Heel wat Kortrijkzanen lieten echter reeds weten dat ook zij kamers ter beschikking hebben. Om het aanbod in kaart te brengen, lanceerden we eerder deze week een oproep. Nog maar pas werd de oproep verspreid en nu al verklaarden zo'n 100 Kortrijkzanen zich daartoe bereid, goed voor ongeveer 300 opvangplaatsen.

Website www.kortrijk.be/oekraine met meest actuele info

De website www.kortrijk.be/oekraine wordt ondertussen permanent geactualiseerd.

De site bevat nu ook een link naar de crisiswebsite van de Federale overheid: info-ukraine.be. Die bevat alle informatie voor Belgen die momenteel in Oekraïne of Rusland zitten, maar ook voor Oekraïeners in België en vluchtelingen.

We vermelden ook de eerste stappen die Oekraïense vluchtelingen bij aankomst in België moeten zetten.

  • Volgens de meest recente info van DVZ moeten aankomers uit Oekraïne zich vanaf maandag 7 maart 2022 om 8.30 uur melden in het registratiecentrum aan de Waterloolaan 121 – 1000 Brussel met hun Oekraïense identiteitsdocumenten.
  • Daar wordt een registratie verricht en een attest van tijdelijke bescherming afgeleverd indien aan de voorwaarden voor tijdelijke bescherming is voldaan.
  • Met dit attest moeten de Oekraïense onderdanen zich aanmelden bij de dienst burgerzaken – team Andere Nationaliteiten van Stad Kortrijk. Dit voor het afleveren van een A-kaart die 1 jaar geldig is.
  • Wij doen onze uiterste best om deze personen snel te helpen. Om een afspraak te maken, nemen ze best telefonisch contact op met 1777.

Ook het aanbod van de de bestaande lokale acties ten voordele van Oekraïne worden bijgewerkt wanneer de info ons bereikt.

Infosessie

Stad Kortrijk organiseert zo snel mogelijk een infosessie voor Kortrijkzanen die zich bereid verklaarden om opvang te verlenen. De stad contacteert daarvoor eerstdaags de personen die zich aanmeldden.

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL