Kortrijk solidair met Oekraïne

Website bundelt initiatieven en vragen om te helpen

Stad Kortrijk leeft mee met de inwoners van Oekraïne en de Kortrijkzanen die er familie en vrienden hebben. Op www.kortrijk.be/oekraine bundelt de stad de lopende acties en mogelijkheden voor inwoners om zelf te helpen.

Over de hele wereld reageren mensen geschokt op het nieuws van de Russische aanval op Oekraïne. Veel mensen maken zich zorgen en willen tonen dat ze Oekraïne steunen. Ook in Kortrijk. Zo was er op 27 februari een vreedzame wake op de verlaagde Leieboorden en worden de Broeltorens momenteel blauw-geel verlicht als teken van solidariteit.

Maar daar stopt het niet bij. Her en der duiken nieuwe initiatieven op. Zo zijn er heel wat inwoners die aangeven dat ze opvang willen voorzien voor mensen die op de vlucht zijn voor het geweld. Om alles gestructureerd te laten verlopen, bundelt Stad Kortrijk alle acties en de antwoorden op de meest voorkomende vragen op www.kortrijk.be/oekraine. Ook de federale regering heeft gevraagd om de mogelijkheden en initiatieven in de stad te bundelen. 

Onderdak voor vluchtelingen

Kortrijkzanen kunnen vanaf vandaag op de website aangeven of ze Oekraïense vluchtelingen tijdelijk onderdak willen bieden. Op die manier lijst de stad de verschillende aanbieders op en kan zij samen met de bevoegde federale diensten zoals Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil contact opnemen met bereidwillige Kortrijkzanen en hen de nodige ondersteuning bieden. Stad Kortrijk kijkt ook voor een uitbreiding van het aantal crisisopvangplaatsen in eigen beheer om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

Daarnaast zijn er ook heel wat vragen over hoe inwoners op een andere manier kunnen helpen. Op dezelfde webpagina kan je daarom de verschillende lopende hulpacties terugvinden. Heb je zelf een initiatief genomen dat hier nog niet tussenstaat? Neem dan contact op via www.kortrijk.be/oekraine.

Het is hartverwarmend om te zien hoeveel Kortrijkzanen willen helpen. Ik krijg al de hele week berichten en e-mails. Van inzamelacties tot gezinnen die een kamer aanbieden. De antwoorden op de meest voorkomende vragen bundelen we nu op www.kortrijk.be/oekraine zodat ze beschikbaar zijn voor iedereen.  Burgemeester Ruth Vandenberghe

Dat Kortrijk solidair is met Oekraïne is sinds de namiddag ook te zien aan de ingang van het historisch stadhuis. Daar wappert voor de Kortrijkse, West-Vlaamse, Vlaamse, Belgische en Europese vlag, nu ook de Oekraïense vlag.

Meer info: www.kortrijk.be/oekraine

Oekraïense vlag aan het stadhuis (c) Kortrijk
  • jpg
Oekraïense vlag aan het stadhuis (c) Kortrijk

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL