Stad Kortrijk verwelkomt TAJO, Talentatelier voor jongeren

Voor jongeren die vanuit hun kwetsbare situatie dit extra duwtje nodig hebben.

TAJO is een ervaringsgerichte zaterdagschool voor jongeren van 10 tot 14 jaar uit een kwetsbare omgeving, die inspireert, motiveert en voorbereidt om autonoom in de samenleving te stappen. Via praktijk- en ervaringsgerichte ateliers wil TAJO deze jongeren zichzelf en de samenleving laten ontdekken, hen meer perspectief geven op een hoopvolle toekomst en ze behoeden voor vroegtijdig schoolverlaten. Het motto van TAJO luidt: “Alleen wie kansen krijgt, kan ze grijpen”.

De plaats waar je wieg stond, bepaalt in grote mate je verdere leven. Wie in kansarmoede geboren wordt, raakt daar zonder hulp heel moeilijk uit. De kans is groot dat die jongeren de school verlaten zonder diploma, zonder opleiding en zonder zicht op een job. In Gent leeft 25% van de kinderen in armoede en in Kortrijk is dat 15%. Velen van hen hebben een migratieachtergrond en dat aandeel is sterk aan het stijgen. In Brussel, Antwerpen en Genk hebben 70% van de kinderen tussen 0 en 9 jaar een migratieachtergrond, in centrumsteden bedraagt dit 50%.

TAJO wil jongeren vooruithelpen en startte 3 jaar geleden haar werking in Gent, waar nu al ruim 200 jongeren actief aan onze weekendschool deelnemen in 3 wijken.

De Stad Kortrijk verwelkomt vanaf september 2022 TAJO, Talentatelier voor jongeren. Gestart wordt met 60 jongeren, gerekruteerd uit de basisscholen van alle schoolnetten, in een 3-jarige cyclus a rato van 25 zaterdagen per schooljaar in Athena Campus Drie Hofsteden.

Ervaringsleren motiveert

Om de jongeren de kans te bieden hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen organiseert TAJO een driejarige cyclus a rato van 25 zaterdagen per jaar ‘ervaringsleren’: boeiende praktijkateliers gegeven door professionals uit een 20-tal vakgebieden waaronder zorg, recht, journalistiek, media, ondernemerschap, wetenschap, sport, cultuur, enzoverder. Deze professionals nemen vrijwillig deel en zijn gedreven om de jongeren te informeren, hun passie over te brengen en hen te motiveren om zichzelf te ontplooien.

Met TAJO willen we jongeren motiveren. Bij TAJO krijgen jongeren een inkijk in wat ‘later’ zoal in petto heeft. Op die manier begrijpen de jongeren het belang van ‘je best doen voor later’ beter en kunnen ze daarna zelfstandig, gemotiveerd en verantwoordelijk keuzes maken over hun opleiding en beroep. Claudia van Egmond, gedelegeerd bestuurder TAJO

Steun aan het Kortrijkse plan voor sociale vooruitgang en tegen armoede

‘In alle stilte hebben Tajo en Kortrijk hier het voorbije jaar aan gewerkt omdat het op termijn een van de krachtigste investeringen is in sociale vooruitgang en armoedebestrijding. Het sluit aan op het Kortrijkse plan voor sociale vooruitgang en tegen armoede: vanaf de wieg, naar de kinderopvang en doorheen alle schoolniveaus worden kinderen en jongeren maximaal ondersteund met een batterij aan acties. Want geen enkel talent mag verloren gaan. Philippe De Coene, schepen voor sociale vooruitgang en flankerend onderwijsbeleid

Daarom is Stad Kortrijk zo enthousiast om TAJO te verwelkomen en letterlijk en figuurlijk de ruimte te geven. Enerzijds om jongeren de kans te geven hun talenten te ontplooien, anderzijds om hen verder te laten studeren. Dat kan het initiatief, via haar Gentse werking opgericht in 2019, met wetenschappelijke resultaten bevestigen: betere schoolresultaten, meer schoolmotivatie en gepaste doorstroom naar verder onderwijs.

Versterking van het Kortrijkse flankerend onderwijsbeleid

Vroegtijdig schoolverlaten is een cumulatief proces van afhaken zonder eenduidige oorzaak. Toch zijn er een aantal indicatoren die de kans op vroegtijdig schoolverlaten verhogen: de sociaaleconomische status van het gezin, het al dan niet ontvangen van een schooltoelage, het diploma van de moeder of het hebben van een stimulerende leeromgeving (in de vrije tijd). In Kortrijk verlaten jaarlijks nog steeds gemiddeld 300 jongeren de Kortrijkse schoolbanken zonder diploma.

Om dit verder tegen te gaan werd vanuit het Kortrijks plan voor sociale vooruitgang en tegen armoede reeds actie ondernomen op verschillende vlakken. Het nieuwe aanbod van TAJO is hier bovenop een enorme versterking van het flankerend onderwijsbeleid: het initiatief beoogt dat meer dan 80% van de deelnemende Kortrijkse jongeren die een volledige TAJO-cyclus doorlopen hebben, de middelbare school verlaten met een diploma.

TAJO's ambitie

Daarvoor TAJO gaat een ambitieus groeitraject aan:

- Schooljaar 2022 – 2023: begeleiding van 60 jongeren

- Schooljaar 2023 – 2024: begeleiding van 120 jongeren

- Schooljaar 2024 – 2025: begeleiding van 180 jongeren

- Schooljaar 2025 – 2026: begeleiding van 180 jongeren en de opstart van een alumniwerking voor jongeren die de 3-jarige cyclus doorlopen hebben.

Concrete omkadering

Stad Kortrijk en de onderwijsnetten ondersteunen TAJO’s groeiproject. Voor de dagelijkse werking, de backoffice, stelt de stad een aantal werkplaatsen ter beschikking in VORK. De scholengroep Athena verwelkomt TAJO elke zaterdag van het schooljaar op de campus “De Drie Hofsteden”. TAJO is een extra contact met kwetsbare gezinnen met kinderen. De medewerkers van TAJO en de brugfiguren van de stad zullen nauw samenwerken om de gezinnen van deelnemende jongeren waar mogelijk verder te ondersteunen. Zo wordt de strijd tegen armoede op meerdere fronten gevoerd. TAJO verhoogt de slaagkansen van de kinderen, zorgt dat ze een gepaste opleiding vinden, ze zo beter in het volwassen leven komen te staan en zorgt voor extra detectie dat meer kwetsbare gezinnen naar de sociale dienstverlening leidt.

Door in te zetten op de talenten van de kinderen en hen al op jonge leeftijd te laten ontdekken waar ze goed in zijn, kunnen we volop inzetten op een gekwalificeerde uitstroom. We zijn dan ook blij om TAJO in Kortrijk te verwelkomen! Zo willen we ervoor zorgen dat het aantal vroegtijdige schoolverlaters blijft dalen.  Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs

Een duurzame werking, wetenschappelijk onderbouwd

De ambities liggen hoog, maar worden door de vakkundige aard van de organisatie bestendigd. Om de sociale impact van de acties te meten baseert het initiatief zich op nauwkeurig wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor werkt TAJO samen met de UGent, faculteit Psychologie en Pedagogie.

Dankzij de milde steun van vele donateurs uit de ondernemingswereld

Een autonome en kwaliteitsvolle werking wordt gegarandeerd door een structurele fondsenstroom met steun van verschillende bedrijven, verenigingen en ondernemers. TAJO werkt op heden zonder subsidies.

TAJO wordt geleid door ondernemers en academici

Luc De Bruyckere (erevoorzitter TER Beke en VOKA en voorzitter TAJO), Claudia van Egmond (voormalig HR-manager ING Bank België en gedelegeerd bestuurder TAJO), prof. Dr. Anne De Paepe (prorector UGent), Em. Prof. Erik De Lembre, Johnny Thijs (bestuurder van vennootschappen), Alexander Saverys (topman van de redersfamilie CMB) en prof. Dr. Martin Valcke (hoogleraar en hoofd departement onderwijs van UGent). Op de e.k. algemene vergadering zal de heer Jo-Mi Boes, bedrijfsrevisor in Kortrijk, voorgedragen worden als bestuurder.

Contact met TAJO

Luc De Bruyckere | Voorzitter TAJO | 0475 25 52 41

Claudia van Egmond | Gedelegeerd bestuurder TAJO | 0476 43 69 36

info@tajo.be

TAJO logo.jpg
  • jpg

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL