50 meldingen van stormschade aan stadsgebouwen

Ook het stadsbestuur maakte de balans op van de schade aan de stadsgebouwen die de voorbije dagen werd aangericht door de stormen Eunice (vrijdag 18 februari) en Franklin (zondagnacht 20 februari). In totaal kregen we zo'n 50 meldingen binnen van beschadigingen. De stadsdiensten bekijken hoe ze alles zo snel mogelijk kunnen herstellen.

Een overzicht van de meest opvallende meldingen:

-De dakrand en dakbedekking werd losgerukt van het OC Molenheem in de Izegemsestraat 205 in Heule. De ordediensten werden snel gewaarschuwd en kwamen ter plaatse om de straat af te zetten. De stadsdiensten konden het risico op waterschade beperken.

- Ook bij WZC De Zon in de Bellegemkerkdreef in Bellegem kwam de dakrand los. Ook daar werden de omliggende straten afgezet. De aannemer werd intussen gevraagd om de schade op te meten en te herstellen.

- In Marke kwamen verschillende bomen terecht op het Kasteel Blommeghem. Er is schade aan de ingangszuilen en er is een raam kapot. De boom zelf werd al verzaagd en verwijderd door team Net en Groen.

- Aan Depot 102 in de Moorseelsestraat 102 in Heule viel een oude muur om door het inbeuken van de wind.

- In het administratief stadhuis sneuvelde een groot glazen buitenpaneel langs de kant van de Papenstraat. Het versplinterde glas zorgde voor een onveilige situatie en maakte dat de straat afgezet moest worden. Gelukkig hield de binnenruit stand, waardoor de wind niet in het gebouw raakte.

- Een boom kwam terecht op het dak van de leegstaande wasserij naast de Academie Kortrijk op de Houtmarkt.

- Er kwam een ornament naar beneden van Schouwburg Kortrijk.

- Op verschillende plaatsen kwamen dakpannen los, zoals bij AjKo in de Veldstraat, Ten Oever aan de Reepkaai, verschillende beschermde huisjes in het Begijnhof, WKC Overleie, Hoeve Te Coucx,...

Eunice en Franklin hebben ook aan de stadsgebouwen lelijk huisgehouden. Onverwacht was dat natuurlijk niet na de vele waarschuwingen in aanloop naar de stormen. De stadsdiensten waren bijgevolg al in een staat van paraatheid en ze konden op verschillende plaatsen preventieve maatregelen nemen waardoor de schade enigszins beperkt bleef. Sterk werk van onze technische dienst. De schade werd ondertussen opgemeten, elk schadegeval krijgt een specifiek prioriteitsniveau. Op basis daarvan werd een planning opgemaakt van alle herstellingswerken. We doen ons best om ons patrimonium zo spoedig mogelijk weer in ere te herstellen. Wouter Allijns, schepen van Gebouwen
Bedankt aan de verschillende diensten die dit weekend overal tegelijk moesten zijn. Met  632 oproepen in Kortrijk hadden hulpverleningszone Fluvia en de Politiezone VLAS de handen vol met veiligheidsinterventies, afzetten van straten en uittekenen van tijdelijke wegomleggingen. Stadsmedewerkers stonden dan weer het hele weekend paraat om te helpen met het verslepen, verzagen en verwijderen van gesneuvelde bomen en losgekomen takken. En het vrijmaken van de rijbaan. Merci aan iedereen die maakte dat de schade beperkt bleef.  Ruth Vandenberghe, burgemeester
Stadsgebouw kant Papenstraat (c) Kortrijk
  • jpeg
Stadsgebouw kant Papenstraat (c) Kortrijk
Knipsel.JPG
  • JPG
Knipsel.JPG

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL