Stad koopt mobiele camera aan na testperiode Buda Beach en vuurplaats Mandelapark

Wie de voorbije 3 maanden langs het Nelson Mandelapark passeerde, zal gemerkt hebben dat er een tijdelijke vaste camera stond. Dezelfde camera stond in september nog aan Buda Beach. De camera werd opgesteld in het kader van verhoogd toezicht in de uitgaansbuurt Burgemeester Reynaertstraat-Stationsomgeving en in de omgeving Tranzit-Depart-Nelson Mandelapark. 

camera.jpg
  • jpg

Na enkele vechtpartijen begin oktober werd beslist om deze buurten in het kader van de eindejaarsperiode extra in het oog te houden en overtreders meteen een boete te geven. De extra controles hadden onmiddellijk effect. In de periode van 17 oktober tot 15 januari werden in totaal 24 PV’s uitgeschreven op een totaal van 384 uren patrouille. Dat toont aan dat de sterke aanwezigheid van de politie een ontradend effect heeft gehad. 

Dit was de tweede keer dat de politie gebruik maakte van een gehuurde tijdelijke vaste camera (de eerste keer was aan Buda Beach). De camera staat op een mobiel platform waardoor de politiediensten deze tijdelijk kunnen positioneren op plaatsen waar nog geen vast cameranetwerk aanwezig is. De ervaringen met deze camera zijn uitermate positief, waardoor de stad samen met de politie recent besliste om een eigen tijdelijke vaste camera aan te kopen. Deze kan ingezet worden bij toekomstige toezichten, tijdens grote evenementen en op locaties waar nog geen camera’s aanwezig zijn en waar de politie wil inschatten of een vaste camera een meerwaarde kan zijn. De aankoop werd goedgekeurd in het schepencollege van 16 augustus 2021. De camera en het bijhorend platform kost € 45.679,44 euro (incl. BTW), levering is voorzien op 1 maart 2022 (in tussentijd gebruikt de stad een gehuurd model). Hij bestaat uit een aanhangwagen met inklapbare paal op een sokkel met interne LED-verlichting en anti-klim bescherming, batterijen die voorzien in 6 dagen autonomie, 2 draaibare PTZ-camera’s, server, stroomkabels, 4G-modem en WiFi-accesspoint. 

In het verleden bestond het cameraplan vooral uit uitbreidingen van ons vast cameranetwerk. De voorbije jaren zorgden we er zo voor dat de politiedispatching een goede dekking heeft van het centrum van de stad. Daarvoor maakten we vaak de afweging of een vaste camera nut had in functie van de criminaliteitscijfers op die bepaalde locatie. Met deze mobielere camera kunnen we nu ook inzetten op tijdelijke fenomenen en onze camera plaatsen wanneer er ergens een probleem opduikt en weer wegnemen wanneer dat probleem zich verplaatst. Of inzetten op grote evenementen waar de politie tijdelijk een extra oog kan gebruiken. Op die manier zetten we ons cameranetwerk daar in waar de politie het het beste kan gebruiken. Ruth Vandenberghe, burgemeester

Het oplossen van maatschappelijke veiligheidsproblemen is altijd een geïntegreerd verhaal en maatwerk. Een mobiele camera is een middel om onze diensten te ondersteunen om live problemen te detecteren en gericht te reageren. Maar ook een middel om bij feiten het onderzoek op een kwaliteitsvolle manier te voeren en snel tot resultaat te komen. De finaliteit van de inzet is altijd om de leefbaarheid op bepaalde plaatsen binnen onze zone te behouden. Een (mobiele) camera is onderdeel van lokaal maatwerk waar ook zichtbaarheid, aanspreekbaarheid en betrokkenheid interne en externe partners belangrijk zijn. Filip Devriendt, korpschef PZ VLAS 

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL