De dieren ontwaken, de paddentrek begint!

Overzetactie met school en vrijwiliggers in de Dottenijsestraat in Bellegem

Samen met Natuurpunt Kortrijk werd een 10-tal locaties in Kortrijk geselecteerd waar amfibieëntrek is vastgesteld. Op deze locaties worden – met dank aan Stadlandschap Leie en Schelde van de provincie West-Vlaanderen - nadars met spandoeken en een duidelijke boodschap geplaatst. Dit om het verkeer bewust te maken van de overstekende padden op de openbare weg.

spandoek paddentrek.PNG
  • PNG
spandoek paddentrek.PNG

Overzetactie met vrijwilligers en vrije basisschool Bellegem

Op één van deze locaties helpen vrijwilligers amfibieën overzetten. Langs de Dottenijsestraat ter hoogte van IJzerhandstraat werden vanaf 15 februari schermen en emmers geplaatst om trekkende amfibieën op te vangen voor ze de straat oversteken. Elke ochtend worden de dieren uit de emmers gehaald en veilig naar de overkant gebracht. Intussen worden ze geteld en gedetermineerd: pad, salamander, bruine kikker.

  • jpg
  • jpg

Foto: Helpende handen van de leerlingen van Vrije Basisschool Bellegem (c) Kortrijk

Natuurpunt en stad Kortrijk lanceerden een oproep voor vrijwilligers. Een 25-tal gemotiveerde burgers helpt gedurende enkele weken de padden, kikkers en salamanders in de Dottenijsestraat over te zetten. Op maandag 21 februari stak ook het tweede leerjaar van VBS Bellegem de handen uit de mouwen. Een actie die voor de leerlingen eveneens een buitenschools moment werd van leren,  meewerken en ervaren. Stadlandschap Leie en Schelde van de provincie West-Vlaanderen plaatst de schermen en emmers en ontwierp het spandoek.

Paddentrek

Elk voorjaar vindt de paddentrek plaats. Na hun winterslaap keren padden, kikkers en salamanders terug naar het water waar ze jaren geleden geboren werden. Dit met één doel: zich voortplanten in een zuivere poel, beek of vijver. De trek begint bij temperaturen van 8 à 10°C, deze temperatuur moet 3 dagen aanhouden. De dieren gaan het liefst op pad als het vochtig is, omdat hun dunne huid  gevoelig is voor uitdrogen. De padden komen ’s avonds en ‘s nachts in beweging. Mannetjes starten hun trek naar de voortplantingspoelen vroeger dan de vrouwtjes, maar ze doen er langer over. Ze stoppen namelijk onderweg om een partner te zoeken. Als ze een vrouwtje vinden, grijpen ze het vrouwtje onder de oksels in een stevige paargreep en laten zich zo door haar mee voeren naar de voortplantingspoel. Tijdens hun tocht naar het water moeten de padden vaak drukke verkeerswegen oversteken. Om te voorkomen dat ze hierbij worden doodgereden zijn in het hele land vrijwilligers actief om deze dieren veilig naar de overkant te helpen. Gemiddeld redt men jaarlijks bijna 100.000 padden en 11.000 kikkers.   

Red een pad, verminder je snelheid

Niet enkel de dieren die onder de wielen terechtkomen worden gedood, er vallen ook slachtoffers door de luchtverplaatsing die door voorbijrazend verkeer wordt veroorzaakt. Padden, kikkers en salamanders worden door het luchtdrukverschil omhoog geworpen en vliegen zo tegen de onder­kant van de wagen. Pas je snelheid aan (max.30km/uur) op wegen met amfibieën. Of maak even een omweg. Je spaart zo vele levens van kikkers, padden en salamanders.

 

 

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL