Er zijn meer en meer uitgezette katten te zien. Om de eerste paringsdans tussen deze katten voor te zijn, wil de stad haar inwoners vragen om zwerfkatten meteen te melden. Bovendien wil de stad herinneren aan de verplichte sterilisatie en castratie van huiskatten. Stad Kortrijk lanceert daarom, op initiatief van de stedelijke adviesgroep voor Dierenwelzijn, samen met dierenasiel De Leiestreek vzw en politiezone Vlas een bewustmakingscampagne om het groeiende aantal zwerfkatten en het bijhorend lijden tegen te gaan.
In 2021 werden door Dierenasiel Leiestreek 689 zwerfkatten gevangen. Op Kortrijks grondgebied ging het om 169 gevangen zwerfkatten. 53 van hen, zo'n 30%, overleefden het helaas niet. De helft hiervan waren kittens die van bij de start van hun jonge leven geen kans hadden.
Zwerfkatten zijn gedumpte katten of, wanneer de sterilisatie te laat komt, een nageslacht van gedumpte katten. Ze moeten op de één of andere manier zien te overleven en maken veel ellende mee zoals ondervoeding, koude, ziekte en vijandigheid van mensen. Ze lopen een hoger risico op vergiftiging of ongeval. Het leven van een zwerfkat is vergeleken met huiskatten betrekkelijk korter. Bovendien raken zwerfkatten nog maar moeilijk gewoon aan mensen. Bij het vangen is er weinig kans dat ze in aanmerking komen voor adoptie.
Sterilisatie of castratie is de enige oplossing om nog meer zwerfkatten te voorkomen. Als zwerfkatten niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, breidt de populatie razendsnel uit. Want bij katten is 1 + 1 = 6. En dit soms meer dan tweemaal per jaar. De natuur haar gang laten gaan, betekent dat één zwerfkat kan zorgen voor 36 nakomelingen in 16 maanden tijd.
- Nog beter dan zwerfkatten steriliseren of castreren is het voorkomen dat er katten worden uitgezet. Zorg ervoor dat elke huiskat gesteriliseerd of gecastreerd is, zodat er geen kittens geboren worden die geen thuis vinden. Het steriliseren, castreren en chippen van de huiskat is overigens wettelijk verplicht.
- Toch een nest met jonge kittens? Zorg ervoor dat deze gesteriliseerd of gecastreerd en gechipt worden vooraleer ze een nieuwe eigenaar krijgen. Zet in geen geval een kitten of volwassen kat uit. Elk dier verdient een thuis.
- Merk je een zwerfkat in je buurt? Meld dit direct via het gratis nummer 1701. De melding wordt gedispatched naar dierenasiel De Leiestreek. Een medewerker neemt contact op met de melder en zorgt voor een afspraak op locatie. De zwerfkat wordt gevangen, door de dierenarts gesteriliseerd of gecastreerd, getest op ziekten en vervolgens terug geplaatst. Op deze manier voorkomen we extra nesten van wilde zwerfkatten. Een gesteriliseerde of gecastreerde zwerfkat herken je aan een knipje in het linkeroor.
Zie je vaak dezelfde kat in je buurt, ga dan na of er een eigenaar is. Een zwerfkat herken je doordat de kat er vaak onverzorgd, ziek of gewond uitziet. Het merendeel van de zwerfkatten zijn verwilderd en jonge uitgezette kittens raken nooit gewend aan mensen. Je kan ze dus moeilijk aaien of oppakken.
Stad Kortrijk en dierenasiel De Leiestreek vzw monitoren de zwerfkattenpopulatie nauwgezet. Dierenasiel Leiestreek is verantwoordelijk voor het vangen en steriliseren van de zwerfkatten. Deze bewustmakingscampagne loopt tijdens de zogenaamde kattenmaanden en wordt verdergezet doorheen het jaar om inwoners blijvend bewust te maken van de verantwoordelijkheid tegenover hun huisdieren alsook om zwerfkatten direct via het nummer 1701 te melden.
Het dierenasiel verzorgt het sterilisatieproject ook voor de steden Harelbeke en Waregem en de gemeenten Kuurne, Lendelede, Zwevegem, Avelgem, Anzegem, Deerlijk, Wielsbeke.
Meer info via de stadswebsite of via de website van Dierenasiel De Leiestreek vzw
Bevoegd
-
- Bert Herrewyn
- Schepen van Milieu, Klimaat, Biodiversiteit, Kinderen en Jongeren
- bert.herrewyn@kortrijk.be
- 0496 25 81 54
Gerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Slim verlicht, slim bespaard: Kortrijk schakelt over op LED-verlichting in ondergrondse parkings
Stad Kortrijk heeft de ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. Duurzaam omgaan met energie in de gebouwen van de stad speelt daarin een belangrijke rol. Daarom maken we nu ook onze ondergron...
92 extra nesten voor huiszwaluwen in Kortrijk
In Kortrijk leven verschillende kolonies huiszwaluwen. Door moderne dakconstructies heeft de zwaluw het moeilijk om een geschikte nestgelegenheid te vinden. In samenwerking met Regionaal Landschap...
Rollegemnaren openen nieuw speelbos en ravotzone aan de Fabrieksbeek
De groenzone achter de begraafplaats werd volledig heringericht met speelheuvels, een zandspeelzone, speelbos en groene rustplekken. De stad komt hiermee tegemoet aan de vraag van de Rollegemnaren ...
Infoavond energetisch renoveren van appartementen
Meer dan de helft van de Kortrijkse appartementen zijn nog niet voldoende geïsoleerd. In Kortrijk heeft momenteel 46,3% van de appartementen een A+, A of B-label, terwijl dat in Vlaanderen gemiddel...
Gratis zonnecoach voor bedrijven en scholen
Met de nieuwe zonnecoach wil Stad Kortrijk bedrijven, scholen en organisaties die zonnepanelen willen plaatsen of meer willen weten over de mogelijkheden extra ondersteunen. De zonnecoach geeft gra...