Commerciële leegstand in Kortrijk neemt gestaag af

Je zou verwachten dat na 2 jaar coronacrisis de leegstand in de Kortrijkse handelspanden is toegenomen. Het tegenovergestelde is echter waar. Na analyse van de cijfers zien we dat de leegstand verder afgenomen is, zowel in het stadscentrum als daarbuiten. Kortrijk is de enige West-Vlaamse centrumstad met dalende leegstandscijfers.

Winkelwandelgebied (c) Kortrijk - David Barbe
  • png
Winkelwandelgebied (c) Kortrijk - David Barbe

Terwijl Kortrijk in 2021 nog af te rekenen had met een leegstand van 12.9%, daalde dit begin 2022 naar 12%. Met een leegstandscijfer van 8.9% doet enkel Brugge merkelijk beter dan Kortrijk. De andere West-Vlaamse centrumsteden zitten ongeveer op hetzelfde niveau. Het grote verschil is dat Kortrijk als enige West-Vlaamse centrumstad een dalende trend laat noteren.

leegstand Kortrijk 2022 vs andere jaren.png
  • png

Als we de vergelijking maken voor het centrum van de stad zien we dezelfde conclusie naar boven komen. De leegstand daalde van 18.8% in 2021 naar 16.6% in 2022, een daling van 2.2%. Kortrijk is opnieuw de enige centrumstad uit de provincie die een negatieve trend laat optekenen in haar stadscentrum. In K in Kortrijk zien we zelfs een daling van 8.2% ten opzichte van 2021.

leegstand Kortrijk centrum 2022 vs andere steden.png
  • png
Kortrijk is de enige West-Vlaamse centrumstad waar de leegstand daalde het afgelopen jaar. Dit weerspiegelt goed het gevoel dat in onze stad heerste tijdens de coronaperiode. Ondanks de vele tegenslagen, waren er ook kansen, die duidelijk werden gegrepen. Met het stadsbestuur hebben we hard gewerkt om onze lokale economie te ondersteunen en deze cijfers tonen voor mij aan dat we daar succesvol in zijn geweest. Wouter Allijns - schepen van Economie

Kernversterkend beleid

Het is goed nieuws dat de leegstandscijfers in de juiste richting evolueren, maar Kortrijk is niet blind voor het werk dat nog op de plank ligt. De commerciële leegstand is, net zoals in iedere Vlaamse stad, nog steeds te hoog. We werken hieraan op verschillende manieren:

Kortrijk telt historisch gezien een heel hoog aantal handelspanden; 27,36 panden per 1.000 inwoners, in West-Vlaanderen doet enkel Oostende "beter" met 27,95. Het doel is om dit verder af te bouwen en vooral de handelspanden in de handelskerngebieden te behouden. Zo staat de stad geen nieuwe baanwinkels meer toe. Verder focust Kortrijk met het premiebeleid op de handelskerngebieden. De aantrekkingspremie en de gevelrenovatiepremie zijn enkel beschikbaar voor handelspanden die in commerciële gebieden liggen zoals het stadscentrum, Overleie of de kern van één van de deelgemeenten.

zonering aantrekkingspremie.pdf.png
  • png

De stad blijft verder inzetten op 'Kortrijk Zaait'. Dankzij dit project kan een (startende) ondernemer een handelspand of kantoor huren aan uitzonderlijke voorwaarden. De huur is sterk verlaagd ten opzichte van de marktconforme huurprijzen. Er wordt geen traditioneel handelshuurcontract ("3-6-9") afgesloten, maar een handelshuurovereenkomst van korte duur (minimaal zes maand, maximaal 1 jaar). Na deze periode beslissen de ondernemer en de eigenaar of ze verder met elkaar in zee gaan aan een marktconforme prijs.

Kortrijk promoot haar stad actief als shoppingstad in de wijde regio van Noord-Frankrijk tot Nederland. De stad gebruikt de bezoekerscijfers om te onderzoeken welke campagnes aanslaan en welke niet om zo verder de promocampagnes te verfijnen. Kortrijk voert een actief acquisitiebeleid waarbij ze retailers aanspoort om zich te komen vestigen in de stad. We overtuigen hen met onze data driven aanpak en met onze plannen om het winkelwandelgebied tegen 2024 te vergroenen en op te frissen.

De strijd tegen commerciële leegstand is een werk van lange adem. We zetten onze inspanningen van de voorbije jaren voort en schroeven die zelfs op waar nodig. Zo wil ik de komende maanden eigenaars van leegstaande panden persoonlijk overtuigen om in 'Kortrijk Zaait' in te stappen. De vraag overtreft daar momenteel het aanbod en daar wil ik iets aan doen. We zijn ondertussen ook al goed bezig met de plannen om het winkelwandelgebied op te frissen, te vergroenen en kindvriendelijker te maken. Tegen de zomer willen we al enkele tijdelijke proefprojecten opzetten in het winkelwandelgebied, later meer daarover. De werken in het winkelwandelgebied zullen onze binnenstad een stevige, nieuwe impuls geven die de leegstandscijfers verder zal doen dalen tot onder de dubbele cijfers. Daar gaan we voor. Wouter Allijns - schepen van Economie
In deze vreemde tijden is leegstand quasi onvermijdelijk. Daarom is de zoektocht naar nieuwe invullingen, al dan niet tijdelijke, maar ook de hertekening van het kernwinkelgebied, zowel qua type invulling als geografisch, een moeilijke maar noodzakelijke oefening.  Dominique Desmeytere - manager K in Kortrijk

Deze analyse gebeurde voor de jaren 2012 – 2021 op basis van de cijfers die gepubliceerd staan op provincies.in.cijfers.be. De cijfers van 2022 komen rechtstreeks uit de Locatus database (eigen analyse).

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL