'Thuiskomen' tijdens Memento Woordfestival 2022

Op 18, 19 en 20 maart organiseert Bibliotheek Kortrijk al voor de zevende keer het driedaagse literatuurfestival Memento. Letterzetter en festivalcurator Anneleen Van Offel kiest voor het thema ‘Thuiskomen’, een direct antwoord op het festivalthema van vorig jaar, ‘Verdwalen’. Ambassadeurs zijn Leen Dendievel, Jaap Robben, Aya Sabi, Bregje Hofstede en het collectief van de Letterzetter. Het festival vindt plaats op de site van Muziekcentrum Track en Boekenhuis Theoria. Je kan het festival zowel fysiek als digitaal bijwonen.

Memento 2022.jpg
  • jpg

Het is de derde en laatste editie onder de vleugels van Anneleen Van Offel voor ze in juni de scepter van Letterzetter doorgeeft aan haar opvolger. Van Offel kiest als centrale thema ‘Thuiskomen’. Dat kan letterlijk zijn, zoals het thuiskomen na een lange reis, maar Van Offel gaat in het bijzonder op zoek naar hoe/wanneer kunstenaars zich in hun eigen werk of met hun eigen artistieke stem 'thuis' voelen. In het openingsdebat op vrijdagavond 18 maart buigen auteurs als Niña Weijers, Mohammed Benzakour, Maarten Inghels en Aya Sabi zich samen met Anneleen Van Offel over deze vraag. De talenten uit het collectief van de Letterzetter treden op aan de zijde van de festivalambassadeurs.

Met de #weesgedichten die tijdens de Poëzieweek op vele Kortrijkse ramen terug te vinden waren, lichtten we al een tipje van de sluier over het thema van Memento 2022: Thuiskomen. En dit jaar kunnen ook de bezoekers van Memento Woordfestival terug thuiskomen, want we hoeven het niet langer digitaal te organiseren, maar kunnen iedereen ook terug ontvangen in het muziekcentrum en in Theoria! Literatuur en woordkunst in hun puurste vorm, dat is Memento! Axel Ronse, schepen van cultuur

En er komt nog meer schoon volk naar Kortrijk. Zo zijn er maar liefst drie volwaardige festivalpodia waarop je gevestigde schrijvers, poetry slammers, hiphoppers en jonge, talentrijke debutanten aan het werk kan zien en horen. Je kan de auteursinterviews fysiek bijwonen in Muziekcentrum Track en in Boekenhuis Theoria. Bepaalde onderdelen van het festival worden gratis online gestreamd.

In aanloop naar het festival betrekken enkele kunstenaars de glazen kiosk op de Graanmarkt. Andere kunstenaars ontwikkelen installaties tijdens het festivalweekend. Er verschijnt ook een festivalpublicatie met geïllustreerde teksten over het festivalthema. Deze is vanaf 18 maart beschikbaar in Boekenhuis Theoria en de centrale bibliotheek (€8).

Wie het festival wil bijwonen betaalt 12 euro en krijgt hiermee het hele weekend toegang. Wie het festival digitaal wil streamen doet dat gratis. Het programma en alle informatie vind je op www.mementowoordfestival.be.

Sfeerbeeld Memento 2019 (c) Louise D'Eer
  • jpg
Sfeerbeeld Memento 2019 (c) Louise D'Eer
  • jpg

Contact:

Vincent Coomans, coördinator Memento Woordfestival, 056 27 75 47

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL